Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τέλος η πλαστική σακούλα των 6 σεντ στα ταμεία υπεραγορών

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
29.01.2022 - 06:30

Τέλος η πλαστική σακούλα των 6 σεντ στα ταμεία υπεραγορών

Καταργείται η πλαστική σακούλα - Ψηφίζει νομοσχέδιο η Βουλή - Πότε θα εφαρμοστεί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 για ψήφιση, το νομοσχέδιο το οποίο θα καταργεί την πλαστική σακούλα των 6 σεντ που αγοράζουν οι καταναλωτές. 

Θυμίζουμε πως από την 1η Ιουλίου του 2018 όλες οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται με το ποσό των 5 σεντ συν ΦΠΑ (περίπου 6 σεντ).

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο, είναι η πλήρης απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης (όπως υπεραγορές, φούρνοι κλπ).

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως εξήγησε στην Offsite αρμόδια λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, στα ταμεία πλέον όταν θα τα επισκέπτεται ο καταναλωτής, δε θα υπάρχει η πλαστική σακούλα που αγοράζαμε. Αντιθέτως, θα πρέπει ο καθένας να έχει μαζί του τη δική του επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ώστε να τοποθετεί μέσα τα προϊόντα που αγοράζει.

Αξίζει να σημειωθεί είναι πως στα ράφια των υπεραγορών θα υπάρχουν σακούλες ρολό, τις οποίες οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν σε ποσότητες, κάτι το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα. 

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία.

Σημειώνεται δε πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα δοθεί μια περίοδο ενός χρόνου σε κατασκευαστές και εισαγωγείς έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ουσιαστικά η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας θα γίνει αρχές του 2023. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μειώθηκε κατά 80% η χρήση της πλαστικής σακούλας

Η χρέωση της πλαστικής σακούλας χαρακτηρίστηκε ως ένα μέτρο το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία από την ημέρα εφαρμογής του. 

Στοιχεία που συνέλεξε το Τμήμα Περιβάλλοντος φαίνεται ότι από το 2018 που άρχισε να χρεώνεται η πλαστική σακούλα, έχει μειωθεί η χρήση της κατά 80%. 

Home