Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΠΑΝ: Την έκθεση «Ξαναγέννηση» αξίζει να επισκεφθεί κάθε πολίτης

Offsite Team
- 19.06.2020

ΥΠΠΑΝ: Την έκθεση «Ξαναγέννηση» αξίζει να επισκεφθεί κάθε πολίτης

Thumbnail
Σε δηλώσεις του στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ

Την έκθεση «Ξαναγέννηση» αξίζει να την επισκεφθεί και να τη δει κάθε Κύπριος πολίτης, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις για την έκθεση, που πραγματοποιείται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ και η οποία άνοιξε τις πύλες της για το κοινό την Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε η έκθεση των 219 έργων ζωγραφικής που έχουν επιστραφεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά, «μετά τη γνωστή συνάντηση και συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη  Μουσταφά Ακιντζί, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, έχει μια μοναδική αξία». 

«Tην έκθεση αυτή αξίζει να την επισκεφθεί και να τη δει κάθε Κύπριος πολίτης. Και ιδιαίτερα οι νεότεροι.  Για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί είναι μια πραγματικά εξαιρετική καλλιτεχνική συλλογή, πολύ μεγάλης αξίας και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική της νεότερης πολιτιστικής Ιστορίας της Κύπρου», πρόσθεσε.

Μπορεί, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ο κορμός της να είναι η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, όμως δεν παύει να είναι παγκύπρια. 

«Συμπεριλαμβάνει έργα των μεγαλύτερων Κυπρίων ζωγράφων όπως είναι ο Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου, ο Διαμαντής, ο Κάνθος, ο Κάσιαλος, ο Χριστόφορος Σάββα κ.ά. αλλά και μια ξεχωριστή ενότητα με έργα του Νίκου Νικολαΐδη», συμπλήρωσε.

Δεύτερο, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, διότι περιλαμβάνει ένα πολύτιμο απόθεμα από 41 διαλεχτά έργα από όλα εκείνα που ξεχώρισε και κράτησε στο εργαστήριό του, στην οδό Ερμού της Αμμοχώστου, ο ίδιος ο εμβληματικός Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου.

«Μεταξύ αυτών, τα «Κύπρια Έπη» και «Η Ξαναγέννηση της Κύπρου», που έδωσε και τον τίτλο της έκθεσης. Έργα που πραγματικά σηματοδοτούν όχι μόνο τα εικαστικά πράγματα, αλλά και την ιστορία μας. Τρίτο, γιατί με την έκθεση αυτή έρχεται ένα καθαρό και καίριο μήνυμα από την Αμμόχωστο», σημείωσε.  

Όπως είπε, είναι υπενθύμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου και της πρωτοπορίας ακόμα της Αμμοχώστου στις τέχνες και τα γράμματα.  

«Επιπλέον όμως έρχεται και η αύρα εκείνης της πνευματικής ομάδας με τον Γεώργιο Πολυβίου Γεωργίου, τον Νίκο Βραχίμη, τον Μήτσο Μαραγκό, τον Ευάγγελο Λούη Λουίζο, τον Νίκο Ζανεττίδη, την Κλαίρη Αγγελίδου, τον Αντώνη Ψαθά και τον Νίκο Αγγελίδη, που κατά καιρούς ήταν η καλλιτεχνική ομάδα της Πινακοθήκης και είχε μάλιστα ως Συμβούλους τον Διαμαντή και τον Κάνθο», πρόσθεσε.  

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Προδρόμου, με την παρουσία έργων μεγάλων Ελλαδιτών ζωγράφων, που φιλοξενούσε η Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, όπως των Κόντογλου, Τσαρούχη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.ά., υπενθυμίζει την ενότητα του εθνικού πολιτιστικού χώρου.  

«Τέταρτο, γιατί η έκθεση αυτή, από περίεργη συγκυρία, με την επιστροφή ενός ετερογενούς συνόλου διασωθέντων έργων τέχνης, συμπεριλαμβάνει και μια ξεχωριστή συλλογή 24 έργων του Στέλιου Βότση, όπως είχε τότε φτάσει πίσω στην Αμμόχωστο από ατομική έκθεσή του στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται 63 έργα προσωπογραφίες του ιδιότυπου και πολύπλευρου διανοούμενου Μιχάλη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είχε αναπαραστήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των προσωπικοτήτων της πόλης της Αμμοχώστου», συμπλήρωσε.  

Όπως είπε, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι γιατί είναι σίγουρα μια σπουδαία έκθεση «που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Κρατική Πινακοθήκη». 

 

«Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, αλλά ιδιαίτερα τον δρα Γιάννη Τουμαζή που και τώρα επιμελείται την έκθεση», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για να μπορέσουν να επισκεφθούν την Έκθεση συστηματικά και τα σχολεία μας, «θα παρατείνουμε τη διάρκειά της μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου».  

«Θα προσπαθήσουμε και αυτές τις μέρες να οργανώσουμε σχολικές επισκέψεις. Ισχύουν όμως ακόμα περιορισμοί στις επισκέψεις και άλλες ανάλογες δραστηριότητες των σχολείων. Για αυτό επιφυλασσόμαστε για να διοργανωθούν σχολικές επισκέψεις το Φθινόπωρο, με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να πάνε τα παιδιά να δουν αυτή την έκθεση. Στο μεταξύ όμως είναι ήδη εκεί και  απευθύνουμε  έκκληση στο ευρύτερο κοινό να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να την επισκεφθεί», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

ΚΥΠΕ

Home