Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα εμβόλια, η μάσκα και γιατί νοσηλεύεται άτομο μετά την 1η δόση

Offsite Team
- 14.03.2021

Τα εμβόλια, η μάσκα και γιατί νοσηλεύεται άτομο μετά την 1η δόση

Thumbnail
Όλα όσα εξήγησε ο Δρ. Νικόλας Διέτης - Πώς τα εμβόλια θα μας... βγάλουν την μάσκα

Με αφορμή τον ασθενή ο οποίος ενώ έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, η Offsite επικοινώνησε με τον Δρ. Νικόλα Διέτη για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα εμβόλια.

Η πρώτη δόση, όπως εξηγεί ο κ. Διέτης, προστατεύει κατά ένα μικρό ποσοστό. ''Γνωρίζουμε δύο πράγματα από τα στοιχεία των μελετών της φάσης 3. Τα MRNA εμβόλια με την 1η δόση, προστατεύουν για παράδειγμα μόνο 50% από μόλυνση.''

''Υπάρχουν στοιχεία από το Ισραήλ που δείχνουν σε πραγματικές συνθήκες, με βάση αυτούς που έχουν εμβολιαστεί μόνο μια φορά και από το πόσο πέφτουν τα κρούσματα . Έχουν δει λοιπόν με το που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης ότι παρατηρήθηκε ένα ποσοστό μείωσης κρουσμάτων αλλά το πραγματικό ποσοστό που γνωρίζουμε σίγουρα για αποτροπή μόλυνσης από την μια δόση είναι από τις κλινικές μελέτες και αυτό μας έχει δείξει ότι είναι 50% άρα έχει υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος άσχετα αν έχει κάνει την πρώτη δόση''.

Τι γίνεται στον οργανισμό στη πρώτη και τι στην δεύτερη δόση

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πρώτες δόσεις με εμβόλια που λέγονται priming δεν είναι αυτές που αυξάνουν τόσο πολύ τα αντισώματα, η δεύτερη δόση είναι αυτή που αυξάνει πιο πολύ τα αντισώματα, η πρώτη δόση πιο πολύ προετοιμάζει και ενημερώνει τον οργανισμό για το πιο είναι το αντιγόνο για το ποιος είναι ο εχθρός και ενεργοποιείται το ανωσοποιητικό σύστημα και η δεύτερη δόση και έχει δοθεί η πληροφορία στον οργανισμό αποκτά περισσότερα αντισώματα.

Όσοι εμβολιάστηκαν δεν μεταδίδουν τον ιό;

''Στις αρχικές μελέτες της φάσης 3 που έγιναν μελέτες της PFIZER και της MODERNA , αυτές οι δυο εταιρίες κυρίως δεν έλεγχαν τους εθελοντές τους για μολύνσεις για πρακτικούς λόγους κυρίως αλλά και για λόγους ταχύτητας, τους ενδιέφερε μόνο ποιοι από αυτούς που εμβολιάστηκαν θα έχουν συμπτώματα και αυτούς που είχαν συμπτώματα έλεγχαν με τεστ PCR και έβρισκαν αν ήταν μολυσμένοι ή όχι.

Οι μελέτες ήταν φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έβγαζαν σαν βασικό αποτέλεσμα το αν το εμβόλιο σε αποτρέπει από έχει συμπτωματολογική νόσο.

Οι εμβολιασμοί γενικά αποτρέπουν τις μολύνσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως ακριβώς το ποσοστό και αυτό μας το έδειξε το Ισραήλ με πραγματικά δεδομένα. Διότι ουσιαστικά είδε την αναπαραγωγή του ιού και είδε ότι με το που άρχισαν οι εμβολιασμοί έχει πέσει η αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα και έχουν πέσει τα κρούσματα και σημαίνει ότι δεν μολύνεται τόσο πολύ και από εκεί έβγαλαν το συμπέρασμα. Δηλαδή ήταν κάτι που περιμέναμε να γίνει απλά δεν είχαμε απτά δεδομένα από τις μελέτες, σημείωσε ο κ. Διέτης. 

''Δεν σταματάει η μετάδοση επειδή φοράς μάσκα'' - Πότε θα μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα

Το ότι φοράς μάσκα δεν έχει σχέση με το αν σταματάει η μετάδοση ή όχι, αυτό δεν είναι 100%.

Το Ισραήλ έδειξε ότι μειώνει την μεταδοτικότητα δεν την αποκλείει εντελώς. Ξέρουμε από τα ποσοστά από κάθε εμβόλιο είναι το ποσοστό προστασίας από κάθε μόλυνση, άρα αν το MRNA εμβόλιο σε προστατεύει 90% σημαίνει ότι 1 στους 10 μπορεί να μολυνθεί γι αυτό φοράμε μάσκα από την στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι αρκετά ακόμα.

Δηλαδή αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι τότε δεν θα χρειαζόταν να φοράμε πιθανόν μάσκα ακόμα κι αν υπάρχει αυτό το μικρό ποσοστό επειδή όμως τώρα ο ιός κυκλοφορεί, επειδή δεν έχουμε εμβολιαστεί όλοι και επειδή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι 100% γι΄ αυτό το λόγο λέμε ότι άσχετα ότι έχεις εμβολιαστεί μπορεί να κολλήσεις και να το μεταδώσεις σε αυτόν που δεν έχει εμβολιαστεί, αυτό είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Διέτη

Μελέτες σε Αμερική και Αγγλία - Χωρίς μάσκα στον ίδιο χώρο μόνο οι εμβολιασμένοι

''Αν δούμε στην Αμερική στο CTC, έχει βγάλει οδηγία γι΄ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και λέει ότι μπορείτε να έρθετε σε επαφή με άλλους εμβολιασμένους σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκες αλλά αν έρθετε σε επαφή με μη εμβολιασμένους πρέπει να φοράτε μάσκες. Διότι σε κάποια φάση όταν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας και θα φτάσουμε το 70-80% τότε θα είναι πολύ σπάνιο να μολυνθεί αυτός που έχει εμβολιαστεί γιατί όλοι γύρω του θα είναι εμβολιασμένοι.

Μόνο σε Αγγλία και Αμερική έχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν μείωση μετά τους εμβολιασμούς,απλά σε αυτές τις χώρες το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Ισραήλ και ταυτόχρονα παίρνουν και μέτρα δεν είναι σίγουρο ότι αυτό οφείλεται μόνο στους εμβολιασμούς.''

Γιατί πολλές χώρες ελπίζουν στο εμβόλιο της AstraZeneca;

Παρτίδα εμβολίων ΑSTRAZENECA

Σύμφωνα με τον Δρ. Διέτη το ότι η Κύπρος αναστέλλει προσωρινά την χρήσης παρτίδας AstraZeneca, είναι ένα προληπτικό μέτρο. Δεν είναι κακό αλλά δεν έχουμε θρομβοεμβολιασμούς που να έχουν αναφερθεί.

Ακόμα και να είχαμε το ποσοστό για να σου δείξει ότι κάτι πάει στραβά, θα πρέπει το ποσοστό των ανθρώπων που παθαίνουν θρομβοεμβολισμό και έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να είναι πιο πολλοί από αυτούς που παθαίνουν θρομβοεμβολισμό χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Μόνο έτσι μπορεί να έχεις ένα δεδομένο ότι φταίει το εμβόλιο. Τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά γι αυτό και δεν τρέχει θέμα ανησυχίας.

"Το σημαντικό για την Κύπρο και αυτό είναι το σωστό είναι να πηγαίνει με τις οδηγίες που το ΕΟΦ και στην προκειμένη περίπτωση".

Δεν πιστεύω ότι είναι κακή απόφαση της χώρας μας να κάνει γενικά το Astrazeneca σε άνω των 65 αλλά θα πρέπει σύντομα να διερευνηθεί και να ολοκληρωθεί αυτό, κατέληξε ο κ. Διέτης 

 

Home