Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τμήμα Δασών: Με drones και τεχνολογία θα «σβήνει» φωτιές

Του Γώργου Μιχαηλίδη -
17.09.2022 - 06:00

Τμήμα Δασών: Με drones και τεχνολογία θα «σβήνει» φωτιές

Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών μέχρι τον Μάϊο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι συνεχής και δεν σταματά σε καμιά περίοδο. Η Offsite News πληροφορείται ότι προγραμματίζεται η εντατικοποίηση της χρήσης των drones αφού το Τμήμα Δασών εκτός από την παροχή υπηρεσιών από το Κέντρο Αριστείας “CARE-C”, θα αναπτύξει και τη δική του ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

O σχεδιασμός σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου περιλαμβάνει την ενίσχυση με drones που θα καλύψουν ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, τα εν λόγω επανδρωμένα αεροσκάφη θα έχουν ρόλο «παρατηρητή» τόσο στις μεγάλες επαρχίες, στην περιοχή Τροόδους, αλλά και στην ύπαιθρο.

Η  χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στο πλαίσιο αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών για την ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών. Η επιχειρησιακή χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ξεκίνησε τον Αύγουστο.

>>>>Διαβάστε επίσης: Αλεξάνδρου: Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι<<<<

Αυτόματα συστήματα ανίχνευσης

Ο κ.Αλεξάνδρου αποκάλυψε ακόμα ότι πέραν από τα drones το Τμήμα Δασών θα ενισχυθεί με αυτόματα συστήματα  ανίχνευσης πυρκαγιών τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων παγκύπρια το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, ο εν λόγω σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί το Μάϊο του 2023 ώστε το Τμήμα Δασών να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Παίρνουν και οχήματα το 2024

Εξάλλου, το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στον προγραμματισμό του για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και άλλου εξοπλισμού που θα ολοκληρωθεί το 2024.

Home