Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επηρεάζουν τα προβλήματα ύπνου τη γυναικεία γονιμότητα;

Offsite Team
- 02.07.2019

Επηρεάζουν τα προβλήματα ύπνου τη γυναικεία γονιμότητα;

Thumbnail
Τι λέει μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Ταϊβάν

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα όταν έχουν προβλήματα ύπνου. Αυτό επιβεβαιώνει πρόσφατη μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, πριν οι ερευνητές λάβουν υπόψη τους την ηλικία κι άλλα παθολογικά προβλήματα των γυναικών, οι συμμετέχουσες με διαταραχές ύπνου ήταν περίπου 2,7 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν υπογονιμότητα.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει αυτό που είναι γνωστό ως άπνοια ή διακοπτόμενη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, με την υπογονιμότητα. Η παρούσα μελέτη όμως εξέτασε μόνο τις γυναίκες με άλλα είδη διαταραχών του ύπνου, προσφέροντας νέα στοιχεία για την ανάγκη των γυναικών να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις υγιεινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο, όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Ποιες συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν;

Τι έχει να πει όμως πάνω σ’ αυτό ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO;

«Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να κοιμούνται νωρίς, να αποφεύγουν τη νυκτερινή βάρδια στην εργασία τους, καθώς και τη χρήση κινητών τηλεφώνων πριν από τον ύπνο. Επίσης, να αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλός τρόπος ζωής είναι σημαντικά για μια καλύτερη γονιμότητα.

Οι αιτίες υπογονιμότητας είναι πολλές;

Φυσικά, οι αιτίες που μπορεί να φέρουν υπογονιμότητα είναι πάρα πολλές, εξηγεί ο ειδικός. Περίπου 1 στις 10 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης έχουν δυσκολία να μείνουν έγκυες. Τις περισσότερες φορές, προκαλείται από προβλήματα με την ωορρηξία, που συχνά σχετίζονται με μια ανισορροπία ορμονών γνωστή ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Λιγότερο συχνές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνουν τις αποκλεισμένες σάλπιγγες, δομικά προβλήματα με τη μήτρα ή τα ινομυώματα της μήτρας.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος, την ανθυγιεινή διατροφή, την υπερβολική άσκηση, το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία ή τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. (διαβάστε περισσότερα)

Η επίσκεψη στον ειδικό δεν πρέπει να καθυστερεί

Σε κάθε περίπτωση μια γυναίκα που δυσκολεύεται να συλλάβει -ιδιαίτερα αν έχουν περάσει ένα χρόνος τακτικών επαφών ή έξι μήνες αν είναι άνω των 35 - θα πρέπει να απευθυνθεί με τον σύντροφό της σε έναν ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Παρόλο αυτά ο Δρ. Παράσχος τονίζει ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το πώς ακριβώς οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν αρνητικά την γονιμότητα. Ακόμα κι έτσι όμως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορούν να προσθέσουν πλέον και την υπογονιμότητα στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τις διαταραχές ύπνου. Ένας λόγος παραπάνω, επομένως, αν δεν μπορούν να αποκοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να ξυπνήσουν, για να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημά τους απευθυνόμενες στον κατάλληλο ειδικό ύπνου.

Home