Θα σε γράφουν για σκούτερ και τροχονόμοι και αστυνομικοί

Θα σε γράφουν για σκούτερ και τροχονόμοι και αστυνομικοί

Πρόστιμα από αστυνομικούς και τροχονόμους για τα σκούτερ - Ο Υπουργός Μεταφορών στην Offsite on Air

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Γράφει η Αλεξία Μιχαηλίδου

Θα μπορούν να καταγγέλλουν και να αστυνομεύουν τόσο η αστυνομία όσο και οι Δήμοι δήλωσε στην εκπομπή Offsite on Air την Τρίτη 23/11, ο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος στη χρήση Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας, γνωστών ως σκούτερς.

Μιλώντας στην εκπομπή, ο Υπουργός εξήγησε ότι ο λόγος εξουσιοδότησης και των δυο αρχών είναι για να μην ρίχνει την ευθύνη ο ένας στον άλλον σε περίπτωση αστυνόμευσης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Θεωρώ ότι την κύρια βαρύτητα αστυνόμευσης θα την έχουν οι Δήμοι και η Αστυνομία απλά όταν και εφόσον δεν μπορεί ένας Δήμος ή μια κοινότητα, ιδιαιτερα στις κοινότητες που δεν έχουν ούτε προσωπικό εκεί θα είναι περισσότερο η Αστυνομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι βασικές Παράμετροι και Επιλογές σε σχέση με την κυκλοφορία των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας όπως δήλωσε ο Υπουργός είναι:

 • Χώρος διακίνησης: ποδηλατόδρομος, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.
 • Ηλικία χρηστών: δεκαέξι (16) ετών και άνω.
 • Μέσα ατομικής προστασίας χρήστη: υποχρεωτική χρήση κράνους.
 • Ασφαλιστική κάλυψη: καθολική ασφάλεια έναντι τρίτου για ενοικιαζόμενα μόνο.
 • Ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής: σύστημα φρένων, φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι, ελαστικά.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πρόσθεσε, ότι μπαίνουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και έλεγχοι, θέματα αδειοδότησης σε όσους τα ενοικιάζουν από την αρμόδια Αρχή που θα είναι ο Δήμος, ο οποίος θα ζητά κάποια πιστοποιητικά ότι τηρούν τις προδιαγραφές και μπαίνει και όριο ταχύτητας στα 15 χιλιόμετρα. 

Τέλος ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι, το νομοσχέδιο έχει οδηγηθεί προς την Βουλή και είναι θέμα της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής να το οδηγήσει προς την Ολομέλεια για ψήφιση.

Κατά την άποψη του, πριν το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε την νομοθεσία σε ισχύ, επομένως είναι θέμα της Βουλής πόσο θα τρέξει τις συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή για να ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Η Offsite καταγράφει σε προηγούμενο ρεπορτάζ τις ποινές που αφορούν τα πιο πάνω:

 • Πρόστιμο 85 ευρώ για όσους θα  οδηγούν σκούτερ και δεν θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
 • Πρόστιμο 85 ευρώ για τη μη χρήση κράνους ασφαλείας.
 • Πρόστιμο 85 ευρώ για όσους χρήστες σκούτερ δεν θα  έχουν καθολική ασφάλεια έναντι τρίτου για ενοικιαζόμενα σκούερ.
 • Πρόστιμο 50 ευρώ για όσους χρήστες δεν διαθέτουν τον ελάχιστο εξοπλισμό συσκευής όπως σύστημα φρένων, φώτα πορείας (μπροστά και πίσω) καμπανάκι και ελαστικά.
 • Πρόστιμο 85 ευρώ για όσους θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου των 15 χιλιομέτρων άνα ώρα.
 • Πρόστιμο 50 ευρώ για όσους δεν θα χρησιμοποιούν το σκούτερ στους προκαθορισμένους χώρους : Ποδηλατόδρομος, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες και πεζούς). Σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Το ίδιο πρόστιμο θα ισχύει και για όσους αμελούν να σταματήσουν σε σήμα αστυνομικού.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή 'Offsite on Air' ο κ. Γιάννης Καρούσος:

Home