Υπ.Υγείας: Σημασία προσέγγισης αγοράς φαρμάκων ΕΕ ως ενιαία

Υπ.Υγείας: Σημασία προσέγγισης αγοράς φαρμάκων ΕΕ ως ενιαία

Τη σημασία του να προσεγγίσουμε την αγορά φαρμάκων της ΕΕ ως ενιαία αγορά, επεσήμανε σε παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, Κωσταντίνος Ιωάννου.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός υπογράμμισε ότι "η τρέχουσα αναθεώρηση των κανονισμών αποτελεί ένα θετικό και απαραίτητο βήμα για να διασφαλιστεί η προώθηση της πραγματικής καινοτομίας στον τομέα των φαρμάκων".  Τόνισε δε ότι "ειδικά σε μικρές αγορά όπως είναι η Κύπρο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η εξεύρεση τρόπων ισότιμης πρόσβασης όλων των κρατών μελών σε νέες κοστοβόρες θεραπείες".

Το θέμα της βελτίωσης της πρόσβασης στα φάρμακα, οι προκλήσεις του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού συστήματος και τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να προταθούν ως ιδέες στη νέα Κομισιόν στο συγκεκριμένο τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Ακολούθως κατά τη δημόσια συζήτηση, με θέμα τη συμβολή του τομέα της υγείας στην Οικονομία της Ευημερίας και έμφαση στην ψυχική υγεία, την υγιή γήρανση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, ο Υπουργός Υγείας τόνισε "την ανάγκη όπως τα κράτη μέλη και η Επιτροπή εργαστούν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία".  

Όπως έγινε γνωστό, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας είχε διμερή συνάντηση με την Κύπρια Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τρόφιμων Στέλλα Κυριακίδου, την πρώτη που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτρόπου και κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα των αρμοδιοτήτων τους και να προετοιμάσουν την επικείμενη επίσκεψη της Επιτρόπου στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.  

Ακολούθως ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε και με τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας στον τομέα της υγείας. 

Όπως αναφέρεται , ο Υπουργός Υγείας "έτυχε σχετικής ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε σχέση με την κοινή διαπραγμάτευση για εξασφάλιση φαρμάκων για αντιμετώπιση της Ηπατίτιδα".  "Έθεσε, επίσης, τα πρόσφατα ζητήματα που προέκυψαν στο θέμα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών, με στόχο την επίλυση των επιμέρους θεμάτων, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα".  

Τέλος ο Κ.Ιωάννου συναντήθηκε με την ομόλογό του της  Ισπανίας Marie Luisa Carcedo Roces, με την οποία συμφώνησαν την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

ΚΥΠΕ

 

Home