Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

4 τρόποι που στα χέρια φαίνονται πιθανά προβλήματα στα νεφρά

Offsite Team -
23.05.2022 - 07:04

4 τρόποι που στα χέρια φαίνονται πιθανά προβλήματα στα νεφρά

Πρόβλημα στα νεφρά: Ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε στα χέρια

Τα νεφρά είναι μικρά όργανα (περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς ενηλίκου) αλλά εκτελούν πολύ σημαντικό έργο. Και όταν σας στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή.

Σε αντίθεση με το ήπαρ, το οποίο εκτελεί περισσότερες από 500 σημαντικές λειτουργίες, τα νεφρά έχουν λίγες, αλλά ζωτικής σημασίας ευθύνες για την ευημερία μας. “Τα νεφρά μας εκτελούν μερικές πολύ βασικές αλλά ζωτικές λειτουργίες”, εξηγεί ο δρ. Conor O’Flynn, αναφέροντας “κυρίως τη διήθηση των αποβλήτων από το αίμα και την απομάκρυνση της περίσσειας νερού στο σώμα, που παράγουμε με τη μορφή ούρων”.

Σκεφτείτε μόνο ότι όλο το αίμα στο σώμα σας περνά από τα νεφρά σας περίπου 40 φορές την ημέρα, όπου φιλτράρεται από περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικές μονάδες, που ονομάζονται νεφρώνες (nephrons).

Τα νεφρά βρίσκονται πιο χαμηλά από τον θώρακα, επομένως μπορεί να σας εκπλήξει αν ανακαλύψετε ότι κάποια πιθανά προβλήματα μπορεί να εκδηλωθούν στα χέρια.

Πρόβλημα στα νεφρά: Ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε στα χέρια

Πρήξιμο

“Το πρήξιμο των χεριών μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα”, λέει ο δρ. O’Flynn. “Προφανώς ένας τραυματισμός όπως ένα κάταγμα οστού, διάστρεμμα ή εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, όπως και η αρθρίτιδα. Αλλά τα πρησμένα χέρια μπορεί επίσης να προκληθούν από προβλήματα στα νεφρά”.

Επειδή τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα και στη συνέχεια παράγουν ούρα, όταν τα νεφρά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτό το υγρό μπορεί να παραμείνει στο σύστημα αντί να αποβληθεί. Αυτή η συσσώρευση υγρού μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των δακτύλων και των χεριών, καθώς και των ποδιών και των αστραγάλων. Εάν προσέξετε πρήξιμο σε αυτά τα άκρα, ειδικά μαζί με άλλα συμπτώματα νεφρικών προβλημάτων, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αλλαγές στα νύχια

Τα νύχια των χεριών (και των ποδιών, επίσης) μπορούν να σας πουν πολλά για το τι συμβαίνει με διάφορες πτυχές της υγείας σας, όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς, ακόμη και καρκίνο. Υπάρχουν αρκετά σημάδια νεφρικών προβλημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν στα νύχια. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • ένα λευκό χρώμα στο πάνω μέρος ενός ή περισσότερων νυχιών και ένα κανονικό έως κοκκινωπό καφέ χρώμα από κάτω (μισά-μισά νύχια)
  • ωχρά νύχια και λευκές λωρίδες που διατρέχουν ένα ή περισσότερα νύχια (νόσος Muehrcke)

Γιατί η νεφρική νόσος οδηγεί σε αλλαγές στα νύχια; Τα νεφρά συνήθως φιλτράρουν τα απόβλητα αζώτου. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν, αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται και προκαλούν αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών των χεριών και των ποδιών.

Ξηρό δέρμα με φαγούρα

Ένα απρόσμενο σημάδι νεφρικής νόσου μπορεί να είναι το ξηρό δέρμα με φαγούρα, που προκαλείται από μια ανισορροπία μετάλλων. Το ξηρό και κνησμώδες δέρμα μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας μετάλλων και των νόσου στα οστά, που συχνά συνοδεύουν την προχωρημένη νεφρική νόσο. Αυτό συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

Τα ξηρά και με κνησμό χέρια μπορεί να σηματοδοτούν άλλα πιθανά προβλήματα, φυσικά, όπως η αφυδάτωση και η υπερβολική χρήση απολυμαντικού χεριών. Εάν εμφανίζεται μαζί με άλλα σημάδια νεφρικής νόσου, όπως η συχνή επιθυμία για ούρηση, αυτά τα δύο μπορεί να σχετίζονται.

“Όταν τα φίλτρα που βρίσκονται μέσα στα νεφρά καταστραφούν, μπορεί να νιώθετε πιο συχνά και πιο έντονα την ανάγκη για ούρηση”, λέει ο δρ. O’Flynn. “Μπορεί να υπάρξει σημαντική αύξηση της πίεσης κατά την ούρηση, ενώ και καθαυτά τα ούρα ίσως αλλάξουν: φαίνονται πιο αφρώδη, ή ακόμα και με φυσαλίδες. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ούρα, κάτι που είναι δείκτης μεγαλύτερων νεφρικών προβλημάτων».

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν όπως θα έπρεπε, οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές χρώματος στο δέρμα. Οι πιο πιθανές αλλαγές στο χρώμα είναι:

  • ένα ανθυγιεινό χλωμό χρώμα
  • γκριζωπό
  • κιτρινωπό
  • σκουρόχρωμο
  • καθώς και πιο παχύ δέρμα με εξογκώματα και βαθιές γραμμές

Επιπλέον, κύστεις και κηλίδες που μοιάζουν με λευκά στίγματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από παρατεταμένες περιόδους γρατσουνίσματος με φαγούρα στο δέρμα.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στα χέρια σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν θα μπορούσαν να υποδεικνύουν προβλήματα στα νεφρά σας.

Πηγή: iatropedia.gr

Υπερτροφές: Επικίνδυνες ή ωφέλιμες για την υγεία;

Offsite Team -
01.07.2022 - 22:59

Υπερτροφές: Επικίνδυνες ή ωφέλιμες για την υγεία;

Η επιστήμη δεν έχει πειστεί ακόμα για τη διατροφική τους αξία

Oλο και περισσότεροι καταναλωτές προσθέτουν στη διατροφή τους τις περίφημες υπερτροφές. Η επιστήμη ωστόσο δεν έχει πειστεί ακόμα για τη διατροφική τους αξία.

Σκόνες από εξωτικές ρίζες, smoothies που περιέχουν μούρα, φύκια με θεραπευτικές ικανότητες και σπόροι κάθε είδους είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που προωθούνται έντονα μέσω διαδικτύου τα τελευταία χρόνια.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα προϊόντα <<<

Υποσχέσεις

Τα προϊόντα αυτά υπόσχονται γυμνασμένο σώμα μαζί με άλλες ευεργετικές ιδιότητες για όποιον τα επιλέξει, από μείωση του σωματικού πόνου και άγχους, βελτίωση της εγκεφαλικής απόδοσης, εξάλειψη του διαβήτη έως και εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που έχει εντάξει σε μεγάλο βαθμό τις υπερτροφές ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η επιστημονική κοινότητα όμως δεν φαίνεται να είναι απόλυτα πεπεισμένη για τα αποτελέσματα που υπόσχονται.

Hδη, από τα τέλη του 2020, το γερμανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) είχε επισημάνει για τις ιδιότητες των Superfoods: «Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το αν οι υπερτροφές προσφέρουν όσα υπόσχονται, εξαρτάται από το εκάστοτε προϊόν».

«Superfoods και συμπληρώματα διατροφής: Επικίνδυνα ή ωφέλιμα για την υγεία;» Αυτός είναι και ο τίτλος επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η Ομοσπονδιακή Yπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή και Ασφάλειας Τροφίμων σε συνεργασία με το BfR στο Βερολίνο αυτό το διήμερο.

Αντιρρήσεις από την επιστημονική κοινότητα

Η Γερμανική Eνωση Τροφίμων θεωρεί ότι ο όρος «υπερτροφή» είναι καθαρά τέχνασμα του μάρκετινγκ ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η θρεπτική αξία των υπόλοιπων τροφίμων, καθώς δεν υπάρχουν διαφορές ούτε στα χαρακτηριστικά, ούτε στην ποιότητα τους και θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά τα ίδια πρότυπα ασφαλείας κατά τον διατροφικό τους έλεγχο.

Ο Πέτερ Νικ, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Καρλσρούης, διεξήγαγε έρευνα και εντόπισε πολλά Superfoods που δεν είναι ασφαλή.

«Οι υπερτροφές εισάγονται συνήθως από εξωτικές περιοχές με τροπικό κλίμα, όπου συνιστούν τμήμα της διατροφικής αλυσίδας ή και του θεραπευτικού συστήματος» λέει. Με την εξαγωγή τους αποκόπτονται από τη γνώση για την αξιοποίησή τους κι έτσι αρχίζουν τα προβλήματα.

Η τάση αυτή εξάλλου οδήγησε στη μεγαλύτερη ζήτηση τέτοιων τροφίμων με αποτέλεσμα οι χώρες εξαγωγής να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, ειδικά σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Δημιουργία πλασματικών προϊόντων

Αυτό οδηγεί στη δημιουργία πλασματικών προϊόντων, που κυκλοφορούν όμως στην αγορά με την ετικέτα των γνήσιων.

«Οι εταιρίες και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και υποψιασμένοι και να διαβάζουν τις πρώτες ύλες στη συσκευασία» αναφέρει ο γερμανός επιστήμονας.

Σε έρευνα που έγινε από τον ίδιο σε smoothies που θα έπρεπε να εμπεριέχουν σπόρους chia βρέθηκε βασιλικός! «Σε μεγάλες ποσότητες ο βασιλικός μπορεί να καταστεί τοξικός, κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο» λέει ο Νικ.

Ανάλογο παράδειγμα καταγράφηκε και με ένα είδος τσαγιού που ενώ διαφημιζόταν έντονα για τα οφέλη που παρείχε, κατά την επεξεργασία του βρέθηκαν μέσα φύλλα γαρυφαλλιάς χωρίς ωστόσο να αναγράφεται το συγκεκριμένο συστατικό στη συσκευασία, κάτι που μπορεί να βλάψει την υγεία των εγκύων.

Κενά στην εφαρμογή του νόμου

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στην παραπλανητική αυτοπροβολή των προϊόντων. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι να παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για το εκάστοτε προϊόν, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει καθώς, σύμφωνα με την Γιούλια Ζαουσμικάτ, διατροφολόγο και σύμβουλο του κέντρου καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπάρχει σημαντική έλλειψη ελέγχου των παράλογων υποσχέσεων των Superfoods που διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

Κατάλληλο μάρκετινγκ

Οι περισσότεροι προμηθευτές τροφίμων βρίσκονται εκτός Ευρώπης με αποτέλεσμα ο γερμανικός μηχανισμός να μην μπορεί να αντιδράσει σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, οι εταιρείες τροφίμων βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην προώθηση των Superfoods και των συμπληρωμάτων διατροφής μέσω των social media και των influencers που συνεργάζονται μαζί τους με υψηλό χρηματικό αντίτιμο.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο, οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να θεωρηθεί υπερτροφή, ακόμη και το αλάτι, αρκεί να έχει χτιστεί από πριν το κατάλληλο μάρκετινγκ.

Πηγή: DeutcheWelle.gr

Home