Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εθνική στρατηγική για την Ψυχική Υγεία με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 12.08.2023

Εθνική στρατηγική για την Ψυχική Υγεία με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ

Μετά από χρόνια, η Κύπρος θα αποκτήσει στρατηγική για την Ψυχική Υγεία - Δηλώσεις Διευθύντριας Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας

Εθνική στρατηγική για την ψυχική υγεία με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ετοιμάζεται να αποκτήσει η Κύπρος. Μια στρατηγική την οποία η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, επιζητούσε για χρόνια.

Όπως εξήγησε στην OffsiteNews η δρ Άννα Παραδεισιώτη Διευθύντρια Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, «Την εθνική στρατηγική την ζητούσαμε εδώ και χρόνια. Ξεκινήσαμε συζητήσεις με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας. Επαναφέραμε το θέμα μετά και την ανάληψη των καθηκόντων της κ. Κανάρη».

Η σύνταξη της εθνικής στρατηγικής περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο. Μάλιστα, ζητήθηκε βοήθεια από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ώστε να συνταχθεί η στρατηγική η οποία χαρακτηρίστηκε ως πολυσχιδής.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον δρ Shaikh Irshad Ali ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας. Συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν όλα όσα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην εθνική στρατηγική. Από πλευράς του ΠΟΥ, θα γίνει ενημέρωση για τις καλές πρακτικές του εξωτερικού και θα εξεταστούν ποιες δράσεις μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο. 

Η δρ Παραδεισιώτη επεσήμανε πως η εθνική στρατηγική δε θα αφορά μόνο τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά όλες τις υπηρεσίες που «εμπλέκονται» στον τομέα της ψυχικής υγείας.

«Θα καταγραφεί η παρούσα κατάσταση, τα θετικά που υπάρχουν, αλλά και τα αρνητικά, συμπεριλαμβανομένου και των ελλείψεων που έχουμε», σημείωσε.  

Ακολούθως, θα καταρτιστεί σχέδιο δράσεων για βελτίωση των προβλημάτων του τομέα της ψυχικής υγείας. Στο σχέδιο δράσεων, όπως υποστήριξε η δρ Παραδεισιώτη, θα καθοριστούν βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να εκπληρωθούν κατά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο θα τεθεί.

Ανάλογα με την βαρύτητα του κάθε στόχου, αυτό θα περιλαμβάνεται σε μια από τις κατηγορίες, ενώ κάθε εμπλεκόμενος οργανισμός, θα πρέπει να παρακολουθεί κατά πόσο υλοποιούνται οι στόχοι που τέθηκαν.

0
Home