Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι λέει ο τ/κ τύπος για το «Γλαύκος»

Offsite Team
- 01.03.2019

Τι λέει ο τ/κ τύπος για το «Γλαύκος»

Thumbnail
Εφημερίδες όπως η Γενί Ντουζέν και η Ντεταί υπενθυμίζουν και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Ευρείας κάλυψης τυγχάνει στον τ/κ Τύπο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ExxonMobil στο στόχο «Γλαύκος» με τις εφημερίδες Αφρίκα και Ντεταί να σχολιάζουν ότι αυτό θα φέρει είτε ειρήνη είτε ένταση και πόλεμο.

 

Σημειώνουν δε ότι το κοίτασμα είναι μεγάλο, τον τρόπο που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στην παρουσία του Αντιπροέδρου της αμερικανικής εταιρείας ενώ η εφημερίδα Χαβαντίς φιλοξενεί και δηλώσεις του ειδικού σε θέματα ενέργειας, Σερχάτ Ουλουντάγ που υποστηρίζει ότι με τους υφιστάμενους όρους αγοράς η ποσότητα που έχει ανευρεθεί δεν μπορεί να εξορυχθεί. Ακόμα και εάν αυτή η ποσότητα ενωθεί με εκείνη στο τεμάχιο Αφροδίτη που έχει ήδη ανακαλυφθεί και συνολικά μιλάμε για 400 δις κ.μ, συνέχισε, είναι μικρή ποσότητα για να γίνει αγωγός μεταφοράς για την Κύπρο.

 

Ο Ουλουντάγ αναφέρει ακόμη ότι η προτίμηση σε LNG παγκόσμια έχει μειώσει τις τιμές και ενόσω δεν βρεθεί μια μεγαλύτερη ποσότητα από την σημερινή και οι τιμές διεθνώς του φυσικού αερίου δεν αυξηθούν, είναι αδύνατη κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού στον κόσμο για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη.

 

Ο Σερχάτ Ουλουντάγ σημείωσε πως το γιγαντιαίο κοίτασμα της Αιγύπτου Ζορ έτυχε γρήγορης εμπορευματοποίησης γιατί η χώρα είχε την απαραίτητη δομή να το υγροποιήσει και να εξάγει ποσότητες αλλά και ανάγκες στην εσωτερική αγορά. Υποστήριξε δε ότι οι συνθήκες σήμερα στην παγκόσμια αγορά δεικνύουν ότι η υγροποίηση της ποσότητας που έχει ανευρεθεί στην ΑΟΖ και η πώλησή της στο εξωτερικό, θα είναι κάτι δύσκολο.  

O T/κ ειδικός σε θέματα ενέργειας σημειώνοντας επίσης ότι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα θα πρέπει αναγκαστικά να περάσει και από την τουρκική ΑΟΖ, όπως η Τουρκία την έχει ανακηρύξει, και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο αυτό το έργο, υποστήριξε ότι ο πιο γρήγορος τρόπος μεταφοράς του αερίου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας.  

Εφημερίδες όπως η Γενί Ντουζέν και η Ντεταί υπενθυμίζουν και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, προεξέχοντος του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν ότι σε αυτό το παιχνίδι της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει και η Τουρκία.

Home