Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνάντηση ΚΥΣΟΑ με Α. Νεοφύτου και Λ. Φουρλά

Offsite Team -
10.02.2020 - 19:07

Συνάντηση ΚΥΣΟΑ με Α. Νεοφύτου και Λ. Φουρλά

Thumbnail
Τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρίες τέθηκαν στην συνάντηση

Ζητήματα που αφορούν τους αργούς ρυθμούς και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που σημειώνονται όσον αφορά την υλοποίηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες στην Κύπρο, τέθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και ΕΛΚ, Λουκά Φουρλά, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και εκπρόσωπους οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χριστάκης Νικολαΐδης, ανέδειξε ζητήματα όπως «η συντήρηση και εφαρμογή αναχρονιστικών πολιτικών, νομοθεσιών, πρακτικών, νοοτροπιών, στερεοτύπων και αντιλήψεων, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στη χώρα μας και δε συνάδουν με προσεγγίσεις βασισμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια τους για απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών και την άσκηση των ατομικών τους ελευθεριών».

Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης «σημαντική παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες αποτελεί ο κατ’ εξακολούθηση αποκλεισμός της ΚΥΣΟΑ και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν, συμπεριλαμβανομένων και των δράσεων τις οποίες αποφάσισε να υλοποιήσει η κυβέρνηση για την εφαρμογή της Σύμβασης στη χώρα μας».

 

Η ΚΥΣΟΑ σημειώνει ότι ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε, περαιτέρω, στην ανάγκη για την ετοιμασία ενός νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία βασισμένου στην προσέγγιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με το οποίο να καλύπτονται οι απαιτήσεις των Καταληκτικών Παρατηρήσεων της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παρατηρήσεις αυτές αναδεικνύουν συγκεκριμένη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το Κράτος, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση προς τη Σύμβαση, με τη συμμετοχή και πλήρη εμπλοκή της ΚΥΣΟΑ και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες, όπως προβλέπεται στις πρόνοιες της παρ. 3 του άρθρου 33 «Εθνική εφαρμογή και παρακολούθηση» της Σύμβασης.  

Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι κάθε πολιτική που σχεδιάζεται χωρίς την ενεργό συμμετοχή και πλήρη συμμετοχή της ΚΥΣΟΑ, ως της «ομπρέλας» των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες που εκπροσωπεί σε εθνικό επίπεδο, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

ΚΥΠΕ

Home