Τριμερής… από αέρος και θαλάσσης - Με ποιους συμμετέχει η Κ.Δ.

Τριμερής… από αέρος και θαλάσσης - Με ποιους συμμετέχει η Κ.Δ.

Επίδειξη Δυνατοτήτων

Συνεχίστηκαν σήμερα, με τη δεύτερη και κύρια Επίδειξη Δυνατότητων (Capabilities Demonstration), οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν στο πλαίσιο της παρουσίας της Βρετανικής Ναυτικής Δύναμης «Littoral Readiness Group  Experimentation» - [LRG(X)] η οποία αυτό το διάστημα βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Λεμεσού και σε αυτή συμμετείχαν πλωτά και πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ηνωμένου Βασιλείου  και ναυτική Μονάδα της Γαλλίας.

Την αεροναυτική δραστηριότητα παρακολούθησε από το HMS ALBION, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Ήπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Lille, οι Ακόλουθοι Άμυνας του ΗΒ και ΗΠΑ, ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, ο Διοικητής Ναυτικού της ΕΦ, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης, καθώς και αντιπροσωπεία αξιωματικών της ΕΦ.

Στην «Επίδειξη Δυνατοτήτων», συμμετείχαν από πλευράς του ΗΒ το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων HMS ALBION (L14), το αντιτορπιλικό HMS DRAGON (D35), δύο ελικόπτερα (E/Π) Wildcat και δύο ταχύπλοα (Τ/Χ) σκάφη του 42 Commando/Juliet Company (Πεζοναύτες του ΗΒ), η γαλλική φρεγάτα FS JEAN BART (D615), η οποία αποτελεί μέρος της LRG(X) ενώ από την ΕΦ, έλαβαν μέρος το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Ρ61), δύο Τ/Χ σκάφη και προσωπικό της MYK, καθώς και ένα Ε/Π ΑW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας.

Κατά την αεροναυτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε δυναμική επίδειξη (Dynamic Display) με τη συμμετοχή πλωτών και πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υλοποιήθηκε σε δύο επιμέρους φάσεις. Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση διεξήχθηκε ταχεία καταρρίχηση (fast rope) ομάδας της MΥΚ από το Ε/Π AW-139 και ταυτόχρονη επιβίβαση ομάδας πεζοναυτών από Τ/Χ σκάφος, ενώ στη δεύτερη φάση fast rope ομάδας πεζοναυτών από Ε/Π Wildcat και επιβίβαση ομάδας της MΥΚ από Τ/Χ σκάφος, επί του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Επιπλέον, επί του ΗMS ALBION, οι αντιπροσωπείες είχαν τη δυνατότητα ξενάγησης σε στατική έκθεση, η οποία περιλάμβανε επίδειξη οπλισμού, Ε/Π Wildcat, καταδυτικού εξοπλισμού, οχημάτων, UAV και Drones, καθώς και εξειδικευμένου υλικού και συσκευών τηλεπικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται από την LRG(X) σε αμφίβιες επιχειρήσεις. Παράλληλα διεξάχθηκε και δυναμική επίδειξη ενέργειας Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων επί του HMS ALBION.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική διεξαγωγή της δραστηριότητας, σημειώνοντας ότι η παρουσία της LRG(X) στην Κύπρο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για συνεκπαίδευση και απτή απόδειξη της πολύ καλής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, ανέφερε ότι αναδείχθηκε η διαλειτουργικότητα καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους. Τέλος, επεσήμανε ότι σε μια περίοδο πολλαπλών και πολυεπίπεδων προκλήσεων και με αυξανόμενη την παρουσία υβριδικών απειλών, η συνεργασία των Ένοπλων Δυνάμεων των δύο χωρών συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.            

 

Home