Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο Συμβούλιο Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Τουμαζής

Offsite Team -
30.11.2022 - 10:55

Στο Συμβούλιο Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Τουμαζής

Στο επίκεντρο η στήριξη και η αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό πολιτισμό, περιλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Γιάννης Τουμαζής συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Πολιτισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η στήριξη και η αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό πολιτισμό, περιλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συζήτηση συμμετείχε, με φυσική παρουσία, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, κ. Oleksandr Tkachenko, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, στον τομέα του πολιτισμού.

>>>Δείτε ακόμη: ΥΠΠΑΝ: Ζητά συνέχιση προεργασίας για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σε παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η χώρα μας βιώνει τα απότοκα του πολέμου στον τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Ο Δρ Τουμαζής αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις δυνατότητες για στήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της Ουκρανίας, με παροχή εμπειρογνωμοσύνης για θέματα πάταξης της σύλησης και της παράνομης διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και για αξιολόγηση της κατάστασης των μνημείων της χώρας. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για άμεσες ενέργειες σε περίπτωση που εντοπιστούν κλεμμένες αρχαιότητες ή πολιτιστικά αγαθά από την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Δρ Τουμαζής, επισημαίνοντας ότι στήριξη μπορούμε να παρέχουμε και μέσω του Κύπριου εμπειρογνώμονα που συμμετέχει σε σχετική Επιτροπή της UNESCO. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο η παροχή βοήθειας για τη συντήρηση και διαφύλαξη των πληγέντων μνημείων και πολιτιστικών αγαθών να γίνεται με γνώμονα την επίτευξη ουσιαστικών, μακροχρόνιων και βιώσιμων αποτελεσμάτων. Ο Δρ Τουμαζής ανέφερε, επίσης, ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και διερευνά τις δυνατότητες για στήριξη του ουκρανικού λαού και των έκτακτων αναγκών του, περιλαμβανομένου του τομέα του πολιτισμού. Καταλήγοντας, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να κυρώσουν τη «Σύμβαση της Λευκωσίας», η οποία προνοεί την ποινικοποίηση των αδικημάτων της καταστροφής, της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενέκριναν επίσης το ψήφισμα για το Πρόγραμμα Εργασίας για τον Πολιτισμό για τα έτη 2023-2026. Το εν λόγω Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες για συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, περιλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σημαντικό αριθμό δράσεων, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2026.

Επιπρόσθετα, η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε την Έκθεση Προόδου του Κανονισμού για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, στην οποία αποτυπώνεται η υποδοχή του εν λόγω Κανονισμού από τα κράτη μέλη, καθώς και η θέση τους σε σχέση με τα βασικά σημεία του. Ο Δρ Τουμαζής επεσήμανε ότι ο Κανονισμός για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας την πρόθεση της Κύπρου να συμβάλει εποικοδομητικά στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, θα μεταβεί στην Ολλανδία για εκεί επαφές με πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς.  Θα πραγματοποιήσει επίσης επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ουτρέχτης (HKU University of the Arts Utrecht), του οποίου είναι απόφοιτος, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και να συναντήσει Κύπριους και άλλους φοιτητές.

Home