Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έτσι θα ελέγχονται οι γιατροί για τις αντιβιώσεις

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 12.05.2023

Έτσι θα ελέγχονται οι γιατροί για τις αντιβιώσεις

Στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ η Κύπρος - Το υπουργείο Υγείας βάζει σε πρόγραμμα επιτήρησης τους γιατρούς

Τρόπους με τους οποίους θα μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση αντιβιοτικών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις Ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και ως αποτέλεσμα ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, για το έτος 2021 -που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- η συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακής φροντίδας στην Κύπρο έφθασε το 25 (καθορισμένη ημερήσια δόση [DDD] ανά 1000 κατοίκους την ημέρα)

1

Το 2020 η Κύπρος βρισκόταν στην πρώτη θέση του πίνακα, με την συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακής φροντίδας να είναι στο 28,9 (καθορισμένη ημερήσια δόση [DDD] ανά 1000 κατοίκους την ημέρα)

2

Το 2019 η χώρα μας και πάλι βρισκόταν στα ψηλά, με την κατανάλωση να ανέρχεται στο 30,1 (καθορισμένη ημερήσια δόση [DDD] ανά 1000 κατοίκους την ημέρα)

3

Τα μέτρα και το πρόγραμμα επιτήρησης

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, προωθεί δράσεις με στόχο την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην ιατρική. 

Όπως εξήγησαν στην OffsiteNews οι δρ Μαρκέλλα Μάρκου Λοιμωξιολόγος/Μικροβιολόγος, και ο δρ Λίνος Χατζηχάννας, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, ανάμεσα στις δράσεις, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη προγράμματος επιτήρησης της συνταγογράφησης αντιβιοτικών στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα.

Ήδη από την Τρίτη, 2 Μαΐου, έχει εισαχθεί ερωτηματολόγιο, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους θεράποντες ιατρούς κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ. Το ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνει και ερώτηση, που αφορά στην κλινική ένδειξη για τη συνταγογράφηση του αντιβιοτικού.

Πέραν του ερωτηματολογίου, προγραμματίζεται να γίνεται ανατροφοδότηση στους γιατρούς. Κάθε μήνα θα αποστέλλεται στους γιατρούς ένα report, μέσω του οποίου θα βλέπουν αναλυτικά σε πόσες συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών προχώρησαν. Παράλληλα, θα μπορούν να συγκρίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις με στοιχεία των υπόλοιπων γιατρών.

Τι θα ισχύει με τα νοσοκομεία

Πρόγραμμα επιτήρησης  αναμένεται να υπάρξει και στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως μας λέχθηκε, το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον σχεδιασμό ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα είναι αναρτημένα τα δεδομένα των νοσοκομειακών φαρμακείων σε σχέση με την χρήση των αντιβιοτικών. Η πλατφόρμα την δεδομένη στιγμή, βρίσκεται υπό ανάπτυξη. 

Η δρ Μάρκου εξήγησε ότι σκοπός της πλατφόρμας είναι τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τα ίδια τα νοσοκομεία να έχουν αναλυτικά τις καταναλώσεις αντιβιοτικών που γίνονται. 

Τι γίνεται ετησίως

Κάθε χρόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο, το υπουργείο Υγείας διοργανώνει ενημερωτική εκστρατεία με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά (18η Νοεμβρίου) τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για το κοινό. 

Μεταξύ άλλων, προβάλλονται φιλμάκια στην τηλεόραση ενώ αποστέλλεται και ενημερωτικό υλικό σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Ταυτόχρονα, διοργανώνεται και ημερίδα για τους επαγγελματίες υγείας. 

Home