Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές - Τα νέα προληπτικά προγράμματα του υπ.Υγείας

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 23.06.2023

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές - Τα νέα προληπτικά προγράμματα του υπ.Υγείας

Ανιχνευτικό Πρόγραμμα σε παιδιά για Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος - Προληπτικό πρόγραμμα καρκίνου παχέος εντέρου

Ο πληθυσμιακός προληπτικός έλεγχος και η απόλυτη ευαισθητοποίηση, βοηθούν στην γρήγορη ανίχνευση μιας ασθένειας. Άλλωστε όπως λένε και οι γιατροί, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Γι’αυτό και το υπουργείο Υγείας προσφέρει προγράμματα ελέγχου. 

Ήδη εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Ελέγχου Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, ενώ στα πλαίσια της ενίσχυσης της πρόληψης αποφασίστηκε όπως τα προγράμματα αυτά αυξηθούν. 

Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Ανίχνευσης Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος

Στις 8 Ιουνίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εφαρμογή Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος σε παιδιά για τη διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Η Διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει πως ένα άτομο επικοινωνεί, πως σχετίζεται με τους άλλους και πως βιώνει τον κόσμο γύρω του. Επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων ΔΑΦ έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια του παιδιού. 

Η εφαρμογή, θα ενταχθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ και η εξέταση θα διενεργείται βάσει σχετικού πρωτοκόλλου, από τους προσωπικούς ιατρούς για παιδιά. Τα παιδιά που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα αξιολόγησης, βάσει στοιχείων που θα αποστέλλονται στο υπουργείο Υγείας από τον ΟΑΥ, θα λαμβάνουν πρόσκληση αναλόγως ηλικίας για να απευθυνθούν στον Προσωπικό τους ιατρό για τον πρώτο Ανιχνευτικό έλεγχο. 

Η εξέταση θα γίνεται με τη χρήση του ειδικού ανιχνευτικού εργαλείου M-CHAT στην ηλικία των 18-23 μηνών και θα επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 24-30 μηνών. Τα παιδιά που θα εντοπίζονται ότι παρουσιάζουν βαθμολογία υψηλού κινδύνου θα παραπέμπονται για περαιτέρω διαγνωστική αξιολόγηση σε ειδικούς ιατρούς όπως παιδοψυχίατρους, κλινικούς γενετιστές και παιδονευρολόγους. Παιδιά που δεν είναι δικαιούχοι ΓεΣΥ, θα μπορούν να απευθύνονται για εξέταση, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. 

Σημειώνεται πως οι παιδίατροι θα αποστέλλουν τα δεδομένα στο υπουργείο Υγείας, για την επιδημιολογική περιγραφή του φαινομένου στην Κύπρο και αξιολόγηση του Ανιχνευτικού Προγράμματος.

Η εφαρμογή του Προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ενημέρωση και εκπαίδευση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας.

Προληπτικό πρόγραμμα καρκίνου του παχέος εντέρου

Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή άλλο ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά ενήλικες. Πρόκειται για το Προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, έχει ήδη καταρτιστεί το πρωτόκολλο και το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 50-74 ετών. Στους δικαιούχους θα αποστέλλεται πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα κάθε δύο χρόνια όπου θα διενεργείται η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT).

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα ενός δικαιούχου είναι θετικό, τότε θα ενημερώνεται ο προσωπικός γιατρός για παραπομπή του ασθενή σε ειδικό γιατρό.

Τα υπόλοιπα προγράμματα που έρχονται

Τον Νοέμβριο αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή άλλο ένα πρόγραμμα το οποίο θα αφορά τον προστάτη ενώ το 2024 θα εφαρμοστεί ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Στην παρούσα φάση, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας βρίσκονται στην διαδικασία σύνταξης των πρωτοκόλλων τα οποία θα γνωστοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Home