Τεστ Παπανικολάου & ΓεΣΥ: Τι δικαιούστε, τι πληρώνετε

Τεστ Παπανικολάου & ΓεΣΥ: Τι δικαιούστε, τι πληρώνετε

Όλες οι πληροφορίες για το τεστ Παπανικολάου - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2019 άρχισε σιγά σιγά η σταδιακή εφαρμογή του. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή και οι δύο φάσεις του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που καλύπτει το ΓεΣΥ, είναι και το τεστ Παπανικολάου. Συγκεκριμένα, το ΓεΣΥ καλύπτει σε όλες τις γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα την εξέταση τεστ Παπανικολάου, μια φορά κάθε δύο χρόνια.

Όπως δήλωσε στην Offsite η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Έφη Καμίτση, «το ΓεΣΥ μπορεί να καλύψει για κάθε γυναίκα ένα τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια και το ποσό που πληρώνει η κάθε δικαιούχος ανέρχεται στα 6 ευρώ. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις».

Προσθέτοντας, η κ. Καμίτση τόνισε πως σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ένας γυναικολόγος μπορεί να δράσει διαφορετικά.

«Εάν ο γιατρός κρίνει ότι μια γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε περισσότερες από 1 εξετάσεις πριν το πέρας δύο χρόνων, τότε αυτό θα πρέπει να δικαιολογηθεί ώστε να δοθεί και η απαραίτητη άδεια».

Όπως εξήγησε, οι γιατροί που κρίνουν ότι είναι αναγκαίο αυτό, ετοιμάζουν μια έκθεση και ακολούθως δίνεται άδεια και η γυναίκα υποβάλλεται στην εξέταση πληρώνοντας το ποσό των 6 ευρώ.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που μια γυναίκα θέλει από μόνη της να υποβληθεί στην εξέταση πριν από το πέρας των δύο χρόνων για προληπτικούς λόγους; 

Σε μια τέτοια περίπτωση, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ο οποίος θα δικαιολογείται από το γιατρό, η δικαιούχος θα υποβληθεί στην εξέταση ωστόσο θα πληρώσει την κανονική τιμή του τεστ Παπανικολάου που ίσχυε πριν από το ΓεΣΥ, ποσό το οποίο ανέρχεται σε μέσο όρο γύρω στα 100 ευρώ.

Καταληκτικά η κ. Καμίτση σημείωσε πως «πέραν του 90% των γυναικών που υποβάλλεται σε τεστ Παπανικολάου είναι για προληπτικούς σκοπούς».

Home