Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο δρόμο προς τα αστέρια η 22χρονη Ελένη Χαρίτωνος

Offsite Team -
05.10.2022 - 06:30

Στο δρόμο προς τα αστέρια η 22χρονη Ελένη Χαρίτωνος

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης, Ελένη Χαρίτωνος

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ 

Από μικρή ηλικία απέκτησε αγάπη για το διάστημα. Ο λόγος για την πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτη, την Ελένη Χαρίτωνος, η οποία έχει ένα μεγάλο στόχο… Να γίνει αστροναύτης και να ταξιδέψει στο διάστημα.

Η Ελένη σπουδάζει στη Γλασκώβη Μαθηματικά και Στατιστική και βρίσκεται πλέον στο τελευταίο έτος των σπουδών της.

Την Τρίτη (4/10) φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air και μεταξύ άλλων μίλησε για το πρόγραμμα του Διεθνές Ινστιτούτου Αστροναυτικών Επιστημών (IIAS) στις ΗΠΑ που έχει παρακολουθήσει και το οποίο χαρακτήρισε ως μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής της. 

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η Ελένη πλέον κατέχει και τον τίτλο «Υποψήφια Επιστήμονας Εκπαιδευόμενη Αστροναύτης» του IIAS.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της Ελένης

- Είσαι μόλις 22 χρονών, είσαι η πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης. Όμως δε σταμάτησες εδώ. Έχεις επιλεχθεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Αστροναυτικών Επιστημών των ΗΠΑ, για να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα, το οποίο ολοκλήρωσε και η πρώτη Αφροαμερικανή που πιλότησε ποτέ διαστημόπλοιο. Θέλουμε να μας πεις πώς διάλεξες το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποια είναι τα συναισθήματά σου τώρα που τελείωσε;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήθελα αρκετό καιρό να το κάνω. Είχα σκεφτεί πως θα ήταν καλά να κάνω αναλογικές αποστολές, να έχω όση περισσότερη εμπειρία μπορώ σε αυτό τον τομέα και μετά να προχωρήσω σε κάτι πιο θεωρητικό και πρακτικό. Ολοκλήρωσα το πρόγραμμα με επιτυχία και με τιμά το γεγονός ότι είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο συγκεκριμένο ινστιτούτο. 

- Το πρόγραμμα να πούμε ότι έχει θεωρητικό και πρακτικό μέρος για το οποίο ταξίδεψες μέχρι και την Αμερική για να το παρακολουθήσεις. Πες μας λίγες από τις εμπειρίες που απέκτησες εκεί.

Είχα κάνει ένα μήνα θεωρία μέσω webinars και μετά πήγα μια εβδομάδα για πρακτική. Ήταν τρία τα κύρια σημεία. Βίωσα υποξικές συνθήκες. Υποξία είναι μια «πάθηση» η οποία προέρχεται όταν υπάρχει αναπάντεχη αποσυμπίεση μέσα σε αεροσκάφος ή σε διαστημόπλοιο. Προσομοιώσαμε στα 20.000 πόδια και ελέγξαμε εάν υπάρχει αναπάντεχη αποσυμπίεση, τι υποξιακά συμπτώματα θα έχουμε. 

Ήμασταν μέσα σε ένα έγκλειστο χώρο ο οποίος προσομοίωσε το συγκεκριμένο σενάριο. Έβαλα την μάσκα οξυγόνου μου, ενώ τα υποξιακά μου συμπτώματα ήταν ευφορία και tunnel vision. Δηλαδή μαυρίζουν όλα γύρω σου και βλέπεις απλά σε ευθεία το τι κάνεις. Εγώ προσομοίωνα ότι οδηγούσα ένα αεροπλάνο και ενώ ήμουν στο προσομοιωτή ξαφνικά μαύρισαν όλα γύρω μου. 

Άλλη εμπειρία ήταν όταν μπήκα σε αεροβατικό σκάφος, ο πιλότος έκανε διάφορες κινήσεις οι οποίες προκαλούσαν G's. Μάλιστα στο συγκεκριμένο αεροσκάφος έζησα την υπερβαρύτητα. Όταν τα πρώτα 20 λεπτά αρχίζει η εκτόξευση ενός πυραύλου, οι αστροναύτες ζουν τα λεγόμενα High-G’s και εγώ έζησα μέχρι και 7-G’s και πήγα μέχρι και το -3-G’s. 

Κατάφερα και πήρα το training certificate και ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου

Τα Negative-G’s τα ένιωσα όταν ο πιλότος αναποδογύρισε το αεροπλάνο και με επιτάχυνση πήγε προς τα κάτω. 

- Πλέον κατέχεις τον τίτλο της Υποψήφιας Επιστήμονα Εκπαιδευόμενης Αστροναύτης.

Με αυτό τον τίτλο ουσιαστικά μπορώ με επιτυχία να χρησιμοποιήσω όποια εργαλεία έχει το Ινστιτούτο για να κάνω τις πρακτικές που πρέπει να γίνουν στο Διεθνές Ινστιτούτο Αστροναυτικών Επιστημών και είμαι η πρώτη Κύπρια που κατέχει αυτόν τίτλο. 

- Σε ένα χρόνο ολοκληρώνεις τις σπουδές σου στα Μαθηματικά και τη Στατιστική, στη Γλασκώβη. Τι πλάνα έχεις;

Τώρα θέλω να αφοσιωθώ στο πανεπιστήμιο για τον τελευταίο χρόνο των σπουδών. Για τον επόμενο χρόνο έχω πολλές επιλογές και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρακολουθήσω και άλλα προγράμματα. Ο τελικός στόχος είναι να πάω στο διάστημα. 

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη της πρώτης Κύπριας αναλογικής αστροναύτη, Ελένης Χαρίτωνος

Home