Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα 7+1 πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 27.04.2019

Τα 7+1 πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα

Thumbnail
Ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα σε Κύπρο και Ελλάδα και σας τα παρουσιάζουμε

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης αφού γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Παρόλα αυτά, όταν φέρνουμε το Πάσχα στο μυαλό μας μαζί με αυτό έρχονται εικόνες από τα έθιμα που το συνοδεύουν κάθε χρόνο. Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν οι φλαούνες, το βάψιμο των αυγών, το σούβλισμα του αρνιού, η λαμπρατζιά με το κάψιμο του Ιούδα ή ακόμα και τα παραδοσιακά παιχνίδια που παίζονται από μικρούς και μεγάλους αυτές τις μέρες. 

Ωστόσο, αρκετά είναι τα πασχαλινά ήθη και έθιμα που τηρούνται σε πολλές περιοχές και χωριά – σε Κύπρο και Ελλάδα – που δεν είναι και τόσο συνηθισμένα, αλλά περισσότερο παράξενα θα λέγαμε. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα σε Κύπρο και Ελλάδα και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω: 

Χίος – Ρουκετοπόλεμος

1

Στο νησί της Χίου, οι «μπουρλοτιέρηδες» των δύο ενοριών του Βροντάδου (Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής) παίρνουν θέσεις κάθε Μεγάλο Σάββατο βράδυ για τον γνωστό ρουκετοπόλεμο. Το έθιμο προστάζει ρίψεις χιλιάδων, φλεγόμενων ρουκετών στον ουρανό της Χίου γιορτάζοντας έτσι την Ανάσταση. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας με τους ντόπιους «ρουκετατζήδες» να το συνεχίζουν μέχρι και σήμερα δημιουργώντας ένα υπερθέαμα στον ουρανό του νησιού. Παρόλα αυτά το εκρηκτικό αυτό έθιμο πρέπει να γίνεται από προκαθορισμένες θέσεις ρίψης και σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ώστε να αποφευχθούν περιστατικά τραυματισμού, τα οποία υπήρξαν στο παρελθόν. 

Λεωνίδιο – Πέταγμα αερόστατων 

6

Στο χωριό Λεωνίδιο στην Τσακωνιά της Αρκαδίας υπάρχει ένα έθιμο που φωτίζει τον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Εκείνο το βράδυ, παιδιά από τις πέντε ενορίες του χωριού να φτιάχνουν πολύχρωμα αερόστατα και τα αφήνουν να πετάξουν στον ουρανό, ενώ την ίδια στιγμή οι ιερείς διαβάζουν το ευαγγέλιο στην τσακωνική διάλεκτο. Παράλληλα, ο συναγωνισμός ανάμεσα στο πιο όμορφο αερόστατο το οποίο θα ξεχωρίσει .. είναι μεγάλος! 

Κέρκυρα – Έθιμο της κανάτας

 3

Το έθιμο της κανάτας στην Κέρκυρα είναι ίσως το πιο γνωστό πασχαλινό έθιμο! Στην Κέρκυρα, λοιπόν, κάθε Μεγάλο Σάββατο μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί, οι ντόπιοι πετάνε τεράστιες κανάτες γεμάτες με νερό από τα μπαλκόνια τους. Οι «μπότηδες» - όπως ονομάζονται οι κανάτες –  πέφτουν από τα στολισμένα μπαλκόνια της Κέρκυρας και είναι δεμένες με κόκκινες κορδέλες, αφού το κόκκινο είναι το χρώμα του νησιού. Όπως λέγεται, το έθιμο αυτό προέρχεται από την εποχή της Ενετοκρατίας και την Καθολική εκκλησία γιατί στην αρχή κάθε χρόνου πέταγαν παλιά πράγματα από τα μπαλκόνια τους για να μπει καλά η νέα χρονιά.

Κρήτη – Έθιμο ωμοπλατοσκοπίας

4

Στην Κρήτη και τις ορεινές περιοχές των Χανιών συναντούμε ένα αρκετά παράξενο έθιμο, αυτό της ωμοπλατοσκοπίας. Η ωμοπλατοσκοπία ή αλλιώς το «διάβασμα» της ωμοπλάτης του αρνιού ή του κατσικιού έχει ρίζες από την αρχαιότητα και όπως λέγεται μέσω αυτού οι παλιοί έβλεπαν τα μελλούμενα! Στις μέρες μας το τελετουργικό αυτό πραγματοποιείται από τους βοσκούς ορισμένων ορεινών περιοχών, που πιστεύουν ακόμα ότι το πασχαλινό αρνί διαθέτει προφητικές δυνάμεις. Έτσι «διαβάζουν» τη σπάλα του προφητεύοντας το μέλλον την Κυριακή του Πάσχα ή κατά τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, μετά το Πάσχα.

Παράξενα έθιμα Επιταφίου

5

Πολλές είναι οι περιοχές της Ελλάδα όπου τα παράξενα έθιμα κυριαρχούν και κατά την Μεγάλη Παρασκευή κατά την ακολουθία του Επιτάφιου. 

Ύδρα – Επιτάφιος στη θάλασσα

6

Στην περιοχή Καμίνι της Ύδρας εκατοντάδες είναι πιστοί του νησιού που παρακολουθούν το έθιμο της δέησης του Επιταφίου. Το ιδιαίτερο όμως του συγκεκριμένου Επιταφίου είναι το γεγονός ότι μπαίνει στη θάλασσα. Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα πιστοί και ιερείς ψέλνουν το «ω γλυκύ μου έαρ» μια ανάσα από τη θάλασσα. Ακλουθώντας αυτό το έθιμο θεωρείται ότι ευλογούνται τα νερά και γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν για να έχουν ασφαλή ταξίδια και καλό γυρισμό στο νησί.

Ουρανούπολη Χαλκιδικής – Υπερστολισμός Επιταφίου

7

Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής το στόλισμα του Επιταφίου αποτελεί κάτι περισσότερο από ιεροτελεστία αφού το αποτέλεσμα είναι έργο πολύμηνης προσπάθειας. Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες της περιοχής βάζουν όλη τους την τέχνη και χρησιμοποιώντας 70.000 πέρλες και 30.000 λουλούδια, στολίζουν τον επιτάφιο βασιζόμενες σε σχέδια της βυζαντινής παράδοσης.

8

Το «καινούργιο» αυτό έθιμο προέκυψε από την ανάγκη διατήρησης της παράδοση που χάνεται στα βάθη του Βυζαντίου, γι’ αυτό και χρησιμοποιούν σχέδια από τοιχογραφίες της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας. 

Μυτιλήνη – Τα Χριστολούλουδα

10

Στο νησί της Μυτιλήνης έθιμο των πιστών είναι η «αρπαγή» των λουλουδιών του επιταφίου αμέσως μετά το τέλος της περιφοράς του. Τα γνωστά «Χριστολούλουδα» - όπως τα ονομάζουν - πιστεύεται ότι έχουν πιο θαυματουργές ιδιότητες και τα φυλάνε για το καλό. Σύμφωνα με την παράδοση, τα «Χριστολούλουδα» γιατρεύουν τον πονοκέφαλο, χρησιμοποιούνται ως φυλαχτά και με αυτά γαληνεύουν τη θάλασσα όσοι ταξιδεύουν.

Κάθηκας Πάφος - Αναπαράσταση μεταφοράς Τιμίου Σταυρού

11

Στο νησί μας και στο χωριό Κάθηκας της Πάφου κάθε χρόνο αναβιώνει ένα από τα παράξενα έθιμα του Πάσχα, αυτό της αναπαράστασης της μεταφοράς του Τίμιου Σταυρού από τον Ιησού τον Ναζωραίο προς τον Γολγοθά. Η αναπαράσταση του θείου δράματος τηρείται με ευλάβεια από τους κατοίκους του χωριού από το 1965. Το έθιμο της αναπαράστασης ξεκίνησε ο τότε ιερέας του χωριού, Παπασάββας, ο οποίος είχε επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα και είδε την αναπαράσταση. Από τότε επιστρέφοντας στον Κάθηκα άρχισε το έθιμο της αναπαράστασης όπου ο ίδιος μετέφερε τον Σταυρό κάθε χρόνο μέχρι και τον θάνατο του, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την Παναγία Ευαγγελίστρια.

12

13

Σήμερα το έθιμο συνεχίζεται με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού να υποδύεται τον Ιησού Χριστό μεταφέροντας το Τίμιο Σταυρό περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκους της κοινότητας. 

 

Home