Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ετοιμάστε τις μάσκες σας - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Πάνω 13.000

Offsite Team
- 10.01.2024

Ετοιμάστε τις μάσκες σας - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Πάνω 13.000

Το 50% των κρουσμάτων νόσησε με την νέα υποπαραλλαγή JN.1 - Γεμίζουν και οι θάλαμοι των Νοσοκομείων

Σταδιακή αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδας, με τα περισσότερα εξ αυτών να καταγράφονται την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και μετα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 13.000. Μάλιστα από τις 2 μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου τα κρούσματα έφθασαν τις 4.200. 

Για την νέα έξαρση του κορωνοϊού πάντως, φαίνεται να ευθύνεται η νέα υποπαραλλαγή JN.1 με την οποία νόσησε το 50% των κρουσμάτων στην Κύπρο. Η νέα υποπαραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική ωστόσο τα συμπτώματά της δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες. 

Σύμφωνα και με το CDC στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

> Βήχας,

> Πονόλαιμος,

> Πονοκέφαλος,

> Μυϊκοί πόνοι,

> Πυρετός,

> Απώλεια γεύσης και όσφρησης,

> Καταρροή ή ρινικό μπούκωμα,

> Κόπωση,

> Εγκεφαλική θόλωση «brain fog»,

> Δύσπνοια,

> Ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Σε σχέση με τους νοσηλευόμενους, αυτοί έχουν ξεπεράσει τους 90, με την πλειοψηφία να είναι ηλικιωμένα άτομα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, το επόμενο διάστημα ο αριθμός των νοσηλευομένων να γίνει τριψήφιος αριθμός, κάτι το οποίο κανείς δεν το εύχεται. 

Η έξαρση αύξησε το ενδιαφέρον για εμβολιασμό

Και ενώ τα κρούσματα έχουν πάρει τη ανιούσα, υπό τον φόβο περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, την τελευταία εβδομάδα έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον για εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην OffsiteNews ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ευαγόρας Ταμπούρης, τα ποσοστά των εμβολιασμών εξακολουθούν να είναι χαμηλά, ωστόσο στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες σπεύδουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμό. 

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα (από τον Οκτώβριο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί) συνολικά 13.000 πολίτες εμβολιάστηκαν ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και της γρίπης. Άλλες 10.000 άτομα επέλεξαν να εμβολιαστούν μόνο κατά του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα 110.000 πολίτες επισκέφθηκαν τους προσωπικούς τους γιατρούς για χορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης. 

Οι αρμόδιοι συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους όπως επισκεφθούν ένα εμβολιαστικό κέντρο ώστε να τους χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (ή και για την γρίπη) και να θωρακίσουν τον οργανισμό τους. 

Οι συστάσεις και τα μέτρα

Την περασμένη Παρασκευή (5/1) τέθηκε σε ισχύ το νέο διάταγμα του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν για αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Στην παρούσα φάση ισχύουν τα εξής:

> Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των Οίκων Ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων καθώς και στους χώρους νοσηλείας, στα Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία των Δημόσιων και Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων.

> Επίδειξη αρνητικής εξέτασης PCR ή rapid test 48 ωρών (αντί 72 ωρών που ίσχυε μέχρι σήμερα) είναι απαραίτητη για:

επισκεπτήρια σε Οίκους Ευγηρίας, Νοσηλευτήρια, Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία, Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων

Παράλληλα υπάρχει σύσταση για:

> Την χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου να είναι υποχρεωτική για όλα τα θετικά κρούσματα σε όλους τους χώρους που διακινούνται

> Εμβολιασμοί στους εργαζόμενους και στους ενοίκους των Οίκων Ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι νοσούν με κορωνοϊό, δεν είναι υποχρεωτικό να μπουν σε καραντίνα ωστόσο συστήνεται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό για τουλάχιστον 5 ημέρες.

0
Home