Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠ: Απαντά σε δημοσίευμα για εμπλουτισμόν κτήριων με έργα τέχνης

Offsite Team -
11.11.2019

ΥΠΠ: Απαντά σε δημοσίευμα για εμπλουτισμόν κτήριων με έργα τέχνης

Thumbnail
Τι ορίζει ο νόμος σύμφωνα με το Υπουγείο

Σε δημοσίευμα της «Χαραυγής» για την εφαρμογή νομοθεσίας για εμπλουτισμό των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης απαντά το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι «η αναφορά ότι «ουδέν έπραξε ο αρμόδιος φορέας» δεν αποδίδει την πραγματικότητα, αφού η νομοθεσία δεν προβλέπει σε κανένα σημείο της την ύπαρξη ενός και μόνο φορέα αρμόδιου για την τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτήρια».

Αντιθέτως, προστίθεται, σύμφωνα με τον νόμο, η ευθύνη αυτή αποκεντρώνεται και εναποτίθεται σε κάθε φορέα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, Υπουργείο, Τμήμα, Ανεξάρτητη Αρχή, Ημικρατικός Οργανισμός ή Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος υπέχει την υποχρέωση τοποθέτησης έργων τέχνης στο κτήριο ή στα κτήρια που χρησιμοποιεί για μόνιμη στέγαση ή προσφορά υπηρεσιών.

«Σε συνάφεια με τα πιο πάνω, η αναφορά ότι «συστάθηκε πενταμελής ειδική επιτροπή με ευθύνη του φορέα» επίσης δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πουθενά στον νόμο», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο αυτό που ο νόμος ορίζει είναι ότι «ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας, αφενός μεν, προκηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή των προς τοποθέτηση έργων τέχνης στο κάθε κτήριο που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του και, αφετέρου δε, συστήνει «Ειδική Επιτροπή», η οποία επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν στη διαδικασία του διαγωνισμού». 

Ενημερώνει επίσης ότι με την πάροδο του χρόνου και έχοντας διαπιστώσει δυστοκία στην εφαρμογή του νόμου, το Υπουργείο «έθεσε το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο, με την υπ’ αρ. 82.992 Απόφασή του της 19ης Ιουλίου 2017 έχει επιστήσει την προσοχή των Υπουργείων στο να συμπεριλαμβάνουν στους προϋπολογισμούς των προς κατασκευή κτηρίων το ποσό που αναλογεί στην τοποθέτηση έργων τέχνης».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ανακοίνωση, με την ίδια απόφαση το Υπουργικό εξουσιοδότησε το Υπουργείο Παιδείας να εισηγηθεί την τοποθέτηση έργων σε υπό κατασκευή δημόσια κτήρια, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος καλύπτεται από εξοικονομήσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.

Το Υπουργείο, αναφέρεται, «έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση και έχουν ληφθεί αποφάσεις για τοποθέτηση έργων τέχνης τόσο στα τρία νηπιαγωγεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα όσο και στα τρία νέα έργα (Νηπιαγωγεία σε Φρέναρος, Πάφο και Τραχώνι) για τα οποία έχει περιληφθεί η σχετική πρόνοια του 1% για έργα τέχνης στον προϋπολογισμό τους».

Με βάση τον νόμο, οι υποχρεώσεις του Υπουργείου «περιορίζονται στην τήρηση δυο Μητρώων, του «Μητρώου Δημόσιων Κτηρίων» και του «Μητρώου Έργων Τέχνης» για την ενημέρωση των οποίων απαιτείται πληροφόρηση από κάθε φορέα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Home