Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εξωσωματικές: Οι 5 σημαντικές αλλαγές που ψηφίζει η Βουλή

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 08.12.2023

Εξωσωματικές: Οι 5 σημαντικές αλλαγές που ψηφίζει η Βουλή

Μονήρεις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας

Νομοσχέδιο μέσω του οποίου προωθούνται αλλαγές σε σχέση για την  Εξωσωματική Γονιμοποίηση ψηφίζει σήμερα (8/12) η Βουλή. Αλλαγές οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες γι’αυτό και το υπουργείο Υγείας κατέθεσε περί τα τέλη του 2022 και συζητήθηκε στην επιτροπή Υγείας στις 16 Μαρτίου και στις 16 και 30 Νοεμβρίου 2023. Σκοπός του Νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να βελτιωθούν οι διατάξεις του.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο και προωθούνται είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

> Δίνεται το δικαίωμα σε μονήρεις γυναίκες οι οποίες δεν μπορούν να κυοφορήσουν λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων, αφού πρώτα εξασφαλίσουν άδεια από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας

> Καταργείται η υποχρέωση εξασφάλισης άδειας από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από μονήρεις γυναίκες (εξαιρουμένης της παρένθετης μητρότητας)

> Κατοχυρώνεται το 53ο έτος ως μέγιστη ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της υποβοηθούμενης γυναίκας αντί του 50ου έτους που ισχύει σήμερα 

> Ρυθμίζονται θέματα ανωνυμίας των δοτών. Δηλαδή, όταν το τέκνο συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του, θα μπορεί να του γνωστοποιηθεί από τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η ταυτότητα του δότη ή του ζευγαριού που έχει δωρίσει τους γαμέτες ή τα έμβρυα του. 

> Άμεση διασύνδεση του ηλεκτρονικού μητρώου δοτών των Μονάδων με το ηλεκτρονικό μητρώο του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχεται από το Συμβούλιο εάν ένας δότης δώρισε ξανά γαμέτες, κάτι το οποίο απαγορεύεται. 

Την ίδια ώρα μέσω του Νομοσχεδίου προνοείται η:

> Απαγόρευση διαφήμισης για ανεύρεση δότη και παροχή του δικαιώματος στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την ανεύρεση δότη ή παρένθετης μητέρας

> Ορθή τήρηση και επικαιροποίηση των προβλεπόμενων στον βασικό νόμο μητρώων

Την ίδια ώρα και αφού μελετήθηκαν όλα όσα ειπώθηκαν από τους αρμόδιους και τους βουλευτής, η επιτροπή Υγείας αποφάσισε όπως υιοθετήσει την εισήγηση που υπέβαλαν μέλη της αναφορικά με τον περιορισμό του ανώτατου αριθμού επιτυχημένων κυήσεων από παρένθετη μητέρα στις δύο, καθώς και την εισήγησή τους για εισαγωγή πρόνοιας σύμφωνα με την οποία γυναίκα η οποία πρόκειται να κυοφορήσει ως παρένθετη μητέρα να έχει ήδη αποκτήσει προηγουμένως ένα τουλάχιστον δικό της παιδί. 

Μετά και από επικοινωνία της OffsiteNews με μέλη της επιτροπής Υγείας, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι το Νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί.

Καταληκτικά, σημειώνεται πως στο πλαίσιο των συνεδριάσεων παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων Κύπρου, της Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου, της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, της Κλινικής Γονιμότητας και Γενετικής Προεμφυτευτικής Διάγνωσης «Genesis», του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Λήδρα Εμβρυογένεσις», της κλινικής «ISIS», του Cryos Cyprus Sperm & Egg Bank και του Κέντρου Γονιμότητας «ΑΚΕΣΩ». Η Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Κύπρου (ΕΑΑΚ), το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Πεδιαίος», ο Σύνδεσμος Υπογόνιμων Ζευγαριών και ο οργανισμός «Birth Forward», παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής.

0
Home