Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το στόρι με την πρόταση νόμου Αννίτας για τη γυναικοκτονία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 25.05.2022

Το στόρι με την πρόταση νόμου Αννίτας για τη γυναικοκτονία

Η πρόταση φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις - Επιστολή από Επίτροπο Νομοθεσίας στην ΠτΒ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H προσπάθεια της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου να μετατρέψει σε ιδιώνυμο (αυτόνομο)  αδίκημα τη γυναικοκτονία που θα επισύρει ποινή ισοβίων  συζητείται ξανά σήμερα Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 στις 08:55  στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. 

Η πρόταση όμως φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις από νομικούς, δικηγόρους καθώς και από πολλά  μέλη της Βουλής, οι οποίοι θεωρούν ότι το αδίκημα αυτό ούτως ή άλλως καλύπτεται από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργήσει επιπλοκές και περιπλοκές στην καταδίκη ενόχων. Επιπλέον καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν έχει διαχωρίσει το αδίκημα της γυναικοκτονίας από αυτό της ανθρωποκτονίας, αφού το δεύτερο επισύρει έως και δια βίου φυλάκιση. Ο διαχωρισμός των αδικημάτων εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν τιμωρείται με την αυστηρότερη ποινή του ποινικού κωδκα όπως δηλαδή συμβαίνει στις χώρες της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου. Επιπλέον ο υφιστάμενος ποινικός κώδικας της Κύπρου είναι ήδη προσαρμοσμένος με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία θέλει να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα εάν τα θύματα εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες.

 Σύμφωνα με την προεδρεύουσα στη συνεδρία βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας θα διαδραματίσει τον δικό της ρόλο.

Δεν κλήθηκε η Επίτροπος Νομοθεσίας

Στη συνεδρία, όπως φαίνεται και στην επίσημη ατζέντα της Επιτροπής,  δεν κλήθηκε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου - Ζαννέττου, η οποία, ας σημειωθει, με επιστολή της προς την εισηγήτρια πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε τις απόψεις της διαφωνώντας να μετατραπεί σε ιδιώνυμο το αδίκημα της γυναικοκτονίας. Η κα Ζαννέτου κληθείσα από την Offsite να σχολιάσει ότι δεν κλήθηκε είπε ότι «δεν γνωρίζω για τη συνεδρία της Επιτροπής. Εγώ έχω αποστείλει τις απόψεις μου με επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής. Η Επίτροπος είπε ότi «νομικά δεν πρέπει να διαχωριστεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας από την ανθρωποκτονία, το φόνο εκ προμελέτης και την πρόκληση θανάτου με αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις».

Αννίτα:«Σεβαστές οι απόψεις της Επιτρόπου»

Η πρόεδρος της Βουλής και εισηγήτρια της πρότασης Νόμου μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι «η Επίτροπος Νομοθεσίας δεν κλήθηκε, αφού πρόκειται για πρόταση νόμου και όχι νομοσχέδιο. Στη συνεδρία θα βρίσκεται η Νομική Υπηρεσία που είναι ο σύμβουλος του κράτους.

Η κα Δημητρίου τόνισε ότι είναι παράδοξο σε μια συνεδρία για πρόταση νόμου έστω και εάν υποβάλλεται από την πρόεδρο της Βουλής, ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος να συμμετέχει». Η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι με την τροποποίηση και συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η πρόταση με τη σύμφωνο γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας θα οδηγηθεί στη  Ολομέλεια για ψήφιση. Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι έλαβε την επιστολή της κα Ζαννέτου - Χριστοδουλίδου και «οι απόψεις της είναι σεβαστές»

Σύμφωνα με την πρόταση Νόμου της κας Δημητρίου, είναι χρήσιμος ο καθορισμός ξεχωριστού αδικήματος για τη γυναικοκτονία εξαιτίας του φύλου για σκοπούς αποτελεσματικής διερεύνησης και προσαγωγής στη Δικαιοσύνη των ανδρών θυτών.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Δεν τυγχάνουν ορθης διερεύνησης

Η πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ακόμα ότι οι γυναικοκτονίες δεν τυγχάνουν ορθής διερεύνησης. Η κα Δημητρίου τονίζει ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα επιτευχθεί η συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συμβατικές διεθνείς μας υποχρεώσεις και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι ο όρος γυναικοκτονία καθιστά ορατή τη βία ανδρών κατά γυναικών και ενσωματώνει στο δίκαιο την έκφυλη διάσταση των εγκλημάτων που διαπράττονται με θύματα γυναίκες και νεαρά κορίτσια εξαιτίας του φύλου τους.

Η πρόταση νόμου της προεδρου της Βουλής, ολοκληρώνει με βάση την πρόταση, το νομικό πλαίσιο προστασίας των γυναικών και κοριτσιών σε σχέση με άσκηση βίας ή ενδοοικογενειακής βίας. Με αυτό τον τρόπο  καθίστανται οι  συνθήκες του εγκλήματος επιβαρυντικές στην επιμέτρηση της ποινής.

Με βάση την πρόταση Νόμου το Δικαστήριο θα λαμβάνει υπόψη εάν ο θάνατος προήλθε από:

  • Άσκηση βίας από ερωτικό σύντροφο.
  • Από βασανισμό ή άσκηση βίας από μισογυνισμό.
  • Από άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.
  • Από άσκηση βίας για λόγους τιμής.
  • Από άσκηση βίας για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων.
  • Από άσκηση βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Από διάπραξη αδικήματος του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σύμφωνα με το νόμο 233Α του Ποινικού Κώδικα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στη συνεδρία κλήθηκαν και θα βρεθούν οι: Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και  Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου. Της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους. Ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χριστιάνα Κούτα.

Διαβάστε την πρόταση Νόμου

Home