Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί έχουμε έξαρση της Ιλαράς - Ανεμβολίαστα τα 10 κρούσματα

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 14.03.2024

Γιατί έχουμε έξαρση της Ιλαράς - Ανεμβολίαστα τα 10 κρούσματα

Στο 81% το ποσοστό εμβολιασμού στην Κύπρο - Τα 9 κρούσματα σχετίζονται μεταξύ τους

Συνολικά 10 κρούσματα ιλαράς εντοπίστηκαν μέχρι και σήμερα στην Κύπρο, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Κύπρο η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή νόσος βρίσκεται σε έξαρση, με τους ειδικού να τονίζουν την σημασία του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς ξεκινά από την ηλικία των 12 μηνών και τα παιδιά επαναλαμβάνουν την δεύτερη δόση σε ηλικία 4 χρόνων. Όπως ανέφερε στην OffsiteNews αρμόδια πηγή από το υπουργείο Υγείας το ποσοστό του εμβολιασμού στην Κύπρο κατά της ιλαρά είναι στο 80% ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 83%. Για να μπορεί ο πληθυσμός της Κύπρου να είναι προστατευμένος τότε η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να αγγίξει το 95%.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ο λόγος που καταγράφεται έξαρση είναι εξαιτίας του μη εμβολιασμού, την ώρα που και τα 10 κρούσματα στην Κύπρο είναι ανεμβολίαστα.

Από τον Ιούνιο του 2023, έχει παρατηρηθεί σταθερή αύξηση του αριθμού των περιστατικών Ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες. Τα περισσότερα περιστατικά αναφέρθηκαν σε Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γαλλία, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται σποραδικά κρούσματα. Στην Κύπρο δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σποραδικά κρούσματα των προηγούμενων ετών αφορούσαν εισαγόμενα περιστατικά.

Το προφίλ των 10 κρουσμάτων & η αλυσίδα σε Νηπιαγωγείο

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου, τα 7 κρούσματα αφορούν παιδάκια εκ των οποίων τα 5 έχουν νοσηλευτεί και στην παρούσα φάση μόνο 1 παραμένει στο Νοσοκομείο. 

Παράλληλα νόσησαν 2 ενήλικες αλλά και μια 15χρονη στην Λεμεσό. 

Όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντίνου τα 7 παιδάκια που νόσησαν φοιτούσαν στο ίδιο νηπιαγωγείο, και σχετίζονται με τους 2 ενήλικες. Αναφορικά με το πώς ξεκίνησε η αλυσίδα, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών υποστήριξε πως ένας εκ των δύο ενηλίκων βρισκόταν στο εξωτερικό, νόσησε, μόλυνε τον πατέρα ενός εκ των παιδιών και μετά ακολούθησε η διασπορά στο νηπιαγωγείο. Σύμφωνα και με τον ECDC, αναμένεται πως κάθε ένα κρούσμα θα μολύνει μέχρι και 17 άτομα. 

Τα χαρακτηριστικά της νόσου

Η νόσος μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συνωστισμού. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού ή αερογενώς μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού, που διασπείρονται από ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα, της αναπνοής ή του φτερνίσματος.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει τέσσερις ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως τέσσερις ημέρες μετά (η μέρα εμφάνισης του εξανθήματος ορίζεται ως μέρα 0), οπότε και η συγκέντρωση του ιού στις εκκρίσεις είναι πολύ ψηλή, και ο βήχας, η καταρροή και το φτάρνισμα πιο έντονα. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 7 έως 21 ημέρες (συνήθως είναι 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος).

Κλινική Εικόνα

Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου:

  • πρόδρομο (καταρροϊκό): διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία.
  • εξανθηματικό: διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος.
  • στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης): χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και σταδιακή εξαφάνιση του εξανθήματος.

Περίπου 30% των περιπτώσεων Ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες >20 ετών. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσηση έχουν γυναίκες, οι οποίες εγκυμονούν, και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα και η οξεία εγκεφαλίτιδα (1%). Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα (SSPE) είναι σπάνια επιπλοκή και εμφανίζεται μετά από παρέλευση, κατά μέσο όρο, επτά ετών από την εκδήλωση της Ιλαράς.

0
Home