Συνεχίζεται η καταπολέμηση χειρονόμων στις αλυκές της Λάρνακας

Συνεχίζεται η καταπολέμηση χειρονόμων στις αλυκές της Λάρνακας

Το πρόβλημα παρουσιάζεται τους μήνες Μάιο και Ιούνιο

Ο Δήμος Λάρνακας συνεχίζει τις προσπάθειες για καταπολέμηση των χειρονόμων στις αλυκές, αφού το πρόβλημα παρουσιάζεται τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

 Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κώστας Κόκκινος, Υγειονομικός Λειτουργός του Δήμου Λάρνακας,  «οι αλυκές στη Λάρνακα έχουν πάρει αυτό το διάστημα ένα πράσινο χρώμα, το λεγόμενο φαινόμενο του ευτροφισμού που οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα του οργανικού φορτίου που υπάρχει στις αλυκές. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει λόγω της πολυομβρίας που είχαμε τόσο φέτος, όσο και πέρσι», είπε.

 

Πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη πρασινάδα δημιουργεί το έντομο με την ονομασία χειρονόμοι (non biting midgets) που αναπτύσσονται στον βυθό των αλυκών και είναι μεν ωφέλημα στο περιβάλλον αφού τρώνε την πρασινάδα, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ενοχλητικά. Τα έντομα αυτά αυξάνονται σε μεγάλους αριθμούς με αποτέλεσμα κυρίως το βράδυ να ελκύονται προς το άσπρο φως και να είναι ενοχλητικά σε τουριστικές περιοχές όπως το Μακένζυ, το αεροδρόμιο και την περιοχή στις Καμάρες».    

 

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, «το πρόβλημα με τους χειρονόμους παρουσιάζεται κυρίως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ με τα κουνούπια, που τσιμπούν και προκαλούν και διάφορες ασθένειες, το πρόβλημα ξεκινά στη Λάρνακα από τον Ιανουάριο. Η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας διαθέτει προγράμματα παρακολούθησης σε εβδομαδιαία βάση, ελέγχει όλες τις αλυκές, ελέγχει την κατάσταση που υπάρχει στο νερό με τις προνύμφες, τόσο για τα κουνούπια, όσο και για τους χειρονόμους, και αναλόγως λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα».  

Ο κ. Κόκκινος εξήγησε ακόμα ότι «φέτος έχουν γίνει ήδη τρεις αεροψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή από τις Καμάρες μέχρι το παρατηρητήριο των πουλιών. Οι αεροψεκασμοί γίνονται με το αεροσκάφος του Τμήματος Δασών αλλά δυστυχώς υπάρχουν αρκετές περιοχές της Λάρνακας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κουνούπια και τους χειρονόμους».  

Ερωτηθείς ποια μέτρα μπορούν να λάβουν οι δημότες για να διευκολύνουν τη ζωή τους από τους χειρονόμους, ο κ. Κόκκινος είπε: «Τα βράδια να μην ανάβουν τα εξωτερικά φώτα, να κλείνουν τις κουρτίνες, ενώ τα ξενοδοχεία και εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους να μην ανάβουν φώτα πάνω από τα τραπέζια, γιατί το φως ελκύει τα έντομα».  

Όσον αφορά την καταπολέμηση των χειρονόμων είπε πως «είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθούν εντός του νερού, με τα βιολογικά εντομοκτόνα  που χρησιμοποιούνται στις αλυκές οι οποίες είναι προστατευόμενες. Έτσι χρησιμοποιούνται ειδικά εντομοκτόνα και γίνονται ψεκασμοί για καταπολέμηση των χειρονόμων στην περιφέρεια των αλυκών και στις επιφάνειες».  

Ερωτηθείς για τα κουνούπια,  ο Κυριάκος Κόκκινος απάντησε πως «φέτος πάμε καλύτερα στη Λάρνακα με τα συγκεκριμένα έντομα, αφού οι έλεγχοι και οι ψεκασμοί ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο τόσο από τα συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου αλλά και με το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών. Συνεργαζόμαστε πλήρως με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας το οποίο μας εγκρίνει τα βιολογικά εντομοκτόνα, που χρησιμοποιούμε για τις αλυκές, όσο και με τις άλλες Υπηρεσίες, όπως την Υπηρεσία Θήρας, για να βγει το πρόγραμμα, πού και πότε πρέπει να γίνει ψεκασμός για καταπολέμηση των κουνουπιών».

ΚΥΠΕ

Home