Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι επιλέγουν οι Κύπριες φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική;

Offsite Team
- 07.12.2020

Τι επιλέγουν οι Κύπριες φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική;

Thumbnail
Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών

Αυξημένες είναι καισαρικές τομές στην Κύπρο σύμφωνα και με τα στοιχεία που παραθέτει το Υπουργείο Υγείας, αφού ποσοστό περισσότερο του 50% των γεννήσεων έχουν πραγματοποιηθεί με καισαρική.

Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε στην Κύπρο 28732 γεννήσεις, από τις οποίες οι 18969 διενεργήθηκαν με καισαρική τομή ποσοστό πέραν του 50%.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε χώρα και οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του συνόλου των γεννήσεων.

Παράλληλα οι περισσότερες γέννες έγιναν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως καταδεικνύουν και στα στοιχεία πιο κάτω.

1

Οι κύριες αιτίες για τα μεγάλα ποσοστά στις καισαρικές είναι η νοοτροπία του κόσμου που απαιτεί αυτή τη μέθοδο τοκετού όπως επίσης και η συμπεριφορά κάποιων γιατρών όπου με την εν λόγω μέθοδο δεν θα συναντήσουν πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια.

Οι δράσεις του Υπουργείου

Το Υπουργείο Υγείας από το 2018 προωθείται η ανάπτυξη Στρατηγικής για προώθηση και υποστήριξη του φυσικού τοκετού, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες όπως επίσης και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στόχος είναι μέσα από τη Στρατηγική να προωθηθεί η υιοθέτηση και υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξημένων ποσοστών καισαρικών τομών και η προώθηση του φυσικού τοκετού.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο Μαίες και ένας Γυναικολόγος, συμμετείχαν σε σχετικό Εργαστήρι που διοργάνωσε ο ΠΟΥ, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στα τέλη του 2018.

Οι εργασίες της Ομάδας συνεχίζονται και έχουν ήδη αποφασιστεί στη βάση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, οι πυλώνες δράσης στους οποίους περιλαμβάνονται:

  • οι Υπηρεσίες Υγείας
  • η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας
  • η εκπαίδευση, ενημέρωση/ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς
  • η ενίσχυση της έρευνας και της επιτήρησης

Επίσης η προώθηση του φυσικού τοκετού αποτελεί προτεραιότητα της προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και τα νοσηλευτήρια στο πλαίσιο εφαρμογής της Πρωτοβουλίας για τα Φιλικά προς το Βρέφος Νοσοκομεία.

Ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένο Δωμάτιο Φυσικού Τοκετού, ενώ στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού για τη Φιλική προς το Βρέφος Πρωτοβουλία, περιλαμβάνεται και η προώθηση του φυσικού τοκετού ως ενός σημαντικού μέτρου προστασίας και προώθησης του μητρικού θηλασμού.

Η ολοκλήρωση της Στρατηγικής παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της πανδημίας ελπίζοντας ότι σύντομα θα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί με τη συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων.

Αυξήθηκαν οι γεννήσεις

Tο 2019 ο αριθμός των γεννήσεων στις περιοχές που ελέγχει το κράτος αυξήθηκε στις 9800 από 9436 τον προηγούμενο χρόνο και το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας υπολογίστηκε στο 10,8 για κάθε 1.000 κατοίκους. Το 2019 το συνολικό ποσοστό γονιμότητας υπολογίστηκε στο 1,33 και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο χρόνο. Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας ελαττώθηκε σταδιακά κατά τα τελευταία χρόνια, από 2,50 που ήταν το πιο ψηλό το 1982.

Από το 1995 το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι πιο χαμηλό από το 2,10 – ποσοστό αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού, αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού ήταν 29,6 χρόνια ενώ η μέση ηλικία για όλες τις γεννήσεις του 2019 ανεξάρτητα από τη σειρά γεννήσεως των παιδιών ήταν 31,2 χρόνια.

Home