Τ/κ ΜΜΕ: Ρεκόρ πτώσης της τουρκικής λίρας

Τ/κ ΜΜΕ: Ρεκόρ πτώσης της τουρκικής λίρας

Ρεκόρ και ελλείμματος στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους

Για ρεκόρ πτώσης της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας σήμερα, κάνουν λόγο τ/κ ΜΜΕ, αφού η στερλίνα έφτασε να είναι ίση με 10 ΤΛ.  

Σύμφωνα με τις τ/κ ιστοσελίδες, το δολάριο έφτασε εντός της ημέρας και τις 7,80 ΤΛ ενώ το ευρώ ήταν στις 9 ΤΛ από τις 8,95 ΤΛ που ήταν το πρωί.

 

Για ιστορικό υψηλό ελλείμματος στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός «δημοσιονομικών», σημειώνοντας ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί πολύ λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία αλλά και η συναλλαγματική κρίση, κι αυτό αυξάνει την ανάγκη για εξωτερικό δανεισμό, όπως είπε, εννοώντας την Τουρκία.

 

Παρατηρώντας τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του «υπουργείου δημοσιονομικών» τον Αύγουστο, είπε ο κ. Οζγκιούρ στα έξοδα δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση, αλλά στα έσοδα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να φτάσουν τα έσοδα. Αυτό αυξάνει την εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό, πρόσθεσε λέγοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη είτε της υγείας είτε της οικονομίας.  

Σημείωσε ότι το 57% των εσόδων του ψευδοκράτος προέρχονται από την φορολογία λέγοντας ότι η απόκλιση των πρώτο 8μηνο του τρέχοντος λόγω της πανδημίας είναι στο 8%. Εάν η πορεία των 8 μηνών συνεχιστεί και τους τελευταίους 4 μήνες, πρόσθεσε, ενδέχεται να υπάρξει απώλεια 936 εκ. ΤΛ (105 εκ. ευρώ περίπου) στα φορολογικά έσοδα.  

Μπορεί να χάσουμε περίπου 900 εκ. ΤΛ από τα 7,1 δις ΤΛ που είναι τα τοπικά έσοδα, ανάφερε ο κ. Οζγκιούρ λέγοντας ότι υπήρχε ήδη έλλειμμα 879 εκ. ΤΛ κι αυτό κάνει το φετινό έλλειμμα να φτάνει στα 1,8 δις ΤΛ (0,211 δις ευρώ) περίπου μέχρι το τέλος του έτους.  

ΚΥΠΕ

Home