Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έξαρση στρεπτόκοκκου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λένε οι ειδικοί

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 10.02.2024

Έξαρση στρεπτόκοκκου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λένε οι ειδικοί

Αρκετά τα περιστατικά στρεπτόκοκκου αλλά μόλις 8 χρειάστηκαν νοσηλεία τα τελευταία 2 χρόνια

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι νοσηλείες περιστατικών στρεπτόκοκκου στην Κύπρο. Την ώρα που στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι, ενός 9χρονου παιδιού και ενός 28χρονου, οι ειδικοί στην Κύπρο τονίζουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Τα περιστατικά που καταγράφονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά, αλλά λίγοι είναι αυτοί που χρειάζονται νοσηλεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας κατά το 2022 ένα περιστατικό χρειάστηκε να νοσηλευτεί, το 2023 έξι περιστατικά στρεπτόκοκκου, ενώ για το 2024 μέχρι σήμερα είχαμε μόνο ένα άτομο χρειάστηκε να νοσηλευτεί. 

Όπως εξήγησε στην OffsiteNews ο δρ Μιχάλης Αναστασιάδης πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, «στα πλαίσια της έξαρσης γενικότερα των λοιμώξεων που παρατηρήθηκαν μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έκαναν την εμφάνισή τους πιο συχνά και σοβαρά περιστατικά με μικρόβια όπως είναι ο στρεπτόκοκκος».

Με στρεπτόκοκκο συχνότερα προσβάλλονται παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και σε μικρότερα παιδιά και ενήλικες. Αποτελεί το κύριο αίτιο μικροβιακής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και μεταδίδεται με στενή επαφή με μολυσματικό άτομο (κυρίως κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης) μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχα, φτέρνισμα) ή από μια πληγή. 

Αναφορικά με τον αναμενόμενο χρόνο εκδήλωσης των συμπτωμάτων από την επαφή αυτός εκτιμάται στις 2-5 μέρες.

Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, στους μαλακούς ιστούς και στην αναπνευστική οδό. Όπως δήλωσε ο δρ Αναστασιάδης είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο. Οι λοιμώξεις αυτές είναι σπάνια σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σπανίως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις προκαλώντας σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.

Ερωτηθείς ο δρ Αναστασιάδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος πανικού και ευτυχώς «δεν έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο».

Τα συμπτώματα

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, έμετους, ναυτία και εμφάνιση ερυθρού εξανθήματος και κόκκινες κηλίδες στη γλώσσα σε περίπτωση οστρακιάς.

Ο δρ Αναστασιάδη επεσήμανε πως εάν η γενική κατάσταση ενός ασθενή είναι επηρεασμένη και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί γιατρό. 

Σύμφωνα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει οι γονείς ή οι ενήλικες ασθενείς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό στις πιο κάτω περιπτώσεις:

> Εάν τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν βελτίωση

> Εάν ο ασθενής τρώει λιγότερο από το κανονικό

> Εάν παρουσιαστούν σημάδια αφυδάτωσης

> Εάν το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ και άνω ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

> Εάν ο ασθενής φαίνεται πολύ κουρασμένος ή ευερέθιστος.

Σημειώνεται ότι η διάγνωση για τον στρεπτόκοκκο γίνεται μέσω συγκεκριμένης εξέτασης, το λεγόμενο strep test και η διαδικασία που ακολουθείται είναι όπως το rapid test. 

Καταληκτικά, τα πιο κάτω μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για σκοπούς προστασίας 

> Καλή υγιεινή των χεριών

> Τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής

> Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους

> Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα του αναπνευστικού συστήνεται όπως παραμένουν στο σπίτι

> Αποφυγή χρήσης κοινών οικιακών σκευών

> Αερισμός του χώρου.

0
Home