Της μόδας τα self test από φαρμακεία στην Κύπρο-Είναι αξιόπιστα;

Της μόδας τα self test από φαρμακεία στην Κύπρο-Είναι αξιόπιστα;

Δεν είναι αποδεκτά από υπουργείο Υγείας τα self-test - Πόση είναι η ευαισθησία τους

Της μόδας φαίνεται πως έχουν γίνει τα self-test το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο. 

Τα self-test δεν έχουν καμία διαφορά από τα rapid test που γίνονται σε φαρμακεία και κινητές μονάδες. Απλά τα συγκεκριμένα τεστ τα κάνει το ίδιο το άτομο αντί να μεταβεί σε κάποιο δειγματοληπτικό σημείο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Είναι όμως αξιόπιστα; 

Την δεδομένη στιγμή στην Κύπρο, ένας πολίτης μπορεί αν θέλει να μεταβεί σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει ένα self-test. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτού του τεστ δεν είναι αποδεκτό από το κράτος. Άλλωστε δεν υπάρχει ούτε και κάποια ειδική ιστοσελίδα για να δηλώνονται τα θετικά περιστατικά.

Μιλώντας στην Offsite το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Πέτρος Καραγιάννης, τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτόν που επιλέγει να κάνει self-test. Πώς ξέρουμε ότι θα διενεργήσουν σωστά το τεστ;».

Παράλληλα ο κ. Καραγιάννης διερωτήθηκε και τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιου το τεστ του είναι θετικό. «Θα δηλώσουν ότι είναι θετικοί ή θα το κρύψουν;»

Την ίδια ώρα προκύπτει και το ερώτημα πώς το άτομο το οποίο διενεργεί το τεστ θα ερμηνεύσει ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι αμφιλεγόμενο. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ερωτηθείς για την ευαισθησία των self-test ο κ. Καραγιάννης δήλωσε πως είναι η ίδια με αυτή των rapid test και φθάνει μέχρι και το 96%, όταν γίνονται με τον σωστό τρόπο.

«Μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι και λίγο χαμηλότερο, είναι ανάλογα με τον κατασκευαστή», ανέφερε καταληκτικά.

Πώς γίνεται το self-test

Στο βίντεο, ιατρός του ΕΟΔΥ, παρουσιάζει βήμα - βήμα τη διαδικασία για το πώς θα διενεργούνται τα self-tests από τους πολίτες.

Home