Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ήρθαν Κύπρο τα πρώτα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων (φωτος)

Offsite Team -
06.08.2022

Ήρθαν Κύπρο τα πρώτα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων (φωτος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Παραλήφθηκαν τα εμβόλια - Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν

Στην Κύπρο έφθασαν το πρωί του Σαββάτου 1260 δόσεις του εμβολίου της ευλογιάς των πιθήκων. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων έφθασε μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας κ. Στέλλας Κυριακίδου.

1

2

3

Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν

Το εμβόλιο vaccinia Ankara (MVA-BN) (Imvanex), το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, προτείνεται διεθνώς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων (αναφερόμενη αποτελεσματικότητα 85%).  

Σύμφωνα με την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας συστήνεται όπως το εν λόγω εμβόλιο είναι διαθέσιμο για τη στοχευμένη χορήγηση του σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

  • επαγγελματίες υγείας που θα κληθούν να διαχειριστούν πιθανά ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά, πριν ή μετά την έκθεση τους,
  • σε άτομα, στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού, μετά την έκθεση τους

Παράλληλα συστήνεται όπως χορηγείται εντός 4 ημερών από την ημερομηνία έκθεσης, για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου.

Άλλα δύο κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο τον εντοπισμό ακόμα δύο περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο.

Πρόκειται για άντρες ηλικίας 20 και 30 χρόνων που αφίχθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη (2/8) εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, όπου πρόκειται για άντρα ηλικίας 40 χρόνων με ιστορικό ταξιδιού.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα μεταφοράς και διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών για τη νόσο. Τα περιστατικά νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (ΓΝ Λευκωσίας) για παρακολούθηση και περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης τους.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης και ενημέρωσης των επαφών τους.

Home