Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Covid-19: Το Lagevrio μειώνει τη θνητότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Offsite Team -
11.08.2022 - 16:03

Covid-19: Το Lagevrio μειώνει τη θνητότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Σημαντικά όπλα κατά της πανδημίας οι από του στόματος θεραπείες κατά της νόσου

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται η αντιική θεραπεία Lagevrio (molnupiravir), κατά της Covid-19, με τα πορίσματα επιστημονικών μελετών σε ότι αφορά την ωφελιμότητά της στην αντιμετώπιση της νόσου να είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά. Ανά το παγκόσμιο - και στην Κύπρο - η χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου ενδείκνυται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο.

Μια νέα έρευνα (real world experience) που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δρα Robert Flisiak, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Lagevrio σε νοσηλευόμενους ασθενείς, κατά την επικράτηση της μετάλλαξης Omicron SARS-CoV-2. 

Μεταξύ 11.822 ασθενών που νοσηλεύτηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2020, και συμπεριλήφθηκαν στην βάση δεδομένων SARSTer που διατηρεί η χώρα, 590 υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Απριλίου 2022, την περίοδο κυριαρχίας της Omicron SARS-CoV-2. Το σκεύασμα χορηγήθηκε σε 203 ασθενείς, ενώ 387 δεν έλαβαν κάποιο αντιιικό σχήμα. Και οι δύο ομάδες διατηρούσαν παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς το φύλο, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την ηλικία, επιτρέποντας άμεσες συγκρίσεις.

Στους ασθενείς που δεν έλαβαν αντιική θεραπεία (στην προκειμένη περίπτωση το lagevrio) χρειάστηκε να τους χορηγηθεί Dexamethasone (δεξαμεθαζόνη) και Baricitinib (μπαρισιτινίμπη). Η θεραπεία με Lagevrio είχε ως αποτέλεσμα μια στατιστικά σημαντική μείωση της θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 28 ημερών (9,9 % έναντι 16,3%), η οποία ήταν ιδιαίτερα εμφανής στον πληθυσμό ασθενών άνω των 80 ετών που έλαβαν θεραπεία τις πρώτες 5 ημέρες της νόσου (14,6% έναντι 35,2%). Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Lagevrio χρειάστηκαν επίσης συμπλήρωμα οξυγόνου λιγότερο συχνά από εκείνους χωρίς αντιικά (31,7 έναντι 49,2%). Δεν παρατηρήθηκε διαφορά σε ότι αφορά στο χρόνο νοσηλείας μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του Lagevrio μείωσε τη θνησιμότητα, κυρίως στους ασθενείς άνω των 80 ετών. 

 molnupiravir.jpg

Σχετικά με το Lagevrio

To Lagevrio, που κυκλοφορεί στην Κύπρο από τα μέσα Ιανουαρίου, έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 8500 ασθενείς. Εξ αυτών, μόλις το 5% χρειάστηκε τελικά νοσηλεία για την Covid-19. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ούτε υπάρχουν αναφορές για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ύστερα από την χορήγηση του φαρμάκου.

Μελέτες που διενεργήθηκαν δεικνύουν ότι το Lagevrio είναι αποτελεσματικό στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%.

Το φάρμακο συνταγογραφείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19, οι οποίοι ενδέχεται να αναπτύξουν βαριά νόσο, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ. Στη βάση πρωτοκόλλου, οι συνταγογράφηση γίνεται από από προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων, παθολόγους, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολόγους – ογκολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους, γηρίατρους και διατίθεται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ όλων των πόλεων.

Home