Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εφημερεύοντα ιατρεία: Πάει για επέκταση 3 ωρών το ωράριο τους

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
01.06.2023

Εφημερεύοντα ιατρεία: Πάει για επέκταση 3 ωρών το ωράριο τους

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ - Έγιναν 7,861 επισκέψεις σε 10 μήνες

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων σχεδιάζει το επόμενο διάστημα υπουργείο Υγείας. Ο θεσμός των εφημερευόντων ιατρείων μετρά σχεδόν ένα χρόνο εφαρμογής, με τις επισκέψεις ολοένα και να αυξάνονται.

Τον περασμένο Ιούλιο (2022) όταν ξεκινούσαν την λειτουργία τους τα εφημερεύοντα ιατρεία, πολλοί ίσως να πίστεψαν πως δεν θα υπήρχε ανταπόκριση από πλευράς ασθενών. Ο σκοπός της λειτουργίας τους είναι ξεκάθαρος, και δεν είναι άλλος από την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών σε περίπτωση έκτακτων προβλημάτων υγείας.

Ο θεσμός αξιολογείται εβδομαδιαία και θεωρείται βέβαιο πως με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή του, θα γίνουν και διορθωτικές κινήσεις.

Μια από αυτές, όπως πληροφορείται η OffsiteNews, την οποία εισηγείται η ίδια η υπουργός Υγείας είναι και η επέκταση του ωραρίου τους κατά 3 ώρες.

Υπενθυμίζεται πως στην παρούσα φάση, τα εφημερεύοντα ιατρεία τα Σάββατα λειτουργούν από τις 9:00-17:00, ενώ τις Κυριακές και τις αργίες το ωράριο είναι 15:00-19:00.

Η υπουργός Υγείας έχει θέσει ως στόχο να λύσει το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα που καταγράφονται στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών (ΕΔΩ το ρεπορτάζ της OffsiteNews) -και όχι μόνο- γι’αυτό και άπαντες στο υπουργείο εργάζονται πυρετωδώς ούτως ώστε να παρθούν σύντομα οι αποφάσεις και να τεθούν σε εφαρμογή, για το καλό πάντοτε του ασθενή. 

Σε περίπτωση συμφωνηθεί η επέκταση του ωραρίου των εφημερευόντων ιατρείων, τότε υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ θα πρέπει να ψάξουν και για περισσότερους γιατρούς οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εφημερίες. Σημειώνεται πως στις εφημερίες κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα εφημερεύουν οι γιατροί του ΟΚΥπΥ, ενώ τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα είναι ιδιώτες γιατροί εντός ΓεΣΥ. 

Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η OffsiteNews, κατά του πρώτους 10 μήνες λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων (09/07/2023 – 07/05/2023), λήφθηκαν συνολικά 8,736 τηλεφωνικές κλήσεις σε παγκύπρια βάση.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 7,861 επισκέψεις ενηλίκων και παιδιών. Το 57% των συνολικών επισκέψεων αφορούσε επισκέψεις παιδιών και το υπόλοιπο 43% επισκέψεις ενηλίκων.

Σε διάστημα 2 μηνών (από 1η Μαρτίου-τέλος Απριλίου) καταγράφηκαν συνολικά 2.125 επισκέψεις, αφού για το διάστημα Ιούλιος ‘22-Φεβρουάριος ‘23 πραγματοποιήθηκαν 5,736 επισκέψεις στα εφημερεύοντα ιατρεία. 

 

Home