Τέλος τα τατουάζ για άτομα κάτω των 16 - Ψηφίζει σήμερα η Βουλή

Τέλος τα τατουάζ για άτομα κάτω των 16 - Ψηφίζει σήμερα η Βουλή

Θεσμοθετείται το επάγγελμα των tattoo makers και του διαπερνητή σώματος - Από 16-18 ετών τατουάζ και piercings μόνο με τη συγκατάθεση γονέα - Τέλος τα τατουάζ για άτομα κάτω των 16 ετών

 

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του δερματοστικτοποιού (tattoo makers) και του διαπερνητή σώματος προνοεί νομοσχέδιο που προωθείται σήμερα Πέμπτη 17/2 στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο εκκρεμούσε στη Νομική Υπηρεσία από το 2012, είναι όπως υπάρχει περιορισμός αλλά και έλεγχος των εργαστηρίων που απασχολούνται με την δερματοστιξία (tattoo) και την διαπέρνηση σώματος (piercing).

Θεσμοθέτηση του επαγγέλματος

Βάσει του νομοσχεδίου, σε περίπτωση που εγκριθεί από την Βουλή τότε θα γίνει κατοχύρωση του επαγγέλματος του δερματοστικτοποιού και του διαπερνητή, αφού τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται ανεξέλεγκτα εργαστήρια τα οποία μάλιστα κάποια δεν πληρούν ούτε τις προδιαγραφές. 

Γι’αυτό το λόγο, με το νομοσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν στα εργαστήρια, τους κανόνες υγιεινής.

Τονίζεται δε πως θεσπίζεται συμβούλιο το οποίο θα είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων δερματοστιξίας και διαπέρνησης σώματος. 

Μόνοι για tattoo και piercing; Γίνεται μόνο εάν είσαι άνω των 18

Το νομοσχέδιο έχει κι' άλλες πρόνοιες αφού μεταξύ άλλων απαγορεύει τα τατουάζ σε άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών. 

Το νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται ως «ο περί Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021» και έχει στην κατοχή της η Offsite, μεταξύ άλλων προνοεί:

  1. Απαγόρευση δερματοστιξίας (tattoo) σε ανήλικους κάτω των 16 ετών
  2. Άτομα ηλικίας 16-18 ετών θα πρέπει να έχουν γραπτή έντυπη ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση των ίδιων αλλά και των γονέων ή κηδεμόνων τους αναφορικά με τη διαδικασία δερματοστιξίας (tattoo) ή διαπέρνηση σώματος (piercing), ενώ η διαδικασία θα γίνει μόνο στην παρουσία των γονέων ή κηδεμόνων.
  3. Απαγόρευση δωρεάς αίματος από πρόσωπα που έχουν υποβληθεί σε δερματοστιξία (tattoo) ή διαπέρνηση σώματος (piercing) τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
  4. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε διαπέρνηση (piercing) στο σώμα ανηλίκων κάτω των 16 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η διαπέρνηση (piercing) στο σώμα ανηλίκων κάτω των 16 ετών στα αυτιά ή/και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σε δηλώσεις του στην Offsite ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δερματοστιξιών (tattoo) και Διαπέρνησης Σώματος (piercing), κ. Μάριος Κυριάκου, ανέφερε πως «ο σύνδεσμος ήταν πάντοτε δίπλα στο υπουργείο Υγείας και μαζί ετοιμάσαμε το νομοσχέδιο».

Όπως σημειώνει ο κ. Κυριάκου, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία τόσο των επαγγελματιών όσο και των πολιτών, καθώς είναι πολλά τα εργαστήρια που λειτουργούν παράνομα.

Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό όριο που θα μπει σε περίπτωση έγκρισης του νομοσχεδίου, ο κ. Κυριάκου τόνισε πως όλα τα μέλη του Συνδέσμου είναι σύμφωνα με τα ηλικιακά όρια που αναγράφονται στο νομοσχέδιο. 

Οι προϋποθέσεις για άσκηση του επαγγέλματος

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο Μητρώο Εγγεγραμμένων Δερματοστικτοποιών ή/και στο Μητρώο Εγγεγραμμένων Διαπερνητών Σώματος και να ασκεί το επάγγελμα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

Μερικές από τις προϋποθέσεις, είναι οι ακόλουθες: 

- Να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του

- Να κατέχει πιστοποιητικό υγείας

- Να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα το οποίο ενέχει ηθική αισχρότητα ή έλλειψη τιμιότητας

- Να κατέχει δίπλωμα ή πιστοποιητικό ή άλλο ισότιμο προσόν εκπαίδευσης στη δερματοστιξία ή/και στη διαπέρνηση σώματος χρονικής διάρκειας τουλάχιστον ενενήντα (90) ωρών από φορέα που έχει πιστοποιηθεί 

- Να κατέχει πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών. 

Αρμόδια πηγή από την επιτροπή Υγείας της Βουλής, ανέφερε στην Offsite πως «μέσα σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Υγείας θα διοργανώσει εκπαιδευτικό σεμινάριο και θα δοθούν πιστοποιητικά σε όσους ασκούν το επάγγελμα για τουλάχιστον 2 χρόνια». 

Home