Θέλουν να διαθέτουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού τα Φαρμακεία

Θέλουν να διαθέτουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού τα Φαρμακεία

Τα δεδομένα σε άλλες χώρες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι εμβολιασμοί καθημερινά αυξάνονται και το κοινό σταδιακά οδηγείται στα Κέντρα Εμβολιασμού. Η Οffsite αποκαλύπτει σήμερα, ότι ο Σύνδεσμος Φαρμακοποιών θέλει να δοθεί η δυνατότητα και στα φαρμακεία να διαθέτουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού όπως ισχύει π.χ με τα εμβόλια της γρίπης.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν πρόθεση για να συναντήσουν τον Υπουργό Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως είπε, «στόχος μας είναι να  θέσουμε τα δεδομένα που ισχύουν στις άλλες χώρες με τη διάθεση και χορήγηση εμβολίων κορωνοϊού από τα φαρμακεία».  Η κα Πιέρρα είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό αυτή τη στιγμή, αλλά τόνισε ότι υπάρχει θέληση από τους φαρμακοποιούς να συνδράμουν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών αφού υπάρχουν παγκύπρια 500 σημεία όπου θα μπορεί το κοινό να εξυπηρετηθεί εύκολα. Παράλληλα, εξήγησε ότι τα φαρμακεία μπορούν να βοηθήσουν και στη συμμόρφωση του κοινού. ‘Οπως είπε, διάθεση και χορήγηση εμβολίων ισχύει σε Αγγλία, Γαλλία και Η.Π.Α., ενώ συζητείται στην Ελλάδα.

Η κα Πιέρα τόνισε  ότι στο πλάνο  είναι η διάθεση (θα συζητηθεί η φόρμουλα) των εμβολίων αλλά και η χορήγηση όπως συμβαίνει με τα rarid tests που γίνονται στα φαρμακεία. Εξέφρασε παράλληλα την ευαρέσκειά της για τη συμμετοχή του μέχρι πρότινος μέλους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δρ Χρίστου Πέτρου στην επιστημονική ομάδα.

Δεν τέθηκε κανένα θέμα

Η Offsite επικοινώνησε με την αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου η οποία ανέφερε ότι δεν τέθηκε κανένα θέμα διάθεσης ή χορήγησης εμβολίων από τα φαρμακεία. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να χορηγούν τα εμβόλια. «Πρώτιστος στόχος» είπε είναι «το κοινό να εμβολιαστεί».

Home