Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Tι λένε οι ειδικοί – Πώς θα προστατευθείτε από τον κορωνοϊό (Vid)

Offsite Team
- 09.03.2020

Tι λένε οι ειδικοί – Πώς θα προστατευθείτε από τον κορωνοϊό (Vid)

Thumbnail
BINTEO: Τι λένε οι ειδικοί, ποια τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, παρέχει προστασία η μάσκα;

Επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Κύπρο. Πρόκειται για 25χρονο και 64χρονο σε Λεμεσό και Λευκωσία αντίστοιχα. Το όλο ζήτημα βρίσκεται υπό των έλεγχο των αρμοδίων, οι οποίοι τονίζουν πως όλοι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. 

Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, Μοριακός Ιολόγος από το  Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε πως οι μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο ιός εμφανίστηκε σε νυχτερίδες και με ενδιάμεσο ζώο μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, δημιουργώντας παθογένεια.

Ο μέσος όρος επιδείνωσης είναι 3-4 μέρες και στην έκτη μέρα φαίνεται ότι ο ασθενής που αποθεραπεύτηκε δεν είναι επιρρεπής αφού τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι ανιχνεύσιμα. Τόνισε όμως ότι μελέτες έδειξαν πως σε ποσοστό αυτών που αποθεραπεύτηκαν και ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη διατηρήθηκε σε κάποια κύτταρα ακόμη και μετά την αποφυγή συμπτωμάτων.  

Ο δρ. Κωστρίκκης ανέφερε ότι αν κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή, σε 2-5 μέρες θα εμφανίσει συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 μέρες μετά την επαφή. Τα συμπτώματα είναι βήχας, πυρετός και πονόλαιμος και σπανίως και πεπτικές διαταραχές.  

Η δρ Ειρήνη Χριστάκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε πως η συμπτωματολογία είναι ήπια συνήθως και μόνο 15% αυτών που ασθενούν, θα αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ μόνο το 5% αναπτύσσει πιο βαριά συμπτώματα που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο κίνδυνος για τα ηλικιωμένα άτομα και αυτά με χρόνια προβλήματα/ευάλωτες ομάδες είναι πιο σοβαρός. Η θνησιμότητα είναι, σύμφωνα με την Δρ. Χριστάκη, στο 2%.

Ανέφερε επίσης ότι η ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας αφορά και το γεγονός ότι σε αντίθεση με την γρίπη, στον κορωνοϊό δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντιικά φάρμακα ούτε και εμβόλιο.  

Η δρ. Ζωή-Δωροθέα  Πανά, Παιδίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις, από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ανέφερε πως στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνεται η διακοπή της αλυσίδας διασποράς-μετάδοσης του ιού και για αυτό επιβάλλονται μέτρα αυτοπροστασίας για τη δημόσια υγεία και αυτοπεριορισμός.

Εξήγησε πως κάθε ιός μολύνει 2-3 άτομα και γι αυτό σκοπός είναι η μείωση όσο το δυνατό της διασποράς της μόλυνσης. Ανέφερε πως με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC επιβάλλεται η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση των κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων και ύποπτων και ειδικά αυτών που αφορούν άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες υψηλού κινδύνου.  

Εξήγησε ότι η έγκαιρη ανίχνευση προϋποθέτει και προετοιμασία υποδομών, επάρκεια υλικών, διαχείριση και εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με την δρ. Πανά, επιβάλλεται και η θωράκιση των πυλών εισόδου για να εμποδιστεί η διασυνοριακή διασπορά. Οπως είπε η δρ. Πανά είναι ασαφές ακόμη αν ο ιός μεταδίδεται αερογενώς ούτε και υπάρχουν αυτή τη στιγμή σαφή στοιχεία ότι τα θερμά κλίματα δεν ευνοούν τη μετάδοση.  

Στα μέτρα πρόληψης στην κοινότητα η δρ. Πανά είπε πως περιλαμβάνεται η τακτική υγιεινή των χεριών με πλύσιμο με σαπούνι ή καθαρισμό με διαλύματα με αλκοόλ, και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε. Εάν είμαστε σε περιβάλλον με άτομο συμπτωματικό πρέπει να τηρούμε απόσταση ενός μέτρου. Για τις απλές μάσκες ανέφερε ότι ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται από συμπτωματικά άτομα και όχι από ασυμπτωματικά.

Σε χώρους ενδονοσοκομειακούς τα μέτρα είναι πιο αυστηρά και ειδικά εάν επιβεβαιώνονται κρούσματα επιβάλλεται η χρήση ειδικών μασκών και εξοπλισμού ένδυσης, γαντιών , ειδικών γυαλιών και αναπνευστικών συσκευών.  

Κάλεσε τον κόσμο που προτίθεται να ταξιδέψει , να ενημερώνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕCDC ( European Centre for Disease Prevention and Control) για τις χώρες στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα και θάνατοι. Εξήγησε ότι εκεί οι χώρες είναι αναρτημένες ανά επικινδυνότητα ( level 1, level 2 , level 3) και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τη δρ Πανά, ο τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και άρα τα συμπτωματικά άτομα πρέπει να φέρουν μάσκες, ενώ κάλεσε όλους να κάνουν τον λεγόμενο έλεγχο πηγής της νόσου.

Σε ερώτηση πότε δικαιολογείται η απαγόρευση ταξιδίων σε χώρες υψηλού κινδύνου, η δρ. Πανά ανέφερε ότι καθημερινά ο ΠΟΥ και το ECDC προβαίνουν σε αναθεωρήσεις  χωρών και οδηγίες για τα ταξίδια και αν κάποιες χώρες είναι στο επίπεδο 3 τότε καλό είναι , αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες να μην γίνονται.

Για την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων η δρ Πανά εξήγησε ότι αυτό ταλανίζει και την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

ΚΥΠΕ

Home