Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

100.000 στείρα κουνούπια απελευθερώνονται εβδομαδιαίως στη Λάρνακα - Ακολουθεί η Λεμεσός

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 02.07.2023

100.000 στείρα κουνούπια απελευθερώνονται εβδομαδιαίως στη Λάρνακα - Ακολουθεί η Λεμεσός

Έτσι θα καταπολεμήσουμε τα εισβλητικά κουνούπια - Έρχονται στείρα κουνούπια από Αυστρία

100.000 στείρα αρσενικά κουνούπια φθάνουν κάθε εβδομάδα στην Κύπρο, με σκοπό να εξαλειφθούν τα κουνούπια Aedes aegypti που εντοπίστηκαν και εξαπλώθηκαν στην Λάρνακα. 

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ένωσαν δυνάμεις με τους Δήμους και έθεσαν σε εφαρμογή πολλές δράσεις όπως για παράδειγμα οι ψεκασμοί που γίνονται. Οι δράσεις αυτές, έφεραν αποτέλεσμα, αφού μείωσαν τα εισβλητικά κουνούπια. 

Η μείωση όμως των κουνουπιών δεν είναι αρκετή, γι’αυτό και το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος καταπολέμησης του κουνουπιού Aedes aegypti στο Κίτι, με τη μέθοδο εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών (Sterile Insect Technique SIT) η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον. 

Όπως εξήγησε στην OffsiteNews ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, κάθε εβδομάδα στην Κύπρο φθάνουν 100.000 στειρωμένα αρσενικά κουνούπια από την Αυστρία και πιο συγκεκριμένα από το εργαστήριο τους Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. 

Η εξαπόλυση των αρσενικών κουνουπιών θα πραγματοποιείται από το έδαφος (π.χ. με αυτοκίνητο) ή από τον αέρα (π.χ. με drone). 

Ο κ. Ηροδότου, θέλοντας να εφησυχάσει τους πολίτες τόνισε πως με την εξαπόλυση των αρσενικών κουνουπιών ίσως παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των κουνουπιών, ωστόσο αυτό δεν θεωρείται ανησυχητικό. Τα στείρα αρσενικά κουνούπια δεν είναι επιβλαβή, αφού αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπάνε και τα στείρα δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

Το πρόγραμμα του υπουργείο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το τέλος του έτους. 

Έρχονται κουνούπια και από την Ιταλία

Μετά την Λάρνακα, το πρόγραμμα εξαπόλυσης στείρων κουνουπιών, αναμένεται ότι θα επεκταθεί και στην Λεμεσό για την εξαφάνιση του κουνουπιού Aedes albopictus, αλλιώς «τίγρης». 

Λάρνακα και Λεμεσός, ήταν οι δύο επαρχίες όπου τα συγκεκριμένα είδη κουνουπιών εισέβαλαν και έμειναν, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για περιορισμό τους. 

Τα στείρα κουνούπια τα οποία θα συμβάλουν στην εξαφάνιση του «τίγρη» θα φθάνουν από την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, το κουνούπι Aedes albopictus έχει εγκατασταθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

«Ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να κρατηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών αυτών σε χαμηλά επίπεδα. Όσο πιο λίγα κουνούπια μείνουν, τόσο λιγότερος είναι και ο κίνδυνος να μεταδοθούν ασθένειες». 

Ερωτηθείς ο κ. Ηροδότου το πότε θα εφαρμοστεί το πιλοτικό στην Λεμεσό, απάντησε πως αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.  

Home