Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπογράφηκε η συμφωνία για τα εργασιακά της μεταρρύθμισης της ΤΑ

Offsite Team -
03.03.2020 - 14:59

Υπογράφηκε η συμφωνία για τα εργασιακά της μεταρρύθμισης της ΤΑ

Thumbnail
ο Ν. Νουρής χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για τα εργασιακά θέματα ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων και των Συντεχνιών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ. Με βάση τη συμφωνία, διασφαλίζεται πως κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης ενώ παράλληλα διασφαλίζονται τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.

Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Νουρής χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα, καθώς πέραν από το γεγονός ότι βρίσκονται σε μια καταληκτική συζήτηση με το Προεδρείο της Ένωσης Δήμων για τα θέματα του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε αυτό να οδηγηθεί στο Υπουργικό την ερχόμενη εβδομάδα, σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Ένωσης Δήμων, του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΣΕΚ για τα εργασιακά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τις Συντεχνίες όσο και την Ένωση Δήμων για το γεγονός ότι έχουμε καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία, η οποία θα είναι αναπόσπαστο μέρος και θα συνοδεύει τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, για να ενημερώσουμε με αυτό τον τρόπο υπεύθυνα, σωστά και τεκμηριωμένα τη νομοθετική εξουσία ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΤΑ δεν θα υφίστανται και δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση εργασιακών θεμάτων γιατί αυτά έχουν επιλυθεί στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί», είπε.

 

Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως η μεταρρύθμιση βρίσκεται σε αντίστροφη μέτρηση για κατάθεση στο Κοινοβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Βουλή, στο πλαίσιο μιας συναινετικής προσπάθειας, θα αντιμετωπίσει αυτή τη τεράστια μεταρρύθμιση για να δώσουμε στους πολίτες ένα νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες.  

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας είπε πως φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της αυτή η συζήτηση και διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας πως μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων έχει διαπιστώσει μια σειρά θεμάτων, τα οποία έπρεπε να διευκρινιστούν ή να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης. Σε αυτό το σημείο, όπως είπε, βρίσκεται σήμερα η διαδικασία, προσθέτοντας πως τρία με τέσσερα θέματα που έχουν απομείνει έχουν συζητηθεί σήμερα στο Υπουργείο.  

Όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, για κάποια από αυτά τα εκκρεμούντα θέματα φαίνεται το Υπουργείο και η Ένωση να είναι πιο κοντά σε λύση και για κάποια άλλα πιο μακριά. Αυτό που έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο, πρόσθεσε, είναι να περιμένουν τις επόμενες λίγες μέρες να έρθει στην Ένωση μια σύνοψη για να εξετάσουν πόσο κοντά είναι σε κατάληξη. «Αν καταλήξουμε έχει καλώς, αν δεν καταλήξουμε σε αυτά τα θέματα πιθανόν να προκύψουν κάποιες διαφωνίες που θα καταγραφούν κάτω σε ένα έγγραφο», είπε, διευκρίνισε ωστόσο, πως η διαφωνία σε αυτά τα ζητήματα δεν θέτει σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια.  

Αναφερόμενος στην υπογραφή της σημερινής συμφωνίας για τα εργασιακά, ο κ. Βύρας είπε πως οι εργαζόμενοι είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας και ένας σημαντικός εταίρος στο να βελτιωθεί η ποιότητα της ΤΑ. «Γι αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταλήξαμε από κοινού σε ένα έγγραφο που διευθετεί και προσδιορίζει τη συνεργασία που θα έχουμε σε αυτή τη προσπάθεια», κατέληξε.  

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, είπε πως το θέμα της μεταρρύθμισης στην ΤΑ θα πρέπει να δρομολογηθεί, να προωθηθεί και να επιλυθεί, τονίζοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη η μεταρρύθμιση, καθώς εργαζόμενοι και δημότες απαιτούν να προωθηθεί και ως τέτοια θα πρέπει να προσεγγιστεί. Ο κ. Ηλία είπε πως μέσα από τη σημερινή συμφωνία υπάρχουν δύο άξονες που δρομολογούνται. Ο πρώτος είναι πως τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται και δεύτερο ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός επίλυσης όλων των προβλημάτων που θα προκύψουν μέχρι την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης.  

«Θέλουμε να είμαστε μέρος της αλλαγής και όχι εκτός από τις αλλαγές που αφορούν και εμάς και τους δημότες. Προσβλέπουμε στην όσο το δυνατό συντομότερη έγκριση και υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΤΑ προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου γενικότερα», είπε ο κ. Ηλία.  

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίηση της Συντεχνίας για τη σημερινή εξέλιξη και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η οποία διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε μια ΤΑ υπό τη νέα μεταρρύθμιση. Όπως σημείωσε, είναι απαίτηση της κοινωνίας και των εργαζομένων να υπάρξει αυτή η μεταρρύθμιση, με έναν τρόπο όμως που τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι διασφαλισμένα και θα τυγχάνουν του ανάλογου σεβασμού.  

«Ο μηχανισμός που συστήνεται για παρακολούθηση και ελέγχουν των ζητημάτων που άπτονται των εργασιακών θεμάτων καθώς και η αρχή ότι οι μόνιμες ανάγκες θα πληρώνονται με μόνιμες θέσεις εργασίας, είναι μια σημαντική εξέλιξη», είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία. Παράλληλα διαμήνυσε πως την υλοποίηση της σημερινής συμφωνίας θα την παρακολουθούν ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνουν προσφυγές σε αγορές υπηρεσιών που απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις.  

Η Συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα περιλαμβάνει τη σύσταση Μόνιμου Μηχανισμού Παρακολούθησης με τη συμμετοχή των συντεχνιών, καθώς και τέσσερα σημεία. Αυτά αφορούν, πρώτον, ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί ως εκ της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, δεύτερον, ότι διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα του προσωπικού.  

Τρίτον , η συμφωνία προβλέπει πως σε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη ανακατανομής του προσωπικού ή και μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε κάποιες υπηρεσίες τότε θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν μεταξύ του Υπουργείου και των Συντεχνιών τρόποι κινητικότητας και ορθολογιστικότερης αξιοποίησης του προσωπικού.  

Η συμφωνία προβλέπει ως τέταρτο σημείο πως Υπουργείο και Συντεχνίες θα εργαστούν στο μεταβατικό στάδιο της μεταρρύθμισης για ενοποίηση των όρων απασχόλησης και των συλλογικών συμβάσεων των επηρεαζόμενων από τις συγχωνεύσεις εργαζομένων.

ΚΥΠΕ

Home