Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΤΕΠΑΚ: Οι 2 νέοι πόλοι ανάπτυξης-Οι νέες σχολές,η Πάφος & το EUt+

Offsite Team
- 25.10.2022

ΤΕΠΑΚ: Οι 2 νέοι πόλοι ανάπτυξης-Οι νέες σχολές,η Πάφος & το EUt+

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Πρύτανης TEΠΑK. Παναγιώτης Ζαφείρης - Το Σχέδιο Ανάπτυξης Υποδομών του ΤΕΠΑΚ

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το στεγαστικό πρόβλημα προσπαθεί να λύσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Σχεδίου Ανάπτυξης Υποδομών 2022-2030, τόνισε ο Πρύτανης του κ. Παναγιώτης Ζαφείρης, φιλοξενούμενος στην εκπομπή Offsite On Air. Αναφορικά με την ανάπτυξη υποδομών του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Ζαφείρης περιέγραψε πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό με την επέκταση του ΤΕΠΑΚ στον Β’ και Γ΄Πόλο, αφού ο Α’ Πόλος αφορά το ιστορικό κέντρο με αναβαθμίσει παλαιών κτιρίων.

Ειδικότερα, σημείωσε πως ο Β’ Πόλος αφορά το χώρο του παλιού νοσοκομείου, την Α’ Τεχνική Σχολή – η οποία θα μετακινηθεί σε άλλο χώρο και θα παραχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ και προβλέπεται να στεγαστεί η Σχολή Υγείας (Τμήμα Νοσηλευτικής και Αποκατάστασης) καθώς και η δημιουργία κοινών χώρων για τους φοιτητές.

Ο Γ’ Πόλος, πρόσθεσε, αφορά την περιοχή Βερεγγάρια στα Πολεμιδια, όπου θα αναπτυχθούν κυρίως φοιτητικές εστίες, ερευνητικά έργα και άλλα εργαστήρια, ενώ ενδέχεται να μεταφερθούν εκεί δύο σχολές,  η Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά. Ενώ από την επόμενη χρονιά θα μεταφερθεί και το ΑΞΙΚ στην Πάφο. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το ΤΕΠΑΚ, καθώς από 6 σχολές θα είμαστε 7» σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στον στόχο να λειτουργήσει και Τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών στην Λεμεσό την επόμενη χρονιά.

Τέλος, αναφέρθηκε στην «Συμφωνία Λεμεσού» που υπέγραψαν 8 συνολικά Τεχνολογικά Πανεπιστήμια με στόχο να δημιουργηθεί αυτή η ανθρώπινη μάζα η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τα Πανεπιστήμια του Μέλλοντος, επισημαίνοντας την αδυναμία στην Κύπρο λόγω νομοθεσίας να υπάρξουν προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα και πως αυτό λειτουργεί εις βάρος μας.

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Ζαφείρη:

-    Να αρχίσουμε με το Σχέδιο Ανάπτυξης υποδομών του ΤΕΠΑΚ για την δεκαετία 2022-2032. Ένα θέμα που απασχολεί έντονα το Πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια. Το Σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Σύγκλητο και την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ. Θα θέλαμε να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για το σχέδιο. Την σημασία του και φυσικά τι περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το Πανεπιστήμιο είναι η Στεγαστική πολιτική την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε. Το στεγαστικό πρόβλημα βασανίζει το ΤΕΠΑΚ από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Το ΤΕΠΑΚ αυτή την στιγμή νοικιάζει χώρους στο κέντρο της πόλης, με μεγάλο κόστος. Χώροι οι οποίοι έχουν φτιαχτεί, αλλά δεν μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες ενός μοντέρνου Πανεπιστημίου όπως είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η προσπάθεια είναι διαχρονικά να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο θα χωροθετήσει όλες τις μονάδες του Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκές, Διοικητικές και άλλες, σε διάφορους χώρους της πόλης οι οποίοι είναι προσιτοί ή προσβάσιμοι σε εμάς. Για παράδειγμα, ιδιόκτητοι χώροι που έχει το Πανεπιστήμιο και μπορεί να αναπτύξει υποδομές. Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο και πρώτα καταγράφοντας με τη βοήθεια των τμημάτων και των ακαδημαϊκών και διοικητικών στελεχών – και τους ευχαριστώ – τις ανάγκες τις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια, οι οποίες μετά έχουν ενσωματωθεί σε ένα πλάνο λαμβάνοντας υπόψιν και το τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτές τις πρακτικές.

-    Με το Σχέδιο δημιουργείται Β' Πόλος και Γ' Πόλος, πέραν δηλαδή από τα κτήρια του ΤΕΠΑΚ στο ιστορικό κέντρο. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε σε ποια σημεία θα είναι οι δύο πόλοι και τι ακριβώς θα γίνει εκεί;

Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, διαχρονικά έχει μοιραστεί σε 3 τοποθεσίες / πόλους. Είναι το κέντρο της πόλης ο Α’ Πόλος που περιλαμβάνει τα ιστορικά κτίρια τα οποία έχουν αναβαθμιστεί και δοθεί στο ΤΕΠΑΚ, για αίθουσες διδασκαλίες, στην διοίκηση, στην πρυτανεία, και άλλες υπηρεσίες.  

Ο Β’ πόλος περιλαμβάνει το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, την Α’ Τεχνική Σχολή, μάλιστα έχουμε ενημερωθεί πως η ‘Α τεχνική θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο ώστε να μας παραχωρηθεί και άλλοι χώροι γύρω από αυτό τον πυρήνα. Εκεί φαίνεται πως θα υπάρξει μια προσπάθεια για να στεγαστεί η Σχολή Υγείας – η μεγαλύτερη μας αυτή την στιγμή. Περιλαμβάνει το Τμήμα Νοσηλευτικής και Αποκατάστασης και να δημιουργηθούν κοινοί χώροι για τους φοιτητές μας τουλάχιστον όσον αφορά τα εργαστήρια υπολογιστών και εργαστήρια μάθησης για τα συναφή εργαστήρια. 

Ο Γ’ Πόλος αφορά τον οικισμό Βερεγγάρια κοντά στην περιοχή Πολεμιδιών που έχει παραχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ εδώ και μερικά χρόνια. Εκεί θα αναπτυχθούν κυρίως φοιτητικές εστίες, κάπου 500 κλίνες για τους φοιτητές μας, θα αναπτυχθούν ερευνητικά κέντρα και άλλα εργαστήρια και υπάρχει προγραμματισμός για πιθανή  τοποθέτηση δύο σχολών.

-Γνωρίζουμε ποιες θα είναι αυτές οι Σχολές;

Στο πλάνο το οποίο έχουμε περιλαμβάνονται η Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

-    Προχωράτε δυναμικά αφού είχαμε και προκήρυξη προσφορών πριν λίγες μέρες.

Ακριβώς. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2020 με ένα εντυπωσιακό σχέδιο για τις εστίες. Θεωρούμαι ότι θα δημιουργήσει, πέραν από την στέγαση για τους φοιτητές μας, χώρους συνύπαρξης – θα είναι στολίδι για το ΤΕΠΑΚ και την πόλη. 

-    Όπως είπατε ο Β πόλος είναι στο χώρο του παλιού νοσοκομείου. Μιλάμε για ανέγερση νέων κτιρίων. Υπάρχει εδώ και χρόνια απόφαση για αυτό. Γιατί καθυστερεί τόσο η υλοποίηση της απόφασης;

Από την αρχή ύπαρξης του Πανεπιστημίου, υπήρχε ο στόχος ότι θα επικεντρωθεί η ανάπτυξης της πόλης περιλαμβανομένου του Β’ Πόλου ο οποίος περιλάμβανε και άλλα κτίρια όπως την Αστυνομία Λεμεσού. Τα σχέδια όμως έχουν αλλάξει και δεν θα μας δοθεί το κτίριο της Αστυνομίας.  Άλλοι χώροι που ήταν αποφασισμένο να απαλλοτριωθούν στο κέντρο της πόλης, έχουν χαθεί άρα προγραμματισμός μας έλαβε και αυτά υπόψιν.

Πέραν από αυτό, υπήρξε καθυστέρηση και για άλλους γνωστούς λόγους όπως την επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων και των διάφορων φορέων του κράτους. Θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή, με κάποιες συναντήσεις που έχουμε κάνει με τα διάφορα υπουργεία, είμαστε σε καλό δρόμο. 

-    Στην Α’ τεχνική τι ακριβώς θα γίνει;

Το Υπουργείο έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό κατασκευής της νέας τεχνικής, στην περιοχή των Πολεμιδιών, άρα προβλέπεται πως μέσα στο 2024-2025 θα έχει μετακινηθεί από το σημείο που βρίσκεται σήμερα και ο χώρος θα παραχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ.

-    Να πάμε και στη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ που μετακομίζει ουσιαστικά στην Πάφο. Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το ΤΕΠΑΚ, καθώς από 6 σχολές θα είμαστε 7.  Μια ανάπτυξη μιας σχολής, συνεπάγεται σε αύξηση σε φοιτητές προσωπικό και φυσικά επιστημονική κατάρτιση και ανάπτυξη σε ένα καινούργιο τομέα. Ο τουρισμός ήταν ήδη ένας τομέας στον οποίο αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο με το τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού. Το τμήμα αυτό μετακινείται στην Πάφο και δημιουργείται η σχολή Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, με αντάλλαγμα στην Λεμεσό  να δημιουργείται τμήμα Ναυτιλίας το οποίο έχει ξεκινήσει με την στελέχωση από υφιστάμενο προσωπικό και σύντομα θα υπάρχει και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών. Οι υποδομές της συγκεκριμένης Σχολής στην Πάφο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ήταν προγραμματισμένη η τελετή να γίνει το καλοκαίρι αλλά για διάφορους λόγους θα γίνει τώρα. Παρόλο που το κτίριο υπολογίζουμε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. 

-     Τέθηκε εξ αρχής στόχος για λειτουργία τον Σεπτέμβρη του 2023

Πιστεύω ότι το κτίριο θα έχει τελειώσει πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, αλλά θα υπάρξει και μια διαδικασία για την μεταφορά του προσωπικού. Στόχος μας παραμένει ο Σεπτέμβριος 2023.  Αντίστοιχα περιμένουμε ότι από το 2024 να έχουμε και τους πρώτους φοιτητές στο τμήμα ναυτιλίας στην Λεμεσό. Η προσπάθεια αυτή είχε εμπλέξει αρκετό κόσμο τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω και σίγουρα και τα υπουργεία και το κράτος που μας έχει παραχωρήσει αυτή την σημαντική χρηματοδότηση μέσω του Δήμου Πάφου για πολύ μοντέρνες υποδομές στην Πάφο.

Μέσω αυτής της συμφωνίας εντάσσεται το ΑΞΙΚ και αυτό θα μεταφερθεί στην Πάφο σταδιακά. Αντιλαμβάνεστε οι φοιτητές που είναι τώρα πρωτοετής στο ΑΞΙΚ έχουν ενημερωθεί για πιθανή μετακίνηση τους από Σεπτέμβρη και από τότε οι νέοι φοιτητές θα ξεκινούν πλέον από Πάφο.  Έχουμε αναλάβει το ΑΞΙΚ στην Λευκωσία και λειτουργεί στο ίδιο μοντέλο που λειτουργούσε προηγουμένως αλλά με αναβαθμισμένη διοίκηση και πιθανόν σύντομα νέα προγράμματα σπουδών.

- Πριν από λίγες μέρες, μαζί με άλλα 7 πανεπιστήμια της Ευρώπης υπογράψατε την «Συμφωνία της Λεμεσού» η οποία θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+). Μια πολύ μεγάλη συμμαχία πανεπιστημίων. Ποια τα δεδομένα, πως προχωρά το εγχείρημα;

Όλα τα πανεπιστήμια έχουν μια κοινή γραμμή. Όλα είναι τεχνολογικά πανεπιστήμια με κοινή φιλοσοφία και στόχους. Η χρηματοδότηση προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν χρηματοδοτηθεί 40 περίπου τέτοιες συμμαχίες. Στόχος της Ευρώπης είναι μέσω αυτών των συμμαχιών να δημιουργηθεί αυτή η ανθρώπινη μάζα η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τα Πανεπιστήμια του Μέλλοντος, αλλά το ΤΕΠΑΚ θα είναι μια καινούργια κοινοπραξία που θα συμμετέχουμε και τα 8 Πανεπιστήμια και αν όλα πάνε καλά σε βάθος χρόνου θα μπορεί να δημιουργηθεί σαν ξεχωριστή οντότητα η οποία θα κυριαρχήσει σε αυτά τα 8 Πανεπιστήμια. Οι συζητήσεις γίνονται τακτικά. Έχουμε συναντήσεις οι πρυτάνεις και συναντήσεις εργασίας κάθε μήνα. Έχουμε πάει στην Γαλλία τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο φιλοξενήσαμε στην Κύπρο τους φίλους από τα άλλα 7 Πανεπιστήμια και τέλη Νοεμβρίου θα πάμε στην Γερμανία για τον ίδιο σκοπό.

Ένας από τους στόχους, είναι η δημιουργία καινούργιων προγραμμάτων σπουδών και εδώ σαν Κύπρος έχουμε μια σημαντική αδυναμία. Η νομοθεσία μας αυτή την στιγμή μας δυσκολεύει να προσφέρουμε αγγλόφωνα ή ξενόγλωσσα προγράμματα στο επίπεδο των προπτυχιακών προγραμμάτων. Παρόλο που αυτό είναι δυνατόν με απόφαση συγκλήτου με βάση τον νόμο κυρίως όταν αφορά διαπανεπιστημιακά προγράμματα, δημιουργείται αρκετό θέμα όσον αφορά τον τρόπο εισδοχής και τα δίδακτρα φοιτητών, διότι αυτά καθορίζονται με νομοθεσία στην Κύπρο. Έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις και δημόσια και μέσω του Υπουργείου, ώστε αυτό το θέμα να λήξει σύντομα , διότι αντιλαμβάνεστε πως η αδυναμία μας να συμμετέχουμε σε τέτοιες δυνατές συμμαχίες θα φέρει την Κύπρο σε δύσκολη θέση. 

Θα ήταν τραγικό να δημιουργηθεί ένα καινούριο πρόγραμμα μέσω αυτή της συμμαχίας με όλους τους άλλους συνεταίρους μας εκτός από εμάς. Αυτή την στιγμή είμαστε μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα προπτυχιακό πρόγραμμα που αφορά την Βιώσιμη Ανάπτυξη -  Sustainable Development-. Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες. 

Έχουμε κάνει πολλή δουλειά σαν Πανεπιστήμιο Κύπρου για να ενθαρρύνουμε τους άλλους εταίρους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και θα ήταν τραγικό να μην μπορούμε εμείς οι ίδιοι να συμμετέχουμε για καθαρά νομικούς λόγους που δεν έχουν και καμία σημαντική αξία.

-    Τα αγγλόφωνα προγράμματα θα «φέρουν» φοιτητές, κουλτούρες και ειδικούς. Δεν είναι προς όφελος των φοιτητών και της Κύπρου η αλλαγή της νομοθεσίας;

Είναι αυτονόητα αυτά τα πράγματα και με όποιον μιλήσουμε τα κατανοεί. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν η συζήτηση γίνεται σε πολιτικό επίπεδο στην επιτροπή παιδείας της Βουλής και σε άλλα σώματα. Έχουμε αυτή την στιγμή μια φοιτητική κοινότητα περίπου 3 χιλιάδες φοιτητές που δεν έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν μαζί με άλλους φοιτητές με άλλες κουλτούρες από άλλες χώρες. Αυτό το πράγμα τους κρατεί μακριά από τις δυνατότητες που θα τους δοθούν μετά ως απόφοιτοι. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αγορά είναι πολυεθνική. Δεν μπορείς να βγάλεις φοιτητές στον τουρισμό ή στην ναυτιλία αλλά και σε άλλους κλάδους του ΤΕΠΑΚ και να μην μπορούν αν συνυπάρξουν ή να έχουν δυσκολία να συνυπάρξουν με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Αυτό προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Σίγουρα το έργο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές μας να περάσουν κάποιον χρόνο με εταίρους, ώστε ολόκληρη τάξη με τον ακαδημαϊκό τους να μπορέσουν να περάσουν 1 ή2 εβδομάδες τουλάχιστον σε μια άλλη χώρα με άλλους φοιτητές αλλά αυτό δεν είναι στον βαθμό που θα θέλαμε. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε προγράμματα που πέραν ότι θα φέρουν τον κόσμο μαζί θα δείξει τις γνώσεις και ικανότητες των φοιτητών μας σε άλλες χώρες.

-    Ένα τελευταίο σχόλιο…

Η πρυτανεία ενός Πανεπιστημίου περιλαμβάνει πολύπλευρα θέματα. Ένας πρύτανης πια δεν είναι ο ακαδημαϊκός επικεφαλής ενός ιδρύματος. Πρέπει να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις που αφορούν όλη την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και σίγουρα οι τομείς της οικονομίας και τις κτηριακής ανάπτυξης είναι πολύ σημαντική και η βοήθεια που χρειάζονται ο πρύτανης και τα στελέχη του Πανεπιστημίου είναι πολύ σημαντική και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω που βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. 

Δείτε την συνέντευξη του κ. Ζαφείρη:

Home