Θέλουν άλλους 156 νοσηλευτές - Οι αριθμοί ανά νοσοκομείο

Θέλουν άλλους 156 νοσηλευτές - Οι αριθμοί ανά νοσοκομείο

Πόσους χρειάζεται το κάθε νοσοκομείο για να καλυφθούν οι ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτικού προσωπικού ανά ασθενή - Μελέτη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ που αφορούν το νοσηλευτικό/μαιευτικό προσωπικό παρουσιάζει η Offisite. Τα στοιχεία καταγράφονται σε μελέτη των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, η οποία ολοκληρώθηκε λίγους μήνες πριν την εκδήλωση της πανδημίας του Covid -19.

Στη μελέτη καταγράφεται η προτεινόμενη νοσηλευτική στελέχωση βάσει των πραγματικών αναγκών του κάθε θαλάμου νοσηλείας και τμήματος καθώς και των εξωνοσοκομειακών δομών, κατά τη διάρκεια εκπόνησής της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ χρειάζονται ενίσχυση με άλλους 156 νοσηλευτές. Το διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από 2.932 νοσηλευτές/τριες - μαίες και για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτούνται 3.088. Το σύνολο των διαθέσιμων κλινών, τη συγκεκριμένη περίοδο, ήταν 1.481 και οι κλίνες ημερήσιας νοσηλείας 135.

Οι ανάγκες κάθε νοσοκομείου

Αναλυτικά, σε κάθε Νοσοκομείο παρουσιάζονται οι εξής ανάγκες:

  • Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: 494 διαθέσιμες κλίνες, 36 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, 958 υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό και απαιτούνται άλλοι έξι για να καλυφθεί ο απαραίτητος αριθμός των 964.
  • Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’: 190 διαθέσιμες κλίνες, 24 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, 424 υφιστάμενοι νοσηλευτές/τριες - μαίες και οι ανάγκες του νοσοκομείου αγγίζουν τους 449 νοσηλευτές, άρα χρειάζονται άλλοι 25 νοσηλευτές/τριες.
  • Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: 342 διαθέσιμες κλίνες, 44 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, 666 υφιστάμενοι νοσηλευτές/τριες - μαίες, αλλά το Νοσοκομείο χρειάζεται 681, άρα άλλους 15.
  • Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: 181 διαθέσιμες κλίνες, 18 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, 355 υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες και απαιτούνται άλλοι 41 για κάλυψη των αναγκών που ανέρχονται σε 396.
  • Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο Αναφοράς λόγω COVID): 84 διαθέσιμες κλίνες, δεν καταγράφονται κλίνες ημερήσιας νοσηλείας. Οι υφιστάμενοι νοσηλευτές/τριες που εργάζονται είναι 181,  ο απαιτούμενος αριθμός ανέρχεται σε 202, άρα χρειάζονται άλλοι 21.
  • Γενικό Νοσοκομείο Πάφου: 141 διαθέσιμες κλίνες, 13 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, 272 υφιστάμενοι νοσηλευτές/τριες - μαίες, οι απαιτούμενες ανάγκες του νοσοκομείου, βάσει των σχετικών αναλογιών, είναι 306 άρα απαιτούνται άλλοι/ες 34.
  • Περιφερειακό Νοσοκομείο Τροόδους (ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ): Υπάρχουν 38 διαθέσιμες κλίνες, ενώ δεν υπάρχουν κλίνες ημερήσιας νοσηλείας. Στο Νοσοκομείο εργάζονται 38 νοσηλευτές και οι ανάγκες είναι για 51, άρα υπολείπονται άλλοι 13.
  • Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς: 11 διαθέσιμες κλίνες, 0 κλίνες ημερήσιας φροντίδας, 38 νοσηλευτές/τριες και μαίες υφιστάμενο προσωπικό και οι ανάγκες ανέρχονται συνολικά σε 39 άτομα.

Να σημειώσουμε ότι στη νοσηλευτική στελέχωση που παρουσιάζουμε δεν καταγράφονται οι ανάγκες του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Καταγράφεται μια  αύξηση 5,3% σε σύγκριση με την υφιστάμενη νοσηλευτική στελέχωση παγκυπρίως.

Οι αριθμοί βασίζονται στις ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτικού/μαιευτικού προσωπικού ανά ασθενή για κάθε τμήμα/θάλαμο των νοσηλευτηρίων και των εξω-νοσοκομειακών δομών του ΟΚΥπΥ.

Κατά τη συγγραφή της μελέτης λήφθηκαν υπόψη η σχετική νομοθεσία για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, η μελέτη νοσηλευτικής στελέχωσης του  Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.), η μελέτη νοσηλευτικής στελέχωσης της ΠΑΣΥΔΥ καθώς και διεθνή και πρότυπα.

Η μελέτη αυτή λαμβάνεται υπόψη κατά τις διαδικασίες στελέχωσης με νοσηλευτικό προσωπικό του ΟΚΥπΥ, παρόλο που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι, με την πανδημία του κορωνοϊού αυξάνονται οι ανάγκες, λόγω του ότι ανοίγονται νέοι θάλαμοι και το προσωπικό εργάζεται σε επιφυλακή.

Τι ανέφερε ο ΟΚΥπΥ

Τη Δευτέρα ο ΟΚΥπΥ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι  έχουν κληθεί   170 νοσηλευτές για υπογραφή συμβολαίων. Οι 94 νοσηλευτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται στον Οργανισμό και 76 θα ξεκινήσουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Έχουν επίσης προσληφθεί 13 νοσηλευτές για την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και ήδη ξεκίνησαν να εργάζονται. Ο Οργανισμός εξετάζει την επίσπευση πρόσληψης των υπόλοιπων νοσηλευτών που προκύπτουν από την συμφωνία, λόγω των αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. 

Όπως πληροφορούμαστε υπάρχουν  200 διαθέσιμες κλίνες για κορωνοϊό.  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75 κλίνες στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και 71 στη Λεμεσό και οι υπόλοιπες στη Λευκωσία.

 

Home