Τατάρ: Πότε ξεκαθαρίζει η εικόνα για οδοφράγματα και πτήσεις

Τατάρ: Πότε ξεκαθαρίζει η εικόνα για οδοφράγματα και πτήσεις

«Τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε

Τις προσεχείς εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει η εικόνα όσον αφορά την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων αλλά και την έναρξη πτήσεων από την Τουρκία, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, ο κ. Τατάρ μίλησε για τα βήματα που θα κάνουν στην οικονομία μετά την πανδημία και τη συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους. Είπε ότι θέλουν να επιστρέψουν το συντομότερο στη φυσιολογική ροή της οικονομίας και μίλησε για ελεγχόμενο τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουν οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα και οι αφίξεις και αναχωρήσεις με αεροπλάνα από την Τουρκία.

«Στις προσεχείς εβδομάδες όλα αυτά θα καταστούν πιο ξεκάθαρα. Η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα, θα κάνει τεστ σε όσους επιβιβάζονται στο αεροπλάνο και τα αποτελέσματα θα τυγχάνουν επεξεργασίας στην ταυτότητα όλων. Οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο ανάλογα με αυτό και όταν έρχονται εδώ, το σύστημα εδώ θα το επανεξετάζει. Αυτές οι εργασίες γίνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Παρακολουθούμε από κοντά την Τουρκία, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές. Ευχή και επιθυμία μας είναι να σμίξουμε μιαν ώρα αρχύτερα».

Ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία και τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 14 μέρες, με σύσταση του «υπουργείου υγείας» και του «επιστημονικού συμβουλίου».  

Το "οικονομικό πρωτόκολλο" με την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Μαΐου, σημείωσε προσθέτοντας, ότι οι αποκοπές μισθών θα τερματιστούν στο τέλος του Ιουνίου, θα υπάρξουν έσοδα στην οικονομία από τους μισθούς που θα καταβάλλονται πλήρως και η αγορά θα αποκτήσει κινητικότητα.  «Στο οικονομικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε με την Τουρκία υπάρχουν ανοίγματα που θα δώσουν ώθηση στον πραγματικό τομέα. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο του ιδιωτικού τομέα», είπε.  

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι σημαντική η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους μακροπρόθεσμα. Συνεχίζονται, πρόσθεσε, και οι εργασίες για μεταφορά και φυσικού αερίου.  

Για την βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι ένα μεγάλο βήμα αυτό το έργο και πρόσθεσε ότι αν δεν διορθωθεί μέχρι τον Ιούλιο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ψευδοκράτος.  

Το ψευδοκράτος, συνέχισε, ξεπέρασε επιτυχώς την πανδημία Covid-19 και αυτή η επιτυχία μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. «Στα τεστ που γίνονται κατά τις τελευταίες 40 μέρες δεν διαπιστώθηκε κανένα θετικό περιστατικό», πρόσθεσε.  

Εξάλλου σε συνάντηση χθες με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης «The British Residents Society» των Βρετανών που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ είπε ότι έλεγξαν την πανδημία λόγω των έγκαιρων μέτρων που λήφθηκαν και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. «Θα προβάλουμε τη βόρεια Κύπρο ως μια χώρα που καθάρισε από τον ιό. Και μετά από αυτό, θα στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι κατέχουμε ένα πολύ καλό ιατρικό σύστημα και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε.  

Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, είναι μια από τις καλύτερες χώρες – κατά την έκφρασή του - "από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ιατρικό της σύστημα».  

Ο «πρόεδρος» της οργάνωσης «The British Residents Society» έδωσε στον Τατάρ, όπως είπε, πληροφορίες και στοιχεία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε όλοι οι Βρετανοί που "κατέχουν περιουσία στα κατεχόμενα και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας, να μπορέσουν να επιστρέψουν".

ΚΥΠΕ

Home