Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα περνούν από κόσκινο τα οχήματα με σοβαρές ζημιές

Offsite Team -
26.04.2022

Θα περνούν από κόσκινο τα οχήματα με σοβαρές ζημιές

Νέο μέτρο στα σκαριά - Ελέγχουν και τα κοντέρ για πειραγμένα χιλιόμετρα

Η οδική ασφάλεια είναι πάνω από ολα. Έρχονται νέα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τροχαίου προβλήματος. Είναι στα σκαριά η ψήφιση νομοσχεδίου που θα αποτρέπει την κυκλοφορία οχήματος μεταχειρισμένου η μη, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από σύγκρουση,  πλημμύρα, χαλαζοθύελλα, φωτιά ή οποιοδήποτε άλλο συμβάν. 

Ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαϊδης ανέφερε ότι στην ουσία για να επιτραπεί η οδήγηση είτε η μεταβίβαση οχήματος που υπέστη σοβαρές  ζημιές θα πρέπει  ειδικοί μηχανολόγοι ή μηχανικοί  απαραιτήτως να ελέγξουν ότι το όχημα έχει επιδιορθωθεί ορθά. Με άλλα λόγια θα δημιουργηθεί κατά κάποιον τρόπο ένα μητρώο σαν ιστορικό για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους.  Ο κ.Νικολαϊδης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση που ήταν επιτυχημένη απόλυτα και εκτίμησε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νεότερα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Πρέπει να ξέρουν τι αγοράζουν»

Ο κ. Νικολαϊδης κάλεσε όσους αγοράζουν αυτοκίνητα είτε καινούρια, είτε μεταχειρισμένα, να ξέρουν τι αγοράζουν. Όπως είπε, «πολλά αυτοκίνητα - μεταχειρισμένα από τη Μεγ. Βρετανία ή την Ιαπωνία μπορεί να είναι ηλικίας 5 ετών και το κοντέρ των χιλιομετρων να γράφει 15.000 χιλιόμετρα. Αυτό π.χ. πρέπει να ταρακουνήσει τους αγοραστές και να τους βάλει σε σκέψεις». 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος, «ο κόσμος οφείλει να ξέρει τι αγοράζει και να το ελέγχει. Εμείς σαν Τ.Ο.Μ. κάνουμε τους δικούς μας ελέγχους, και όταν διαπιστώσουμε κάποια παραδοξότητα καλούμε τους ιδιοκτήτες να το αλλάξουν. Δεν μπορούμε όμως να τα βλέπουμε όλα».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ποινικό αδίκημα

Με βάση κανονισμούς που ψηφίστηκαν το 2018 θεωρείται ποινικό αδίκημα εάν ένα όχημα μεταχειρισμένο ή μη έχει πειραγμένο το κοντέρ των χιλιομέτρων του.

Σύμφωνα με τον κ. ΝικολαΪδη, «εάν ένα αυτοκίνητο έρχεται για ΜΟΤ εμείς κρατάμε τα στοιχεία. Στη συνέχεια οπότε το όχημα ξαναπεράσει για MOT μπορούμε άνετα να διαπιστώσουμε πειραγμένο κοντέρ χιλιομέτρων. Αυτόματα η υπόθεση πάει στον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων ο οποίος παραπέμπει την υπόθεση στο Δικαστήριο όπου εκδίδεται η σχετική ποινή.

Home