Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

150.000 οι διαβητικοί στην Κύπρο - Επικαιροποιείται η Εθνική Στρατηγική

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 09.11.2023

150.000 οι διαβητικοί στην Κύπρο - Επικαιροποιείται η Εθνική Στρατηγική

Οι 5 άξονες της Στρατηγικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς

Οδηγίες για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη έδωσε η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη. Μια Εθνική Στρατηγική η οποία είχε συνταχθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2016. 

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews αρμόδια πηγή από το υπουργείο Υγείας στόχος είναι να συνταχθεί σχέδιο δράσης και κοστολόγηση των δράσεων.

Η επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική θα βασίζεται στους εξής 5 άξονες:

Α) Πρόληψη

Β) Έγκαιρη Διάγνωση 

Γ) Επανένταξη - Φροντίδα

Δ) Καταγραφή Περιστατικών 

Ε) Έρευνα

Η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής είναι χρόνιο αίτημα τόσο των ίδιων των διαβητικών ατόμων, όσο και των βουλευτών. Άλλωστε από το 2022 είχε ξεκινήσει συζήτηση στη Βουλή και πιο συγκεκριμένα στην επιτροπή Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς την περίθαλψη ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, η ανάγκη για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και για εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο ΓεΣΥ.

Στην Κύπρο σήμερα, σύμφωνα και με τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο, εκτιμάται πως υπάρχουν 150.000 άτομα, ανήλικα παιδιά και ενήλικες, που πάσχουν από διαβήτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη 537 εκατομμύρια ενήλικες (20-79 ετών) ζουν με διαβήτη ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που πάσχουν με διαβήτη προβλέπεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045.

Στον πίνακα φαίνονται αναλυτικά τα ποσοστά τις Κύπρου για το 2021 σε σχέση με τα διαβητικά άτομα

1

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά τα στοιχεία για όλες τις χώρες <<<

Τα προβλήματα των ασθενών

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου κ. Στέλλα Σκουρουμούνη μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε πως «έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία».

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του Συνδέσμου, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης συνοδών για τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη και φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. «Οι συνοδοί αυτοί εάν υπήρχαν στα σχολεία θα μπορούσαν να προχωρούν στις απαραίτητες μετρήσεις των μαθητών και να τους χορηγούν την ινσουλίνη». 

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής αφού όπως είπε «χρόνο με χρόνο αλλάζουν όλα τα δεδομένα και έχουν γίνει άλματα στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Πρέπει και εμείς σαν Κύπρος να ακολουθήσουμε. Πρέπει να γίνει προσπάθεια για βελτίωση του τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης».

Την ίδια ώρα η κ. Σκουρουμούνη αναφέρθηκε και στις ιατρικές συσκευές που δίνονται μέσω ΓεΣΥ. Εξήγησε πως σε άτομα μέχρι 25 ετών που πάσχουν από διαβήτη τους δίνεται η συσκευή χορήγησης της ινσουλίνης χωρίς τρύπημα και οι αυτόματοι μετρητές σακχάρου. Συγκεκριμένα η μέτρηση αυτή γίνεται αφού πρώτα τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο του σώματος του ατόμου που πάσχει από διαβήτη και μέσω εφαρμογής στο κινητό μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθεί το ζάχαρο ανά πάσα στιγμή. 

Αίτημα των ασθενών προς τον ΟΑΥ είναι όπως στα άτομα που είναι ινσουλινοεξαρτώμενα να τους παρέχονται δωρεάν οι μετρητές σακχάρου ανεξαρτήτου ηλικίας. «Ενώ για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη Τύπου 2, ζητήσαμε να δίνεται σε όσους το συστήνει ο γιατρός τους». 

0
Home