Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκυμοσύνη: Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι καθημερινά;

Offsite Team -
26.09.2022 - 22:00

Εγκυμοσύνη: Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι καθημερινά;

Thumbnail
Όσα πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου

Η παροχή κατάλληλων διαιτητικών συμβουλών είναι απαραίτητες σε όλες τις έγκυες. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι η ανεπαρκής διατροφή κατά την κύηση επηρεάζει αρνητικά την ενδομήτρια ανάπτυξη και προκαλεί εμβρυικές δυσπλασίες, ενώ μπορεί να ευθύνεται και για αναιμία και προωρότητα.

Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι;

Ίσως να έχεις ακούσει κυρίως από τους πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, ότι μια έγκυος πρέπει να τρώει για δύο. Λάθος! Η επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για τον μεταβολισμό της ιδίας, την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα, την αύξηση του μεγέθους της μήτρας και των μαστών και το επιπλέον λίπος κατά τις 40 εβδομάδες της κύησης, αντιστοιχεί μόλις σε δύο φέτες ψωμί και 100ml γάλα την ημέρα. Υπολογίζεται ότι οι ανάγκες μιας εγκύου γυναίκας δεν υπερβαίνουν τις 2000-2500kcal την ημέρα κατά το δεύτερο και τρίτο μήνα της κύησης, ενώ μπορεί να φθάσουν και τις 3000kcal κατά την λοχεία, εφόσον θηλάζει.

Πρωτεΐνες

Ο επιθυμητός μέσος όρος πρόσληψης πρωτεϊνών κατά την κύηση είναι 60-80 γραμμάρια την ημέρα. Οι ζωικές πρωτεΐνες λαμβάνονται από το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ οι φυτικές από τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.

Λίπη

Τα λίπη είναι μία σημαντική πηγή ενέργειας και παρέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, D και Κ. Τα ζωικά λίπη περιέχουν υψηλό ποσοστό κεκορεσμένων λιπαρών οξέων και λαμβάνονται από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα φυτικά λίπη περιέχουν πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το λινολενικό και το λινολεικό.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι επίσης μία από τις σπουδαιότερες πηγές ενέργειας. Ιδιαίτερα η γλυκόζη, τα επίπεδα της οποίας στο αίμα της μητέρας και το εμβρύου σχετίζονται στενά, είναι μία από τις βασικές πηγές ενέργειας για το έμβρυο.

mylife.com.cy

Home