Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δρ. Διέτης: Ασφαλείς στην Κύπρο αν εμβολιαστεί πέραν του 40%

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 26.10.2020

Δρ. Διέτης: Ασφαλείς στην Κύπρο αν εμβολιαστεί πέραν του 40%

Thumbnail

Εκτίμηση με βάση μελέτες και όχι ο στόχος: Πέραν του 40% του πληθυσμού της Κύπρου θα πρέπει να εμβολιαστεί για να θεωρηθούμε ασφαλείς από κορωνοϊό/Φεβρουάριο - Μάρτιο αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί/Ποιοι δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Κι ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η οποία οδηγεί τις κυβερνήσεις αρκετών χωρών να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για το εμβόλιο κατά του covid-19.

Αυτή τη στιγμή μελετώνται πάνω από 160 εμβόλια, από τα οποία τα 40 βρίσκονται σε κλινικές μελέτες. Όπως έγινε ήδη γνωστό, από τα 40 αυτά δοκιμαστικά εμβόλια, αρκετά βρίσκονται στην τελική φάση της κλινικής μελέτης, δηλαδή την φάση 3. 

Οι τρεις φάσεις 

Θέλοντας να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στο αναγνωστικό μας κοινό αναφορικά με τις μελέτες των εμβολίων και ως προς το που οδεύουμε, επικοινωνήσαμε με τον Δρ. Νικόλα Διέτη, Επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Όπως μας δήλωσε ο Δρ. Διέτης, οι δύο πρώτες φάσεις των κλινικών μελετών των εμβολίων μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, ειδικά σε περιπτώσεις όπως τον κορωνοϊό που πρόκειται για πανδημία. 

«Στις φάσεις 1-2 χορηγείται το εμβόλιο σε υγιείς ανθρώπους έτσι ώστε να εξακριβωθεί εάν είναι ή όχι ασφαλές. Παράλληλα οι ερευνητές εξετάζουν στις δύο αυτές φάσεις κατά πόσο το εν λόγω εμβόλιο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Διέτης. 

Από την μελέτη τουλάχιστον 5 εμβολίων έχει καταγραφεί ότι έχουν βραχυπρόθεσμη ασφάλεια ενώ από την χορήγησή τους παρατηρούνται μικρές αλλά διαχειρίσιμες παρενέργειες. Σύμφωνα με τον Δρ. Διέτη, τα εμβόλια αυτά έχει γίνει γνωστό ότι παράγουν αντισώματα

Σημαντική η τρίτη φάση

Όπως δήλωσε στην Offsite ο Δρ. Νικόλας Διέτης, κατά την τρίτη φάση της κλινικής μελέτης, τα εμβόλια χορηγούνται σε χιλιάδες υγιείς ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν κατά πόσο προστατεύεται ένας υγιής άνθρωπος από κάποια μόλυνση ενώ του έχει ήδη χορηγηθεί το εμβόλιο.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, όταν ένα εμβόλιο παράγει αντισώματα, δεν συμβαίνει ότι τα αντισώματα αυτά θα είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να προστατευτούμε από κάποια άλλη μόλυνση. 

«Όταν μας χορηγείτε ένα εμβόλιο, αυξάνονται ταυτόχρονα τα αντισώματά μας. Άρα όσο έχουμε αυξημένα αντισώματα, είμαστε σχετικά προστατευμένοι», τόνισε ο Δρ. Διέτης. Πρόσθεσε δε πως τα αντισώματα σιγά-σιγά με την πάροδο των μηνών μειώνονται. 

Ποια είναι όμως η απάντηση στο ερώτημα «πόσο γρήγορα μειώνονται τα αντισώματα από τα εμβόλια του κορωνοϊού που εξετάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή;»

Σύμφωνα με τον Δρ. Διέτη όταν και εφόσον ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες θα δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που δικαιολογημένα προκύπτουν από ερευνητές αλλά και πολίτες. 

Τα 3 επικρατέστερα 

Βάσει και των όσων ανακοινώνονται, σύμφωνα με τον Δρ. Διέτη, αυτή τη στιγμή τα τρία επικρατέστερα εμβόλια που βρίσκονται στη φάση 3 και μελετώνται είναι τα εξής:

  • Εμβόλιο Moderna 
  • Εμβόλιο Astra Zeneca 
  • Εμβόλιο Pfizer

Θέλοντας να εξηγήσει τα όσα ειπώθηκαν για εξεύρεση εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους, ο Δρ. Διέτης τόνισε πως «πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της τρίτης φάσης. Από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα εξαρτηθεί εάν θα έχουμε εμβόλιο ή όχι τελικά».

Πάντως ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, πρόσφατα ανακοίνωσε πως εάν ένα εμβόλιο προστατεύει πάνω από 50%, τότε θα μπορεί να του δοθεί έγκριση. Αφού μελετηθούν τα συμπεράσματα που θα εκδοθούν μετά το τέλος της τρίτης φάσης τότε θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες της επίσημης έγκρισης του εμβολίου. 

Αρκετά μεγάλος αριθμός επιστημόνων υποθέτουν ότι βάσει και των μέχρι στιγμής δεδομένων, θα μπορούμε να εμβολιαστούμε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Πέραν του 40% πρέπει να εμβολιαστούμε

Ερωτηθείς ο Δρ. Διέτης αναφορικά με το τι ποσοστό του πληθυσμού της Κύπρου θα πρέπει να εμβολιαστεί δήλωσε το εξής: 

«Οι μελέτες δείχνουν ότι σύμφωνα με το ποσοστό της μετάδοσης του ιού, τα χαρακτηριστικά του αλλά και τις εμπειρίες που έχουμε από άλλους ιούς, θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστεί πέραν του 40% των πολιτών για να θεωρήσουμε ότι είμαστε ασφαλείς».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Διέτης, το ποσοστό αυτό είναι μια εκτίμηση βασισμένη σε μελέτες, ωστόσο είναι πολύ ρευστό γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρόσθεσε δε πως δεν σημαίνει ότι το 40% είναι ο στόχος.

Οι αρνητές και ποιοι δε θα μπορούν να εμβολιαστούν

Μπορεί εντός των επόμενων μηνών να έχουμε αποτελέσματα και να ξεκινήσουν να κυκλοφορούν οι πρώτες παρτίδες εμβολίων, ωστόσο, από τώρα έχουν καταγραφεί κάποια προβλήματα.  

«Εάν το εμβόλιο σε προστατεύει για παράδειγμα 60%, αυτό σημαίνει ότι πιθανόν τέσσερις στους δέκα πιθανόν να μολυνθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Διέτης αριθμώντας το εν λόγω ζήτημα ως το πρώτο πρόβλημα.

Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι θα υπάρξει ένα ποσοστό του πληθυσμού οι οποίοι θα αρνηθούν να εμβολιαστούν. 

Το τρίτο και ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δρ. Διέτη, είναι πως θα υπάρξει και ένα ποσοστό του πληθυσμού που δεν θα μπορεί να εμβολιαστεί. Όπως εξήγησε «υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών που εξαιρούνται από τις κλινικές μελέτες όπως για παράδειγμα οι έγκυες, οι καρκινοπαθείς, οι άνδρες που έχουν χρόνιες ασθένειες του καρδιαγγειακού. Από τη στιγμή που στις πιο πάνω συγκεκριμένες ομάδες απαγορεύτηκε να λάβουν μέρος στις κλινικές μελέτες, δε θα μπορεί να τους χορηγηθεί το εμβόλιο όταν θα κυκλοφορήσει γιατί δε θα υπάρχουν δεδομένα για το τι και εάν θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους».

Παράλληλα τόνισε πως από την στιγμή που οι πιο πάνω κατηγορίες ασθενών, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δε θα μπορεί να τους χορηγηθεί το εμβόλιο, τότε όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατέψουμε αυτά τα άτομα. 

Ως καταληκτικό σχόλιο ο Δρ. Διέτης εξέφρασε την άποψη πως «όσοι περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο καλύτερα θα είμαστε». 

Home