Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σύντομα σταματάμε να μετράμε κρούσματα - Πλάνο για ενδημική μορφή

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 23.03.2022

Σύντομα σταματάμε να μετράμε κρούσματα - Πλάνο για ενδημική μορφή

Ζήτησε από Ειδικούς πλάνο για μετάβαση σε ενδημική μορφή του covid ο Υπ.Υγείας - Ίσως χωρίς καραντίνα οι ασυμπτωματικοί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ενδημική μορφή αναμένεται να πάρει ο κορωνοϊός στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού πρώτα ξεπεραστεί η έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Γι’αυτό τον λόγο ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής όπως σε 2 εβδομάδες να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους ώστε να καταρτιστεί το πλάνο διαχείρισης για τους επόμενους μήνες. Ουσιαστικά ζήτησε το πλάνο όπου θα περάσει η Κύπρος στην ενδημική φάση του κορωνοϊού. Το πλάνο αυτό βέβαια θα αξιολογείται και ενδεχομένως να αλλάζει, ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Μιλώντας στην Offsite το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής δρ Μιχάλης Βωνιάτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα απαλλαγούμε από την ύπαρξη του κορωνοϊού. Τόνισε δε πως αυτό που άρχισε ήδη να διαφοροποιείται είναι το γεγονός ότι η νόσηση με τις μεταλλάξεις Όμικρον και Όμικρον 2 είναι ελαφράς μορφής. 

Παράλληλα υποστήριξε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι περιορισμοί διαφόρων τύπων επ’αόριστον. «Εκείνο το οποίο δε φαίνεται προς το παρόν είναι η ύπαρξη κάποιες άλλης απειλητικής μετάλλαξης».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παίρνει ενδημική μορφή ο ιός 

Συνεχίζοντας ο δρ Βωνιάτης εξήγησε την αιτία για την οποία δεν αποφασίστηκαν μέτρα ενδημικής μορφής μέχρι σήμερα στην Κύπρο. 

«Ο λόγος είναι γιατί έχουμε αυτή την αύξηση κρουσμάτων η οποία οφείλεται στην διασπορά της Όμικρον 2. Εκτιμούμε ότι σε 2 εβδομάδες θα ξεκινήσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων».

Η Όμικρον 2, σύμφωνα με τον δρ Βωνιάτη φαίνεται ότι μας βοηθά στο να περάσουμε στην ενδημική φάση του ιού. 

Ποιοι δε θα μπαίνουν καραντίνα

Σε ερώτηση προς τον δρ Βωνιάτη ποια είναι τα μέτρα που θα μπορούσαν να εισηγηθούν οι ειδικοί για την ενδημική μορφή του ιού, μας απάντησε πως το πλάνο θα αφορά την προστασία των ευάλωτων ομάδων και υπερήλικων. Όπως είναι για παράδειγμα η χορήγηση της 4ης δόσης σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού που αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο. 

«Θα αρχίσουμε επίσης να ενημερώνουμε τον κόσμο για το θέμα ατομικής ευθύνης. Δηλαδή εάν κάποιος νοσήσει, θα πρέπει να γίνει διάγνωση και ο ίδιος επίσης θα πρέπει να προσέχει να μην μεταδώσει τον ιό»

Σε σχέση με την μάσκα, ο δρ Βωνιάτης δήλωσε πως θα μπορούσαν να την φορούν τα άτομα που νοσούν και όχι όλος ο κόσμος. 

Πρόσθεσε πως θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο κατάργησης της καραντίνας για ασυμπτωματικά άτομα. 

«Δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς τίποτα ακόμα, αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα»

Τέλος η καταμέτρηση των κρουσμάτων;

Όπως πληροφορούμαστε κάποια μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής κατά τη σύσκεψη που είχαν την Δευτέρα (21/3) με τον υπουργό Υγείας, εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται η ημερήσια ενημέρωση για τα κρούσματα προς τους πολίτες. Παράλληλα, κάποια άλλα μέλη, ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσαν να μειωθούν και τα τεστ που γίνονται ημερησίως και να γίνονται πλέον πιο στοχευμένα. 

Ερωτηθείς ο δρ Βωνιάτης, πότε θα σταματήσουμε να μετρούμε κρούσματα απάντησε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. 

«Δεν αλλάζει κάτι με το να μετρούμε εάν είναι 2000 ή 5000 τα κρούσματα. Εκείνο που μας απασχολεί είναι το πόσοι νοσούν βαριά». 

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχει ένα καινούριο πολυδύναμο εμβόλιο το οποίο θα χορηγείται κάθε χρόνο ώστε να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες και οι υπερήλικες. «Όπως γίνονται τα εμβόλια της γρίπης κάθε φθινόπωρο, να γίνονται και κατά του κορωνοϊού».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το 85% των επαναλοιμώξεων αφορά ανεμβολίαστους

Βάσει των δεδομένων που έχουν οι ειδικοί, οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έλαβαν ενισχυτική δόση δεν μολύνονται εύκολα. 

«Το 85% των επαναλοιμώξεων αφορά ανεμβολίαστα άτομα. Οι επαναλοιμώξεις στους πλήρως εμβολιασμένοι (με 2 δόσεις) αλλά και όσοι εμβολιάστηκαν με ενισχυτική δόση, είναι στο 15%», σημείωσε καταληκτικά ο δρ Βωνιάτης.  

Home