Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ταξίδι στην Ελλάδα; Κίνδυνος για €500 πρόστιμο - Αλλαγή από 9/7

Offsite Team -
08.07.2020

Ταξίδι στην Ελλάδα; Κίνδυνος για €500 πρόστιμο - Αλλαγή από 9/7

Thumbnail
Τι αλλάζει για ταξίδια στην Ελλάδα - Τι ακριβώς ισχύει με το πρόστιμο των 500 ευρώ για ταξιδιώτες

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Σημαντική αλλαγή προκύπτει για όσους ταξιδεύουν από αύριο Πέμπτη 9 Ιουλίου στην Ελλάδα σχετικά με την «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη» - Passenger Locator Form (PLF), την ειδική ηλεκτρονική αίτηση δηλαδή που υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώνουν όλοι οι ταξιδιώτες. (ΕΔΩ η ηλεκτρονική αίτηση).

>>> Πρόστιμο €500 αν ταξιδέψεις από Κύπρο σε Ελλάδα / Τι να προσέξετε <<<

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, από την Πέμπτη λοιπόν 9/7  έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν το έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) 24 ώρες πριν την πτήση τους και όχι 48 ώρες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. 

Διαβάστε Επίσης: Ανησυχία στην Ελλάδα - Σε ποια νησιά εντοπίστηκαν κρούσματα

Οι ταξιδιώτες θα καθοδηγούνται μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας που περιλαμβάνει την παροχή QR code που πρέπει να παρουσιάζουν, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε σε έντυπη μορφή κατά την άφιξη στα ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και σημεία ελέγχου των συνόρων.

Άρα όποιος ταξιδεύει προς την Ελλάδα, το αργότερο 24 ώρες πριν το ταξίδι θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την αίτηση του. Η αλλαγή έγινε για να επιτρέπονται κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

500 ευρώ πρόστιμο

Στους επιβάτες που δεν θα έχουν συμπληρώσει και υποβάλει τη «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη» εγκαίρως, δηλαδή δηλαδή 24 ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης και συνεπώς δεν θα είναι σε θέση να επιδείξουν έγκυρο κωδικό QR κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα, θα επιβάλλεται πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης της 28ης Ιουνίου. Με βάση αυτή την απόφαση την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ. 

Όπως πληροφορούμαστε τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιπτώσεις όπου ταξιδιώτες πήγαν σε Αεροδρόμιο στην Κύπρο χωρίς την σχετική αίτηση και μετά από συνεννόηση με την Ελλάδα έγινε διευθέτηση, πέταξαν κανονικά και έγινε με κάποιο τρόπο η αίτηση στην Ελλάδα. Δεν επιβλήθηκε πρόστιμο. 

Όμως έγινε ξεκάθαρο ότι πλέον θα γίνει αυστηρή εφαρμογή του μέτρου και όποιος δεν έχει συμπληρωμένη έγκαιρα την αίτηση τότε για να πετάξει θα πρέπει πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο των 500 ευρώ με την άφιξη τους στην Ελλάδα. Θα μπορεί να πετάξει δηλαδή αλλά θα ενημερώνεται ότι θα πληρώσει 500 ευρώ πρόστιμο στο Αεροδρόμιο της Ελλάδας.

ΦΩΓ

Τονίζουμε ότι για ταξιδιώτες από την Κύπρο δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εξέτασης για κορωνοίό. 

Συμπληρώστε λοιπόν έγκαιρα την «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη» για να μην έχετε μπλεξίματα. Καλό θα ήταν πάντως να γίνεται και επικοινωνία με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή την αεροπορική σας εταιρεία αφού οι αποφάσεις αλλάζουν συχνά και ανάλογα με τις εξελίξεις. 

Σημειώνουμε ότι για την επιστροφή στην Κύπρο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης για ταξίδια στην Κύπρο. ΕΔΩ περισσότερα. 

Home