Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓεΣΥ: Παράπονα, καταχρήσεις, στρεβλώσεις ενώπιον των Βουλευτών

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
08.06.2023

ΓεΣΥ: Παράπονα, καταχρήσεις, στρεβλώσεις ενώπιον των Βουλευτών

Πάνε όλοι Βουλή για να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ

Μια εβδομάδα μετά την συμπλήρωση 4 χρόνων εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), η επιτροπή Υγείας της Βουλής, συζητά σήμερα την πορεία υλοποίησής του.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος μίλησε στην OffsiteNews, και ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρίαση, ο λόγος θα δοθεί στους ασθενείς για να εκφράσουν τα παράπονα και τις παραλείψεις που έχουν εντοπίσει.

Παράλληλα, ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ θα κληθούν να ενημερώσουν τους βουλευτές για τα δικά τους προβλήματα που εντοπίζουν αλλά και ποιες λύσεις προωθούν.

Τόνισε ότι οι βουλευτές γίνονται καθημερινά δέκτες παραπόνων από ασθενείς. Παράπονα τα οποία θα αναφέρουν και οι ίδιοι ενώπιον των αρμοδίων. Αίτημα των βουλευτών είναι να βρεθούν οι λύσεις που απαιτούνται ώστε να μην γίνονται πλέον καταχρήσεις, ούτε στρεβλώσεις, και το ΓεΣΥ να εξυπηρετεί τους ασθενείς όπως οφείλει. 

Κατά την παρουσία της στην επιτροπή Υγείας στις 25 Μαΐου η ίδια η υπουργός κ. Πόπη Κανάρη, αναφέρθηκε στο ΓεΣΥ και τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση προκλήσεων, οι οποίες εστιάζονται στους εξής 3 άξονες: 

  • Τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπιστεί στα 4 χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, 
  • Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και
  • Τη βιωσιμότητα του Συστήματος

Μεγάλο πρόβλημα οι λίστες για ραντεβού στους ειδικούς γιατρούς

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καταγράφονται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες ασθενείς, είναι τα ραντεβού στους ειδικούς γιατρούς. Όπως έγραψε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, υπάρχουν λίστες αναμονής, με τους ασθενείς να βρίσκουν διαθέσιμα ραντεβού μετά από 5 μήνες.

Μιλώντας στην OffsiteNews, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το ζήτημα το οποίο προκύπτει με τις λίστες αναμονής για ραντεβού. «Φταίνε οι συγκυρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ο τρόπος που ο ΟΑΥ έδωσε κάποιες οριζόντιες λύσεις. Εάν για παράδειγμα ένας ασθενής χρειάζεται να επισκεφθεί ένα ειδικό γιατρό για συνταγογράφηση φαρμάκου, αυτό θα μπορούσε να το έκανε ο Προσωπικός Γιατρός. Έτσι, ο ασθενής θα αποφύγει μια αλυσίδα βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν, και δε θα στερήσει ένα ραντεβού από κάποιον άλλον ασθενή».   

Πέραν από τις λίστες αναμονής, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στα φάρμακα αλλά και τις καταχρήσεις». «Πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται σωστοί έλεγχοι για την κάθε ιατρική πράξη.    

Πρόσθεσε δε πως ως ασθενείς χρειαζόμαστε εκπαίδευση. «Ο κάθε ασθενής δεν πρέπει να δέχεται τόσο εύκολα για παράδειγμα να υποβάλλονται σε μαγνητική εξέταση. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ως ασθενείς και τις υποχρεώσεις μας και τα δικαιώματά μας».

Τόνισε ότι κανείς δε θέλει ένα σύστημα υγείας το οποίο απλά θα επιβιώνει. «Θέλουμε ένα σύστημα που πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να βοηθά τον ασθενή και να προσφέρει την ποιότητα που πρέπει στα πλαίσια της όποιας ιατρικής πράξης».  

Καταληκτικά σημειώνεται πως στην συζήτηση στη Βουλή θα συμμετέχουν: εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓΕΣΥ, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Φαρμακοποιών (ΠΑΣΥΚΥΦΑ), του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ, του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ (ΣΙΣ ΓΕΣΥ) και της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ).

Home