Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τροχαίου 11χρονου: Αντικρούει τις καταγγελίες ο ΟΚΥπΥ

Offsite Team -
11.10.2022 - 16:40

Τροχαίου 11χρονου: Αντικρούει τις καταγγελίες ο ΟΚΥπΥ

Απάντηση από ΟΚΥπΥ στις καταγγελίες της οικογένειας του 11χρονου που ενεπλάκη σε τροχαίο στο Λιοπέτρι

Απάντηση στις καταγγελίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, από την οικογένεια του 11χρονου που τραυματίστηκε, μετά από σοβαρό τροχαίο που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Λιοπέτρι, έδωσε την Τρίτη ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγεία (ΟΚΥπΥ), ο οποίος τονίζει πως οι ιατροί του κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να σώσουν τη ζωή του παιδιού.

Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Οργανισμός αναφέρει ότι προτεραιότητα του είναι η υγεία του παιδιού, σημειώνοντας πως ο ίδιος βρίσκεται στη διάθεση των γονέων για κάθε βοήθεια.

Εξηγεί, παράλληλα, πως το παιδί μεταφέρθηκε επειγόντως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, μετά από τροχαίο ατύχημα, ενώ προσθέτει πως χειρουργήθηκε άμεσα από έμπειρους νευροχειρουργούς του νοσοκομείου για πολλές ώρες.

«Οι ιατροί μας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τη ζωή του, όπως παγίως πράττουν καθημερινά», αναφέρει ΟΚΥπΥ.

Για τη μεταφορά του 11χρονου στη ΜΕΘ Παίδων του Μακάρειου Νοσοκομείου, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει πως είναι «η μοναδική στο είδος της στην Κύπρο για μετεγχειρητική παρακολούθηση και θεραπεία», ενώ τονίζει πως δεν επιθυμεί και δεν έχει καμία νομική δυνατότητα να κρατήσει έναν ασθενή στα νοσοκομεία τους, χωρίς τη θέλησή του ή των νόμιμων κηδεμόνων του, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπογραμμίζει την πλήρη εμπιστοσύνη του στο έργο τόσο της νευροχειρουργικής κλινικής, όσο και της ΜΕΘ Παίδων, οι οποίες έχουν να επιδείξουν τεράστια προσφορά, σώζοντας χιλιάδες ζωές, υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.

Τέλος, ο Οργανισμός δηλώνει πως είναι αποφασισμένος να διερευνά λεπτομερώς κάθε παράπονο σχετικά με το χειρισμό, την ανταπόκριση ή την εξυπηρέτηση στα νοσοκομεία του, σημειώνοντας πως «αποτελεί καθήκον μας η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».

Αυτούσια η ανάρτηση του πατέρα του

Κράτα γερά γιε μου. 5/10/22 στις 1.05 μ.μ μεταφέρθηκες με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου μετά από ατύχημα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε η γιαγιά σου. Η αξονική έδειξε επισκληρίδειο αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Αμέσως μεταφέρθηκες  διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στις 4.30 μ.μ υποβλήθηκες   σε κρανίεκτομη, αφαίρεση του αιματώματος και ο νευροχειρουργός Λαμπρου που σε εγχείρησε μου είπε ότι η εγχείρηση πήγε καλά. Η κατάσταση της υγείας σου ήταν κρίσιμη. Στις 8.15 μ.μ μεταφέρθηκες στην εντατική Μονάδα στο Μακάριο Νοσοκομείο Παίδων Λευκωσία όπου οι συνθήκες περίθαλψης για τα παιδιά θεωρούνται οι ιδανικές στη Κύπρο.

Οι γιατροί Κλέανθουσ ,Αβραάμ και Μινούσης παρακολουθούσαν το παιδί μου και με ενημέρωναν καθώς εγώ τους τόνισα από την αρχή πως θέλω να ξέρω τα πράγματα όπως έχουν. Μου είπαν πως θα τον έχουν σε καταστολή και Παρασκευή θα τον ξυπνούσαν σιγά σιγά. Καθημερινώς μετέφερναν το παιδί στο γενικό για αξονική καθώς το Μακάριο δεν έχει αξονικό τμήμα. Η διαδικασία αυτή ήταν σαφώς πολύ επικίνδυνη για τη κατάσταση του παιδιού και για όλα τα παιδιά της μονάδας που πρέπει να το κάνουν.

Παρασκευή μεσημέρι με ενημέρωσαν πως η αξονική εμφάνισε ένα μικρό οίδημα στον εγκέφαλο, αναμενόμενο μετά από κρανιεκτομη ,το οποίο θα παρακολουθούν γι’ αυτό το λόγο τον ήθελαν ακόμα σε καταστολή μέχρι τη Δευτέρα. Παρασκευή απόγευμα, ενώ ήμουν κοντά στο γιο μου και του μιλούσα (οι γιατροί με παρότρυναν να το κάνω)η πίεση του παιδιού ανέβαινε σταδιακά από 12 μέχρι 50. Αμέσως κτύπησε συναγερμός, κοκκίνισαν οι αριθμοί ,έτρεχαν γιατροί και νοσοκόμοι. Κατάφεραν να ρίξουν την πίεση στα κανονικά επίπεδα αναφέροντας μου πως αυτό συνέβη κι άλλες φορές και πως αυτό είναι πολύ σοβαρό (εγκεφαλικό επεισόδιο) ενώ έχουν ενημερώσει τον Λάμπρου ,ο οποίος τον εγχείρησε στο Γενικό, πως πρέπει να έρθει Μακάρειο να κάνουν μια νέα αξιολόγηση της υγείας του γιου μου. Ο Λάμπρου δεν ήρθε, μίλησαν  τηλεφωνικώς λέγοντας τους πως θα έρθει Σάββατο πρωί. Αυτό μου ανέφεραν γίνεται συνέχεια με τα επείγοντα περιστατικά που τους έρχονται από το Γενικό. Τους φέρνουν και μετά αδιαφορούν.

Με προειδοποίησαν πως μέσα στη νύχτα αν χρειαστεί επείγον θα τον πάρουν πάλι στο Γενικό για αξονική. Από εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να πιέσω τα πράματα μόνος μου. Να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια ,να παρακαλέσω ,να ζητήσω βοήθεια να σώσω το παιδί μου. Έχουν σβήσει παιδιά μέσα στα νοσοκομεία από ιατρική αμέλεια ή από καθυστέρηση επείγον περιστατικού. Η κατάσταση του παιδιού μου δεν σήκωνε ούτε λεπτό καθυστέρηση. Άρχισα τα τηλέφωνα μιλώντας με ανθρώπους γνωστούς και αγνώστους. Τελικά άνθρωποι που δεν γνωριζόμαστε καν, απλά άκουσαν τον πόνο μου, την έκκληση μου για βοήθεια, μου υποσχέθηκαν πως το επόμενο πρωί θα έχω νέα.

Σάββατο πρωί στις 7.00 όπως κάθε πρωί παίρνω τηλέφωνο στην εντατική να ρωτήσω για τον Μαρίνο. Σταθερή η κατάσταση ,η πίεση έπεσε, ήταν ήσυχος στη νύχτα μου λένε. Ευτυχώς τους είπα, αν συμβεί κάτι ενημερώστε με. Πηγαίνω στις 12.00 επισκεπτήριο να δω τον Μαρίνο μου και μου ανακοινώνουν πως τον ετοιμάζουν για αξονική στο Γενικό. Γιατί δεν με ενημέρωσαν;;Τι έγινε;; Καμία απάντηση. Θα σας πουν οι γιατροί που θα έρθουν. Στις 2.00 επέστρεψαν. Κρεμόμουν από το στόμα των γιατρών. Η αγωνία μου μεγάλη. Ο γιατρός βγήκε έξω και ενώ περίμενα να μου μιλήσει έφυγε βιαστικός λέγοντας μου ότι σχόλασε και θα μ ενημερώσει ο άλλος γιατρός. Άρχισα να πνίγομαι. Κτυπούσα τη πόρτα φωνάζοντας να βγει κάποιος να μ ενημερώσει. Βγαίνει ο διευθυντής της μονάδας Ηλίας Αβραάμ διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά μου. Απαιτώ να μου πείτε αμέσως τι έδειξε η αξονική του παιδιού μου του λέω. Άρχισε να μου φωνάζει ότι παραφέρομαι και να ηρεμήσω. Εσύ αν ήσουν στη θέση μου θα ηρεμούσες;

Μου είπε πως η κατάσταση του παιδιού είναι σταθερή και ελαφρώς βελτιωμένη. Τον ρώτησα για το οίδημα. Είναι σταθερό δεν μεγάλωσε μου απάντησε. Γιατί ανεβαίνει η πίεση του; Γιατί θέλει μεγαλύτερη νάρκωση να μη νιώθει τον πόνο μου απαντά. Πότε θα τον ξυπνήσετε; Όταν θα σταματήσουν οι ψηλές ενδείξεις της πίεσης μου απαντά. Έφυγα προβληματισμένος και απελπισμένος.  Κτύπησε το τηλέφωνο. Από το Υπουργείο Υγείας. Η προσπάθεια μου έπιασε τόπο. Απόψε στις 7.00 μ.μ έρχεται από Αθήνα ο κορυφαίος Ελλαδικής παιδονευροχειρουργός Βασίλης Ζέρρης ,που χειρουργεί σε όλη την Ευρώπη ,για να δει το γιο μου. 7.15μ.μ ήρθε με ταξί από το αεροδρόμιο. Ανέβηκε αμέσως στην Μονάδα να δει το παιδί και τον περίμενα έξω. Βγήκε έξω και μου λέει η ζωή του παιδιού σας κινδυνεύει. Η κατάσταση του είναι πολύ κρίσιμη. Πρέπει επείγον να χειρουργηθεί. Η πίεση του ανεβαίνει συνεχώς γιατί υπάρχει μεγάλου βαθμού εγκεφαλικό οίδημα. Πρέπει να αφαιρεθεί ένα κομμάτι κόκαλο από το κρανίο ώστε ο εγκέφαλος να αποσυμφόρτιστει από το οίδημα και να πέσει η εγκεφαλική πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Μου εξήγησε τα πάντα λεπτομερώς. Δεν διανοείται στη κατάσταση αυτή το παιδί να μεταφέρεται καθημερινώς στο Γενικό για αξονική. Μου ανάφερε πως έχει οδηγίες από το Υπουργείο ,να κάνει πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού και ότι κρίνει ο ίδιος θα γίνει. Την ίδια στιγμή ενημερώνει το Υπουργείο και ζήτησα την άμεση μεταφορά του παιδιού στο American Medical Centre στη Λευκωσία, που έχει όλα τα απαραίτητα για να χειρουργηθεί ξανά το παιδί. Σάββατο 10.00 μ.μ. μεταφέρεσαι διασωληνωμένος στο American με έξοδα του κράτους. Το πρώτο μέλημα του γιατρού Ζέρρη να πέσει η πίεση ,να γίνουν αναλύσεις και αξονικές. Με ενημερώνει ότι το αίμα του έχει αραιώσει αρκετά από τις ψηλές δοσολογίες φαρμάκων που του έδιναν στο μακάριο και πως πρέπει να δώσουν χρόνο να πήξει ξανά για να μπορεί να χειρουργηθεί. Μου επισήμαινε πως οι ψηλές δόσεις των φαρμάκων που του χορηγήθηκαν άρχισαν να προκαλούν καρδιακά προβλήματα στο παιδί. Αδυνατούσε ο εγκέφαλος να δώσει εντολή στη καρδιά να λειτουργήσει σωστά. Επίσης η αξονική σπονδύλου έδειξε πως υπάρχουν 3 κατάγματα στον σπόνδυλο κάτι που δεν μου ανέφεραν στο γενικό ούτε μακάριο.

Πρωί Κυριακής ο γιατρός Ζέρρης μου εξομολογήθηκε πως παρέλαβαν το παιδί από το Μακάριο σε άθλια τραγική κατάσταση και ως τη Δευτέρα θα το χάναμε!!!!! Στις 3.00 μμ. μπήκε για δεύτερη φορά χειρουργείο. Στις 6.00 μ.μ με ενημερώνει ο γιατρός ότι όλα πήγαν καλά. Διόρθωσε το λάθος. Άνοιξε κόκαλο στο κρανίο. Ο εγκέφαλος αποσυμφορτιστηκε από το οίδημα και η πίεση έπεσε. Αυτό έπρεπε να γίνει στο πρώτο χειρουργείο. Να αφήσουν ένα κενό. Δεν πρέπει να το κλείνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δευτέρα ώρα 10.00π.μ. Ο Μαρίνος σε σταθερή κατάσταση με σταθερή χαμηλή εγκεφαλική πίεση. Του χορηγούνται αναλγητικά  για να είναι σε καταστολή πάντα ελεγχόμενες δοσολογίες (κάθε μέρα πιο χαμηλή δόση).Μου ανάφερε ο γιατρός πως οι αναλύσεις δείχνουν ότι νεφρά και συκώτι έχουν επηρεαστεί από τα υπερβολικά φάρμακα που έχει πάρει στο Μακάριο όμως με το καιρό θα τα ξεπεράσει αυτά. Σε μια βδομάδα πιστεύει θα τον ξυπνήσει σιγά σιγά. Τότε θα είναι σε θέση να μου πει αν όλη αυτή η καθυστέρηση των γιατρών του Γενικού και του Μακάριου, η αδράνεια τους να αντιδράσουν μπροστά στις συνεχόμενες ψηλές εγκεφαλικές πιέσεις που παρουσίαζε το παιδί, χορηγώντας του μόνον υπερβολικες δόσεις φαρμάκων, προκαλώντας του αλλά οργανικά προβλήματα στην ήδη κρίσιμη κατάσταση υγείας που βρισκόταν λέγοντας μου ψέματα πως η κατάσταση του βελτιώνεται, ενώ στην αλήθεια θα έχανα το παιδί μου αν το άφηνα στα χέρια τους. Ο Θεός , η Παναγία που εισάκουσαν τις προσευχές και παρακλήσεις όλου του κόσμου για το Μαρίνο μου, ο γιατρός Βασίλης Ζέρρης που είναι δίπλα στο παιδί μου ώσπου να σιγουρευτεί πως είναι εκτός κινδύνου, τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κυρία Χριστίνα Γιαννάκη που κανόνισε την άμεση μεταφορά του παιδιού στο American και που η ίδια έφερε το γιατρό να σώσει το παιδί μου, το κράτος και τη Κυβέρνηση που ανάλαβαν όλα τα έξοδα της περίθαλψης του γιου μου στο American, οι φίλοι μου γνωστοί και άγνωστοι που ένιωσαν τον πόνο, την αγωνία και απελπισία μου βοηθώντας με να ακουστεί η παράκληση μου εκεί που έπρεπε. Ένα μεγάλο θερμό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ το πιο σημαντικό!!!

Το εύλογο ερώτημα μου όμως είναι το εξής: Γιατί οι δικοί μας γιατροί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε από την αρχή ;;;; Αυτό που έκανε ο γιατρος Ζέρρης μετρά από 5 μέρες;;;;;; Ή την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα; Τι περίμεναν; Εξάντλησαν κάθε προσπάθεια και κατέληξαν ότι το παιδί δεν θα κατάφερνε; Δεν έκαναν τίποτε απολύτως. Μόνον ψέματα μου έλεγαν πως το παιδί βελτιώνεται. Ποσά παιδιά άραγε έχουν σβήσει από ιατρική αμέλεια;;;; Ο Μαρίνος μου ξέρω ότι τώρα βρίσκεται στα καλύτερα χέρια γιατρών και νοσοκόμων. Έστω και αργά, αλλά τα καταφέραμε. Τώρα νιώθω ασφαλής για την ιατρική περίθαλψη του παιδιού μου. Η κατάσταση του παραμένει κρίσιμη ώσπου να ανοίξει τα μάτια του και να μου πει ο γιατρός ότι ξεπέρασε το κίνδυνο. Είσαι δυνατός γιε μου για να φτάσεις ως εδώ. Κρατά γερά. Είμαι σίγουρος θα τα καταφέρεις! Να γίνεις καλά και όσο χρόνο πάρει. Μόνο αυτό. Να γίνεις καλά !!!!

Home