Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σύντομα εξελίξεις και στην Κύπρο με την 3η δόση

Offsite Team -
10.08.2021

Σύντομα εξελίξεις και στην Κύπρο με την 3η δόση

Θα περιμένει τον ΕΜΑ ή θα αποφασίσει μόνη της η Κύπρος;

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να υπάρξει σύσταση για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ανέφερε την περασμένη Παρασκευή η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ανακοίνωση μεγάλων χωρών μελών της ΕΕ ότι θα χορηγήσουν μια 3η δόση για τους πιο ευάλωτους από τον Σεπτέμβριο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Παρόλο που ο ΕΜΑ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, την ίδια ώρα ολοένα και φουντώνει η συζήτηση για την χορήγηση 3ης δόσης. Μάλιστα υπάρχουν και χώρες όπως Γερμανία και η Γαλλία, που προχωρούν τα σχέδιά τους να χορηγήσουν ορισμένες ενισχυτικές δόσεις. Η Γερμανία σχεδιάζει να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, στους πολύ ηλικιωμένους και σε ενοίκους οίκων ευγηρίας από τον Σεπτέμβριο. Η Γαλλία εργάζεται για τη χορήγηση τρίτων δόσεων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες από τον ερχόμενο μήνα.

Μετά τις αναφορές για τα σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως οι αποφάσεις για τους εμβολιασμούς λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά τόνισε πως στο θέμα των ενισχυτικών δόσεων – καθώς και για άλλα θέματα – η Επιτροπή της ΕΕ ενθαρρύνει «αποφάσεις στη βάση της επιστήμης, σύμφωνα με τη σύσταση του EMA».

Τι γίνεται με την Κύπρο

Μιλώντας στην Offsite το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η 3η δόση είναι απαραίτητη

«Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν στοιχεία για την Κύπρο τα οποία λένε ότι έχουμε πρόβλημα στους οίκους ευγηρίας με άτομα που εμβολιάστηκαν νοσούν και κάποιοι από αυτούς χρειάστηκαν νοσηλεία ενώ ένα ποσοστό μάλιστα κατέληξε, είτε διότι δεν αντέδρασαν θετικά στο εμβόλιο είτε ήταν πολύ λίγα τα αντισώματα που ανέπτυξαν». 

Κατ’επέκταση συμπλήρωσε ο δρ Καραγιάννης, θα μπορούσε η Κύπρος να προχωρήσει μόνη της στη λήψη απόφασης για χορήγηση 3ης δόσης. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Την ίδια ώρα ο δρ Καραγιάννης υποστήριξε πως για την 3η δόση θα υπάρξουν εξελίξεις περί τα τέλη Αυγούστου. «Από τον Σεπτέμβριο πρέπει να γίνει κάτι γιατί μετά θα ξεκινήσουν και οι φθινοπωρινοί-χειμερινοί μήνες και θα έχουμε πρόβλημα».

Παράλληλα δήλωσε πως η 3η δόση μπορεί να είναι αναγκαία για υπερήλικα άτομα, ευάλωτες ομάδες και άτομα τα οποία εργάζονται στην πρώτη γραμμή. 

Καταληκτικά ο δρ Καραγιάννης σημείωσε πως για την 3η δόση, η κάθε χώρα απ’ότι φαίνεται θα δράσει ανάλογα με τα δεδομένα της

Home