Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ταξίδι αλληλεγγύης της Action Aid στην Ζιμπάμπουε (Φώτο - Βίντεο)

Μικαέλλα Μέσσιου
- 23.12.2019

Ταξίδι αλληλεγγύης της Action Aid στην Ζιμπάμπουε (Φώτο - Βίντεο)

Thumbnail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ: Πως μπορείς να γίνεις ανάδοχος

Ένα ταξίδι αλληλεγγύης στη Ζιμπάμπουε πραγματοποίησε πριν από δύο περίπου μήνες η Action Aid, και όσοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν εκεί έφεραν πίσω μαζί τους ξεχωριστές και πλούσιες αναμνήσεις.

Στο ταξίδι αυτό, η Action Aid Ελλάδας προσέγγισε τον ΑΛΦΑ Κύπρου για το ταξίδι αλληλεγγύης που θα πραγματοποιούσε τον Οκτώβριο! Αμέσως λοιπόν ο ΑΛΦΑ είπε ναι σε αυτό το ταξίδι!

Η γνωστή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Δήμητρα Μακρυγιάννη, ήταν μία από τους πολλούς εθελοντές που έχουν ταξιδέψει στην Ζιμπάμπουε. Όπως έχει πει στην Offsite, σκοπός του ταξιδιού ήταν να βοηθήσουν την κοινότητα Νιάγκα, μια απομακρυσμένη περιοχή, με εργασίες σε ένα φράγμα και στο σχολείο της κοινότητας. 

«Πρόκειται για έργα που βοηθούν την καθημερινότητα των ντόπιων και συνεισφέρουν στην ομαλότερη διαβίωσή τους». 

actionaid

Πως ήταν η εμπειρία του ταξιδιού αυτού;

Η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη! Κάτι το πρωτόγνωρο, δυνατό και συνάμα σοκαριστικό, ανέφερε η γνωστή παρουσιάστρια. 

«Τα όσα ζει κανείς ή βλέπει σε ένα τέτοιο ταξίδι τα κρατάει μέσα στην ψυχή του μια ολόκληρη ζωή. Συναντάς ανθρώπους και μικρά παιδιά που παλεύουν με τα λιγοστά έως ανύπαρκτα μέσα που έχουν, να επιβιώσουν, να φάνε και να βρουν νερό. Αναθεωρείς τα πάντα γύρω από τον δικό μας μικρόκοσμο και  βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά».

Τα παιδιά πως σας έχουν αντιμετωπίσει;

«Τα παιδιά μας υποδέχονταν με τον πιο χαρούμενο τρόπο, γεμάτοι χαμόγελα». Χωρίς αμφιβολία, ανέφερε η Δήμητρα Μακρυγιάννη, συνάντησε τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, ό,τι πιο αληθινό έχει δει στη ζωή μου. 

«Κάθε υποδοχή περιλάμβανε τραγούδι, χορό...ήταν ο τρόπος τους για να μας ευχαριστήσουν».

Δυνατά συναισθήματα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν πολύ συγκινητικές, είπε χαρακτηριστικά η Δήμητρα Μακρυγιάννη. «Χαρά και ευλογία που συναντάς ανθρώπους αληθινούς, πραγματικούς ήρωες της ζωής και από την άλλη μια σκληρή συνειδητοποίηση πως κάπου μακριά μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα απολύτως, ούτε καν νερό να πιούν. Επίσης, δεν έχουν τίποτα, όμως έχουν τα πάντα μέσα στις ψυχές τους», είπε η παρουσιάστρια.   

Θα γινόσουν ανάδοχη;

Φυσικά και θα γίνω...είμαι έτοιμη να ακολουθήσω τη διαδικασία της Action Aid και να γίνω ανάδοχη. Είναι τόσο απλό, δίνουμε ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό το οποίο όμως μπορεί να αλλάξει πολλά στη ζωή των ανάδοχων παιδιών. 

Η Δήμητρα Μακρυγιάννη, λέει πως όλοι οφείλουμε να βοηθούμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, να μην ξεχνάμε πως σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι μας, μπορεί δίπλα μας να υπάρχουν άνθρωποι και παιδιά που υποφέρουν. 

nyanga4

«Η αγάπη είναι αυτό που πρέπει να μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους και με αυτήν να πορευόμαστε. Με την αγάπη μπορούν να αλλάξουν πολλά»!

Ειρήνη Ανδρονίκου: Νομίζεις πως θα δώσεις, αλλά παίρνεις περισσότερα

1

Η Ειρήνη Ανδρονίκου είναι ανάδοχος ενός παιδιού και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της για το ταξίδι στην Ζιμπάμπουε, αλλά και για την γνωριμία της με το παιδί του οποίου ανέλαβε την αναδοχή.

Για την Ειρήνη το ταξίδι αυτό είναι κάτι μοναδικό, γεμάτο συναισθήματα που δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει.

2

«Συγκίνηση, χαρά, γέλιο και κλάμα»

«Είναι ωραίο να έχεις επικοινωνία με το παιδί, αντάλλαζα γράμματα πριν πάω να το επισκεφτώ, όπως μας έχει αναφέρει. Ενώ, τα συναισθήματα μεταξύ χαράς, συγκίνησης, γέλιου και κλάμα.Πέρασα μία ολόκληρη μέρα μαζί με το παιδί και είχα και την ευκαιρία να γνωρίσω και την μητέρα του».

actionaid

Όπως έχει πει στην Offsite, λόγω του ότι στο σχολείο που έκαναν εργασίας  ήταν σε άλλη περιοχή από το σχολείο που πήγαινε το παιδί, ο αποχαιρετισμός μαζί του ήταν δύσκολος.

3

Η πιο σοκαριστική στιγμή για την Ειρήνη, ήταν όταν είχε δώσει τρεις σοκολάτες στο παιδί και δεν τις έφαγε, τις είχε πάρει στο σχολείο για να τις δείξει στους συμμαθητές του.

Επίσης μας έχει αναφέρει πως το ταξίδι στην Ζιμπάμπουε ήταν ένα από τα πιο περίεργα ταξίδια, για τον λόγο ότι υπήρχαν αρκετές επισκέψεις παιδιών στους ανάδοχους γονείς ή από ανάδοχους γονείς σε  παιδιά στο ίδιο τους το σπίτι ή ακόμα και σε ξενοδοχεία.

zimpampoue

«Νομίζεις πως θα δώσεις, ενώ παίρνεις περισσότερα».

Μιλώντας και με την Σίσσυ Γκουρνέλου από το Τμήμα του Μάρκετινγκ της ActionAid, μάθαμε πως γίνεται η αναδοχή παιδιού.

Το πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid είναι το πιο αγαπητό πρόγραμμα της οργάνωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μια σχέση αλληλεγγύης και δεν πρόκειται για υιοθεσία. 

Πρόγραμμα Αναδοχής

Με το πρόγραμμα Αναδοχής δημιουργείται μια προσωπική σχέση ανάμεσα στο Ανάδοχο Παιδιού και σε ένα συγκεκριμένο παιδί μιας συγκεκριμένης κοινότητας από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. 

Το παιδί γνωρίζει ότι αποκτά Ανάδοχο και έτσι χτίζεται μια σχέση μεταξύ τους μέσω μια σταθερής επικοινωνίας από την κοινότητα του παιδιού, όπως μας  έχει αναφέρει. Επίσης, οι Ανάδοχοι λαμβάνουν κάθε δύο χρόνια μια νέα φωτογραφία του παιδιού και το βλέπουν να μεγαλώνει. 

4

Σύμφωνα με την κ. Γκουρνέλου κάθε έξι μήνες λαμβάνουν μια ζωγραφιά που έφτιαξε το παιδί ειδικά για αυτούς καθώς και νέα από την κοινότητα του και έτσι μαθαίνουν για τα έργα και τα προγράμματα που γίνονται από την ActionAid για να αλλάξει τις ζωές των κατοίκων για πάντα.   

Οικονομική συνδρομή

Η οικονομική συνδρομή στην ActionAid δεν προσφέρεται στο παιδί προσωπικά, αλλά σε έργα και προγράμματα που υποστηρίζουν τη ζωή ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ζει. Έτσι, όταν δημιουργηθεί ένα δημοτικό σχολείο, όλα τα παιδιά του χωριού θα αποκτήσουν εκπαίδευση. Όταν οι γυναίκες μάθουν να καλλιεργούν καλύτερα τη γη ή αποκτήσουν μελίσσια τότε όλα τα παιδιά των οικογενειών τους θα τρώνε περισσότερη και θρεπτικότερη τροφή. 

kids

Ο Ανάδοχος, λοιπόν, βοηθά τους κατοίκους των κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες και να βελτιώσουν τη ζωή τους, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, έτσι ώστε, όταν αποχωρήσει η οργάνωση από την περιοχή μετά από 10 με 15 χρόνια, να στηρίζονται στα πόδια τους. 

Η μοναδική υποχρέωση στο πρόγραμμα Αναδοχής είναι η οικονομική εισφορά που ανέρχεται στα 82 λεπτά την ημέρα ή στα 25€ το μήνα. Εάν, όμως, ένας Ανάδοχος χρειαστεί να διακόψει την Αναδοχή του, μπορεί, φυσικά, να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή, όπως μας έχει πει η κ. Γκουρνέλου .

sch

Home