Υπόθεση Petrana: Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του εκπαιδευτή

Υπόθεση Petrana: Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του εκπαιδευτή

Τι δήλωσε ο εκπαιδευτής κατά τη δίκη

Στη σημερινή δικαστική διαδικασία στην υπόθεση θανάτου της Petrana συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του εκπαιδευτή Αλέξη Παπαϊωάννου ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι οι σκύλοι που προσέγγισαν την Petrana και της προκάλεσαν τα τραύματα δεν την προσέγγισαν γιατί πεινούσαν και ότι τα Rottweiler  είναι σκύλοι εργασίας και ασφάλειας.

Ένα ζώο, πρόσθεσε ο κ. Παπαιωάννου, αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη του από τη μυρωδιά του, τον ήχο του ιδιοκτήτη και την όψη όγκου του ιδιοκτήτη του. Πρόσθεσε πως οτιδήποτε κινεί την προσοχή σε ένα σκύλο είναι εφικτό να το μυρίζει και να θέλει να το γευτεί.

Ο εκπρόσωπος της ΚΑ ανέφερε ωστόσο πως επειδή η μυρωδιά του ανθρώπινου αίματος είναι βαριά, ο σκύλος όταν το προσεγγίσει δεν θα το γευτεί. Ο μάρτυρας υπεράσπισης επανέλαβε  , πως ένας σκύλος είναι πιθανό να βγει εκτός από τον ζωτικό του χώρο,σε σπάνιες περιπτώσεις , όταν έχει έντονο ερέθισμα. Η ύπαρξη τόνισε αίματος σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ζωτικό χώρο ενός σκύλου είναι μια περίπτωση που θα του κινούσε την περιέργεια να το επεξεργαστεί. 

Επιπρόσθετα ο μάρτυρας υπεράσπισης ανέφερε πως ένα ζώο ελκύεται σε όλες τις μυρωδιές . Ενδεικτικά είπε πως ένας σκύλος έχει 60% όσφρηση, 30% ακοή και 10% όραση.

Ο κ. Χατζηκύρου υπέβαλε την θέση ότι οι σκύλοι που κάνουν διασώσεις ανθρώπων δεν γλείφουν το αίμα, με τον μάρτυρα υπεράσπισης να απαντά με παράδειγμα λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ο σκύλος την ώρα της ανεύρεσης του ατόμου το πλησιάζει και θέλει να τον θρέψει.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαιωάννου σημείωσε, πως ένα ζώο δεν τρώει το θήραμα του εν κινήσει αν δεν το ακινητοποιήσει αρχικά. 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Δημοκρατίας είπε πως οι σκύλοι Drago και Daisy μπορεί να έκαναν την επίθεση επειδή η 46χρονη παραβίασε τον χώρο τους, και μετά  να υπήρξε ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ο εκπαιδευτής είπε πως μόνο έμπειροι σκύλοι μπορούν να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια και πως οι συγκεκριμένοι σκύλοι, δηλαδή οι σκύλοι Drago και Daisy δεν είχαν τέτοια εμπειρία.

Αυτό σημείωσε διαφάνηκε κατά την επίσκεψη του  στο υποστατικό του 28χρονου στο πλαίσιο της οποίας , εξέτασε τα κλουβιά των σκύλων , τον ευρύτερο χώρο του υποστατικού, το συνεργείο, την περιοχή, τον χώρο που εντοπίστηκε η θανούσα αλλά  και την συμπεριφορά τους. 

Τους  πέντε σκύλους Rottweiler που βρίσκονταν στο υποστατικό του 28χρονου με τα ονόματα  Drago,Candy,Daisy , Kenzo και Βruno, σημείωσε τους πλησίασε ο ίδιος μόνος του αλλά και με την συνοδεία του ιδιοκτήτη τους και άλλων. Σκοπός του ανέφερε, ήταν να παρατηρήσει τις αντιδράσεις τους. Μάλιστα συμπλήρωσε μόλις τον είδαν τον έγλειψαν.

Ακόμη επανέλαβε πως τα πέντε σκυλιά δεν έδειξαν την αναμενόμενη συμπεριφορά ως ομάδα σκύλων που προβαίνει σε τέτοιας εμβέλειας επίθεση  και σύμφωνα με την εκτίμηση του είπε, πως δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης τραύματα σ’ έναν άνθρωπο. Ήταν συμπλήρωσε φιλικά.Η συμπεριφορά τους σημείωσε, ακόμα και στον απολύτως ζωτικό τους χώρο ήταν φιλική και καθόλου επιθετική.Πρόσθεσε μάλιστα, πως κανένας από τους συγκεκριμένους σκύλους δεν έδειξε ότι είχε την εμπειρία επίθεσης σε άνθρωπο στο παρελθόν.

Είπε ακόμη πως τα σκυλιά  του 28χρονου δεν ζούσαν απομονωμένα αφού το συνεργείο του βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο χώρο και σε οικιστική περιοχή. Με την επίσκεψη συνέχισε, «ήθελα να κάνω ένα τεστ». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΚΑ, ο κ. Παπαιωάννου ανέφερε, πως ένας σκύλος άνω των 35 κιλών μπορεί να επιφέρει σοβαρά τραύματα σε άνθρωπο. Ποτέ όμως , εξήγησε δεν ενοχλούμε σκυλιά στον ζωτικό τους χώρο. Ένας σκύλος που επιφέρει τέτοια τραύματα σημείωσε, θα το πράττει συνέχεια. Πήγα είπε, ο κ. Παπαιωάννου, « για να βρω ένα σκύλο κανίβαλο στο υποστατικό του 28χρονου και τέτοιος σκύλος δεν υπήρχε εκεί». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι σκύλοι Rottweiler  του κατηγορούμενου δεν ήταν σκύλοι των κανονικών στάνταρ που έχει η συγκεκριμένη φυλή. 

Ο  μάρτυρας ανέφερε πως τα κλουβιά που ήταν οι σκύλοι του κατηγορούμενου με το υποστατικό που διέμενε η 46χρονη βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση του εκπροσώπου της ΚΑ, είπε πως "οι σκύλοι του γείτονα μας είναι και φίλοι και εχθροί μας". Αν έχεις σωστή σχέση με τους σκύλους του γείτονα σου, τότε σημείωσε θα είναι φιλικοί μαζί σου.

Ο κ. Χατζηκύρου υπέβαλε την θέση ότι το τεστ που έκανε ο εκπαιδευτής δεν ήταν αξιόπιστο. 

Υπέβαλε τη θέση ότι οι σκύλοι Drago και Daisy είναι αυτοί που επέφεραν τα θανάσιμα τραύματα στην 46χρονη Petrana.

Τότε απήντησε ο εκπαιδευτής, εφόσον εκτιμάτε ότι δεν είναι αξιόπιστο το τεστ που διενήργησα με τους σκύλους του 28χρονου, να αφήσουμε τους σκύλους ελεύθερους να δούμε αν θα το ξανακάνουν.

Την 46χρονη φέρονται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου. Ο 28χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου, ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Σημειώνεται πως η προσκόμιση μαρτύρων στην υπόθεση έχει ολοκληρωθεί.Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις  24.9.2019 στις 09:00 το πρωί με τις τελικές αγορεύσεις .

Ο 28χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χιλ ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list, και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου. 

Home